Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rekonstrukce úpravny vody v H. Králové za 130 mil. Kč je hotová

Úpravna vody z řeky Orlice v Hradci Králové začne po rozsáhlé rekonstrukci v úterý dodávat pitnou vodu do sítě. Rekonstrukce začala v září 2012.

Společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové jako majitel investovaly do modernizace 50 let staré úpravny přes 130 milionů korun. ČTK o tom informovala mluvčí Královéhradecké provozní (KHP) Veronika Bergrová. KHP ze skupiny Veolia vodárenské sítě na Hradecku provozuje.

Úpravnu vody z Orlice Hradec potřebuje proto, že nemá dostatek vody z podzemních zdrojů. Hlavní část vody pro Hradec Králové pochází z podzemních zdrojů Litá u Českého Meziříčí. Oblast Litá však leží v evropsky významné přírodní lokalitě Zbytka a čerpání vody tam je kvůli ochraně přírody na jaře a v létě omezeno. Úpravna vody z Orlice představuje zdroj, který v případě potřeby dokáže snížené čerpání z Lité plně nahradit.

"Letošní suchá zima se samozřejmě projevuje i na zásobách vody, které se obvykle vytvářejí v Orlických horách v podobě sněhu. Hladina podzemních vod je nejnižší za posledních deset let. I proto v letošním roce necháme úpravnu spuštěnou déle než obvykle, předpokládáme, že v chodu bude až do července," řekl provozní ředitel KHP Tomáš Hosa.

Ve standardním provozu byla úpravna od roku 1964 do roku 1997, kdy začala sloužit jako záložní zdroj. K vyrovnání dodávek kvůli omezenému čerpání v Lité ji vodárny použily poprvé v roce 2009. Pro zajištění její provozuschopnosti je spouštěna minimálně jedenkrát ročně. V posledních dvou letech nebyla spuštěna vůbec.

V dodávkách pitné vody odběratelům tvoří upravená voda z Orlice skoro polovinu celkového množství. Druhá polovina je i při spuštění úpravny tvořena vodou z podzemních zdrojů z Náchodska, Pardubicka a oblasti Litá-Mokré.

Při rekonstrukci stavbaři kompletně vyměnili technologické zařízení a instalovali moderní řídicí systém. V úpravně prochází voda několika stupni úpravy. Nejprve surová voda projde dezinfekcí ozónem, následují separace kalu, filtrace na pískových filtrech, znovu dezinfekce ozónem, filtrace na filtrech s aktivním uhlím a nakonec hygienizace chlorem.

Cena vodného a stočného v Hradci Králové a okolí od ledna 2014 v průměru stoupla o 3,5 procenta na 91,13 koruny za metr krychlový dodané a odvedené vody. Hlavními důvody zdražení byly vedle inflace vyšší náklady na nákup povrchové vody kvůli omezení čerpání vody z podzemních zdrojů, uvedly vodárny, které v krajském městě a dalších obcích v okrese zásobují pitnou vodou asi 158.000 lidí.

 
 
Reklama