Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Bechyni startuje učební obor Výrobce a dekoratér keramiky

Absolventi najdou uplatnění v závodech Laufen CZ. Do prvního ročníku nastupuje 6 studentů. Praktická výuka bude probíhat v závodě Laufen CZ v Bechyni, kde se vyrábí produkty se značkou Jika.

S příchodem nového školního roku se ve Střední uměleckoprůmyslové škole v Bechyni poprvé otevřou dveře třídy tříletého učebního oboru Výrobce a dekoratér keramiky. V prvním ročníku se sejde šest studentů – čtyři chlapci a dvě dívky. Obor vznikl díky spolupráci se společností Laufen CZ a jeho cílem je vychovat nové odborníky v keramickém průmyslu. Pro úspěšné absolventy je připravena nabídka zaměstnání v závodech Laufen CZ.

¨Zájem o odborné vzdělání zakončené učňovským listem po mnoha letech opět sílí. „Škola v Karlových Varech má srovnatelný učňovský obor naplněný, my předpokládáme, že po zvýšení povědomí o existenci oboru v Bechyni zájem studentů naroste,“ uvádí ředitel SUPŠ Bechyně PaedDr. Jiří Novotný. Dosud přijatí žáci jsou z okolí Bechyně, do budoucna vedení školy věří, že poroste zájem i z dalších okresů.
V rámci výuky se studenti naučí pracovat s mnoha technologiemi tak, aby obstáli při strojové výrobě, uměli realizovat repliky historických výrobků a dostali i možnost se profilovat při volné tvorbě. Tím se zvýší možnost jejich uplatnění. Miloslav Hambálek ze společnosti Laufen CZ zájem firmy o mladé odborníky potvrzuje: „Potřebujeme zaměstnance, kteří nebudou pouze přeškoleni z jiných profesí, ale budou mít hluboké znalosti v oboru. Doufáme, že nový učňovský obor nám pomůže si tyto nové machry vychovat.“
Kromě společnosti Laufen CZ se studenti uplatní i u dalších výrobců keramických hmot, například ve výrobě obkladaček, dlažby, užitkové či elektroizolační keramiky a mnohých dalších. Tříletý učební obor Výrobce a dekoratér keramiky při Střední uměleckoprůmyslové škole v Bechyni vznikl v rámci Sektorové dohody pro keramiku. Jedná se o jediný obor tohoto druhu v Jihočeském kraji.

Budoucí zájemci o studium mohou získat další informace na www.supsbechyne.cz, případně na www.keramikazije.cz. Zde naleznou kompletní informace o možnosti vzdělávání v keramickém oboru i možných zaměstnavatelích v rámci celé České republiky.


 
 
Reklama