Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Spotřeba vody v ČR loni dále klesala,její cena rostla

Spotřeba vody v Česku loni pokračovala v dlouholetém poklesu. Meziročně se snížila v průměru o 2,5 litru na 131,2 litru na osobu.

Přestože lidé odebrali méně vody, zaplatili v důsledku růstu cen vodného a stočného vodárnám více peněz. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

V průměrné spotřebě na osobu je zahrnuta také voda, kterou spotřebují podniky, úřady či nemocnice. U samotných domácností tento ukazatel klesl meziročně o 0,7 litru na 87,2 litru na hlavu. Obyvatelé Prahy přitom spotřebovávají téměř o 30 procent více vody než je celorepublikový průměr.

Průměrná sazba vodného stoupla v roce 2013 meziročně o šest procent na 33,70 Kč za metr krychlový. Cena stočného se zvýšila v průměru o 1,30 Kč na 29,20 Kč. V cenách není zahrnuta DPH. Vodárenské společnosti na vodném loni vybraly 15,9 miliardy Kč, zhruba o 200 milionů více než v roce 2012. Na stočném jim zákazníci zaplatili 15,1 miliardy korun, o osm procent více než před rokem. Statistici však upozornili, že výsledný údaj o stočném není v důsledku zahrnutí zpoplatněných srážkových vod do zjišťování plně srovnatelný s předchozími roky.

Češi začali šetřit vodou po jejím skokovém zdražení v 90. letech minulého století. Jen od roku 2002 do loňska klesla denní spotřeba vody na osobu o pětinu. Lidé i kvůli rostoucím cenám vody používají úsporné vodovodní baterie či pračky. S rozvojem modernějších technologií se snižuje také spotřeba vody v průmyslu či zemědělství, stále více lidí také využívá vlastní studny.

Vodou z vodovodu bylo v loňském roce zásobeno 9,85 milionu obyvatel České republiky, tedy 93,8 procenta populace. Meziročně tak přibylo 31.000 obyvatel, jejichž domácnost je napojena na vodovod. Délka vodovodní sítě se prodloužila o 566 kilometrů na 75.481 kilometrů. Podíl obyvatel žijících v domech napojených na kanalizaci vzrostl o 0,3 procenta na 82,8 procenta.

Sdružení vodovodů a kanalizací ČR v lednu uvedlo, že cena vody v Česku začátkem letošního roku stoupla meziročně v průměru o necelá tři procenta.

 
 
Reklama