Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové míchadlo pro bioplynová zařízení

Na veletrhu Eurotieru 2012 v Hannoveru, představila společnost KSB nový typ ponorného míchadla pro použití při výrobě bioplynu a úpravu odpadních vod.


Foto: Amaprop 1000, nové míchadlo pro použití ve výrobě bioplynu a úpravě odpadních vod. (KSB Aktiengesellschaft, Frankenthal) Copyright: © KSB Aktiengesellschaft

Nový Amaprop 1000 může sloužit jako záložní míchadlo pro rozrušování plovoucího kalu nebo jako urychlovač proudění. Lze hom použít samostatně nebo v kombinaci s většími míchadly či míchacími zařízeními.

Nové míchadlo pro použití při výrobě bioplynu má otěruvzdornou vrtuli z trvanlivé tvárné litiny, konstruovanou pro dlouhodobý a spolehlivý provoz. Jeho konstrukce byla vyvinuta pomocí počítače za využití numerické simulace proudění CFD (Computational Fluid Dynamics). Mohou se tak generovat velké objemové toky pomocí axiálního dopravního proudu.

Dvě za sebou umístěné mechanické ucpávky zaručují bezpečné utěsnění prostor převodovky a motoru. Mezi oběma mechanickými ucpávkami je umístěna kapalinová předloha s ekologickým olejem, který maže a chladí těsnicí plochy. Dodatečnou bezpečnost zajišťuje průsaková komora mezi olejovou komorou a převodovkou. Tu lze volitelně kontrolovat senzorem. Kabelový vstup je podélně vodotěsně zalitý a konektor v motorovém prostoru spojuje kabel s vinutím motoru. To usnadňuje výměnu připojovacího vedení na místě.

Používá se robustní převodovka s čelními koly se šikmým ozubením, která je za provozu tichá a je dimenzována na dlouhodobou živostnost. Jsou požity třífázové motory s výkonem od 10 do 20 kW, které jsou sériobě vybaveny bezúdržbovými ložisky a teplotními čidly - a rovněž vlhkostním čidlem - k ochraně vinutí před zahřátím a vnikání vlhkosti. Vinutí je provedeno tak, aby vydrželo bez přehřtí i v tepelných zařízeních, ve kterých dosahuje provozní teplota až 60 °C.

Zařízení pro spouštění míchadla z nerezavějící oceli dovoluje nastavit úhel zavěšení a výšku míchadla bez větších potíží.

Kontakt: Ing. Marek Hájek, tel. 241 090 210, marek.hajek@ksb.com
 
 
Reklama