Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na protipovodňovou ochranu půjdou v Olomouckém kraji tři miliardy

Povodí Moravy chce v Olomouckém kraji do roku 2019 investovat tři miliardy korun do protipovodňové ochrany několika měst a obcí. Necelá třetina plánovaných investic připadne na Olomouc.

Sdělil to dnes generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský. V Olomouci chce Povodí Moravy investovat 890 milionů korun, což má zajistit ochranu města před více než dvousetletým průtokem. Před velkou vodou má být chráněno také například město Litovel na Olomoucku, kde jsou plánovány investice za 464 milionů korun. Na seznamu jsou i Hranice na Přerovsku (278 mil. Kč) či nedaleký Lipník nad Bečvou (78 mil. Kč).

V Olomouci jsou nové protipovodňové úpravy plánovány na řece Moravě v úseku od jejího soutoku s Mlýnským potokem až po most v Komenského ulici. Povodí Moravy chce stavbu zahájit na sklonku příštího roku a akce má trvat 39 měsíců. Součástí protipovodňových opatření bude stavba dvou nových mostů v Masarykově a Komenského ulici.

Ničivým následkům povodní obyvatelé Olomouce za poslední léta čelili několikrát. Krajské město postihla povodeň například na jaře 2006. Záplavy tehdy napáchaly škody téměř 50 milionů korun. Daleko horší následky však Olomouci způsobila povodeň v roce 1997, která postihla značnou část kraje.

Kromě investic do nových protipovodňových opatření bude Povodí Moravy upravovat také starší stavby. "V letošním roce budeme realizovat hned několik staveb o celkovém objemu 32,9 milionu korun. Jedná se například o úpravy jezu Bolelouc, další plánovanou investici do vodního díla Plumlov nebo jezu Litovel," dodal Hodovský.

 
 
Reklama