Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Profesionální oční sprchy / Bezpečnostní sprchy / Nouzové sprchy

Tělní sprchy by měly být v každém provozu i chemické laboratoři, všude, kde může dojít k zasažení osob chemickými látkami, prachem, požárem, zplodinami. V těchto případech je rozhodující rychlá pomoc.

Je-li osoba zasažena požárem nebo hrozí-li poleptání na velké ploše, první pomoc zajišťují tělní sprchy, které poskytují už při tlaku 1 bar vodní výkon asi 60 l/min. Nově vyvinuté speciální samovyprazdňovací sprchovací hlavice vyrobené z nerezu nebo chemicky odolného plastu zajistí šetrný oplach díky rozdělení množství vody do jemných proudů a nepoškodí pokožku ani zrak. Aby byl výkon sprchy zaručen, musí mít přívod vody průměr nejméně takový, jaký má sprcha.
Centralizovat záchranný bod pro postiženého umožňují kombinované tělní a oční sprchy. Výhodou je, že v případě částečného nebo nepříliš významného poškození může být použita jen oční sprcha. Při instalaci je nutné dimenzovat přívod vody tak, aby bylo možné současně použít jak tělní, tak oční sprchu. Z těchto sprch je nejvyužívanější volně stojící tělní sprcha s táhlem a s kompaktní oční sprchou s vaničkou a se dvěma hlavicemi, případně doplněná o ruční sprchu umožňující díky flexibilní hadici ošetření například ležící osoby.

Sprchy lze montovat různým způsobem: do omítky, na stěnu, do obložení, nebo mohou být volně stojící s montáží na podlahu. Oblíbené jsou i praktické modely, které se montují nad dveře. Některé modely očních sprch mají spouštěcí terče s dosvitovou vrstvou a dosvitové kroužky na očnicích. Normované piktogramy přikládáme vždy zdarma. Sprchy určené do exteriéru mohou být buď konstrukčně uzpůsobené pro napájení v nezámrzné hloubce, nebo vyhřívané. Nouzové sprchy se vyrábějí z nerezu nebo kombinaci nerezu a mosazi kryté chemicky odolným práškovým lakováním. Bezpečnostní sprchy odpovídají normám ČSN EN 15154-1:2006 a -2:2006, STN EN 15154-1:2006 a 2:2006, DIN EN 15154-1:2006 a 2:2006, DIN 12899-3:2009, ANSI Z358.1-2009, GOST-R Certifikát č. 0145433.

 
 
Reklama