Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Použití NASS u objektů napojených na veřejnou kanalizaci

NASS (Nekonvenční Aranžování Sanitárních Systémů) - zahrnuje celou řadu možností jak netradičně řešit odpadní vody.

Je možné využít těchto možností tak, že se z nich vyskládá celé řešení, nebo se použijí jen některé části tak, aby to bylo co nejekonomičtější – proto asi bude nutné většinou zvažovat více variant.

V souvislosti s NASS se vyskytl dotaz, zda je možné se kvůli NASS odpojit od veřejné kanalizace? Na což nemůže být nikdy jednoznačná odpověď. Odpojení se od kanalizace by bylo věcí zvážení ekonomiky řešení a také asi i legislativní problém. Některé obce mají přímo vyhláškou stanovenou povinnost se napojit na veřejnou kanalizaci a česká legislativa viz „Zákon o vodovodech a kanalizacích“ je trochu lobbisticky nastavena – což je ale pochopitelné (na centrální řešení přicházely značné dotace z EU), a tak by i tyto možnosti měly být při návrhu koncepce zohledněny a využity. V každém případě je možné zmenšit množství vypouštěných vod … a kombinovat např. odběr pitné a využití srážkové vody nebo provozní vody.

Konkrétní možnosti využití některých částí NASS spočívají tam, kde je již splašková centrální kanalizace ve:

  • využití srážkových vod (úspora odběru vod na splachování, praní, závlahu … cca např. 50%),
  • recyklace šedých vod u větších objektů (využití vod ze sprch na splachování, …, využití tepla, využití na závlahu, … výhoda v rovnoměrnosti produkce a spotřeby),
  • případném využití odpadních vod na závlahu (jen v některých zvláštních podmínkách – např. při nedostatku jiné vody).

 
 
Reklama