Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Každá čtvrtá vodovodní baterie neprošla kontrolou ČOI

Každá čtvrtá vodovodní baterie prodávaná v tuzemsku neprošla kontrolou České obchodní inspekce. Inspektoři zjistili nedostatky při 19 z 83 kontrol.

Šlo nejčastěji o chybné značení, kromě toho objevili i závady, které mohly uživatele ohrozit na zdraví. Ventil pro horkou vodu se například uzavíral doleva místo doprava, zatímco pro studenou vodu fungoval správně. Uživatel se tak mohl opařit. "Nedostatky byly zjištěny téměř ve čtvrtině kontrol, což považuji za dostatečný důvod pro jejich pokračování, a to jak vodovodních baterií, tak i dalších stavebních výrobků," uvedl ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Pět typů vodovodních baterií neslo neoprávněně označení shody CE, dalších deset typů neodpovídalo českým normám pro kohoutkové a pákové vodovodní baterie. Na bateriích například chyběl název výrobce nebo dodavatele a označení teplé a studené vody. Chyběly také návody k montáži, použití a údržbě v češtině. Kvůli neoprávněnému označení výrobku CE inspekce vede několik správních řízení.

Kontroloři se vodovodním bateriím věnovali od dubna do září loňského roku. Nejprve se zaměřili na distributory, následně na výrobce a dovozce. Podle ČOI z výsledků vyplynulo, že distributoři většinou nejsou seznámeni se zákonnými požadavky, které jsou stanoveny pro uvádění těchto stavebních výrobků na trh. Ke spotřebitelům se tak mohou dostat výrobky, které nesplňují základní požadavky na stavby.

 
 
Reklama