Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bezpečná domácnost: tipy, které zajistí rodičům klidné spaní

Uhlídat neposedné a zvídavé děti není jednoduchý úkol. Rodiče nemohou mít oči všude, zvlášť když na každém kroku číhá na děti spousta nebezpečí. Proto by alespoň domov měl působit jako oáza klidu a bezpečí.

Bezpečné domácnosti lze docílit jedině správným vybavením, které eliminuje co největší množství rizik. V následujícím článku se dočtete o několika tipech, díky kterým budete večer usínat s vědomím, že jste pro zdraví a ochranu vašich dětí udělali maximum.

Když se rozhlédnete po svém bytě či domě, určitě najdete místa, která doslova přitahují dětskou pozornost, jako jsou zásuvky, otevřená okna či dveře, tedy místa, kde hrozí zvýšené riziko úrazů. Správný rodič by se měl pokusit tato místa co nejvíce zabezpečit, a připravit tak pro své dítě prostředí ke spokojenému růstu.

Proti formaldehydu ze stavebních materiálů


desky FERMACELL greenline

"Zdravé bydlení je pro nás velmi důležité, zejména kvůli dětem", zdůrazňovali mladí manželé, kteří si pořídili přízemní dům na bázi montované dřevostavby ze 70. let. Při kontrole vzduchu v místnostech se však ukázalo silné zatížení formaldehydem. FERMACELL greenline dokáže trvale vázat škodliviny ze vzduchu v místnosti. Mezi prvním a závěrečným měřením po kompletní sanaci deskami FERMACELL greenline, které čistí vzduch v místnostech, došlo ke snížení hodnot formaldehydu o 200 μg/m3. Při závěrečném měření bylo možné prokázat koncentraci formaldehydu ve výši běžně se vyskytující ve venkovním prostředí, která je absolutně nezávadná.

Antibakteriální sklo proti bakteriím a plísním


Antibakteriální sklo AGC

Snažíte se svou domácnost udržovat čistou, pravidelně uklízíte a nežádoucí bakterie likvidujete silnými saponáty? Přesto by vás možná překvapilo, kolik bakterií se u vás doma stále skrývá, a to i na místech, na kterých byste je nečekali. Kromě základních hygienických návyků vám v boji proti bakteriím může pomoci i tzv. antibakteriální sklo. Jeho instalace je doporučována například do koupelen nebo kuchyní. Obsahuje totiž okem neviditelné ionty stříbra, které jsou schopny do 24 hodin zabít 99,9 % bakterií. Antibakteriální sklo je na českém trhu k dostání v pětadvaceti atraktivních barevných odstínech.


Finprotect Plus ochraňuje prsty

Okna a dveře

Ochrana proti skřípnutí prstů

Bezpečnost je velmi důležitý aspekt v oblasti domácí i profesionální péče o dítě. Finprotect Plus ochraňuje prsty před uvíznutím mezi dveřmi a rámem dveří na straně závěsu dveří a poskytuje ochranu na obou stranách dveří. Instalace cca 20 minut a možnost následné demontáže.

Magnetické senzory inteligentních systémů Schüco, které jsou instalovany do rámů oken, dveří a světlíků umožńují identifikaci stavu otvorové výplně (otevřeno/zavřeno/zamčeno/odemčeno). Senzory rovněž mohou zprostředkovávat povětrnostní informace, být napojeny na centrálu signalizace vloupání, techniku ovládání fasádních prvků a vytápění, upozorňovat na rozbití skla, ale s ohledem nejen na děti - navíc umějí ochránit při hrozícím skřípnutí prstů.

Bezpečnostní skla pro okna Velux
Bezpečnostní skla pro okna v dětském pokoji Velux
Zasklení

Pokud plánujete bydlení v podkroví, pak zajímavým tipem jsou střešní okna Velux řady Standard Plus, která jsou vybavena bezpečným lepeným sklem, které při silném nárazu a prasknutí zajistí, že se sklo z rámu nevysype ani nevypadne. Zároveň je možno okno zajistit proti otevření, a to i při zachování možnosti větrání.

Koupelna

Ochrana proti opaření

Baterie s omezovačem horké vody nebo termostatické baterie s pojistkou, zabraňující opaření horkou vodou. Např. GROHE baterie nabízejí několik bezpečnostních prvků:

Grohe termostatické bezpečné a úsporné baterie
Grohe termostatické bezpečné a úsporné baterie s chladným povrchem

GROHE TurboStat® udržuje stálou teplotu přitékající vody, GROHE CoolTouch® zajišťuje, že vnější povrch termostatu není nikdy příliš horký na dotek a SafeStop® kde pro zvýšení teploty nad bezpečnou teplotu 38° C musí být aktivováno zvláštní tlačítko. Termostaty GROHE se automaticky vypnou, pokud z nějakého důvodu neteče studená voda.

Ochrana proti uklouznutí

Pokud je to možné, pak se hodí umyvadla bez přepadu, která nelze uzavřít, k zabezpečení nuceného odtoku vody tím zamezení vytopení koupelny a závěsný klozet se sníženou výškou, který se upevňuje na instalační prvek na výšku sedu 35 cm (tj. WC mísy se sedátkem).

Vanu a prchu vybírejte s protiskluzovým povrchem, nezapomeňte na madla, případně sedátko. Madla jsou integrována do vany nebo lze zvolit madla přídavná.


foto chranimsvedite.cz

Ochrana rohů a spotřebičů

Samostatnou kapitolou jsou ochrany u spotřebičů, uzávěry dvířek a ochrana rohů, ochrana varné desky, zabezpečení ovládání a zajištění oken a schodů.
Dětských pojistek existuje celá řada. Od pojistek držících dveře v určité poloze, až po ty, které zajistí zavřené skříňky a šuplíky tak, aby se do nich nedostaly zvídavé dětské ruce. Prvky jsou běžně dostupné na internetu v obchodech. Naleznete je například v Hornbachu, kde se prodávají podle provedení za ceny od 50 do 100 korun.

Kvalitní podlaha ušetří spoustu starostí

Livyn, Quick-Step
Livyn, Quick-Step

Vinylové podlahy mají několik výhod, které ocení zejména rodiče malých dětí. Například vinylové podlahy z kolekce Livyn společnosti Quick-Step jsou opatřeny speciální svrchní vrstvou, která je chrání proti špíně, škrábancům i skvrnám. „Díky materiálu, ze kterého jsou naše podlahy vyrobeny, je jejich čištění rychlé a jednoduché. Vysoce kvalitní syntetické jádro podlah Livyn zároveň tlumí velmi dobře hluk. A protože podlahy působí teple na dotek, mohou si na nich hrát i děti, aniž by jim hrozilo prochladnutí a následné nastydnutí,“ doplňuje Zdislava Černá ze společnosti Quick-Step.

 

Bazén

U bazénu není ostražitosti nikdy dost, ale i zde jsou dobří pomocníci vítáni.

Ke zvýšení bezpečnosti dětí a domácích zvířat (zabránění pádu do otevřené vody) slouží lamelové zakrytí bazénů Podmínkou pro funkci zvýšené bezpečnosti je ale montáž obvodových madel a úchytů v bazénu, které zajišťují při zakryté hladině pevnost lamel. Bez těchto madel a úchytů neslouží lamely jako bezpečný kryt proti pádu do bazénu.

Bazénová chůvička signalizuje kontakt s vodou i překročení nastavené vzdálenosti nad 5 až 50 metrů při nežádoucím vzdálení dítěte. Voda a nepřiměřená vzdálenost jsou faktory, při kterých dochází k aktivaci základní jednotky, spuštění zvukové výstrahy a vibrace.

Dospělí mohou v bazénu plavat i odpočívat, děti musí viset na okrajích bazénů. Zejména malé děti si v bazénu nemohou hrát tolik, jako třeba na mělčině u moře. Zvýšení dna bazénu pomáhá dětem, starším i handicapovaným osobám.

krabička na baterie
krabička ECOCHEESE od neziskové organizace Ecobat

Pozor na baterie

Podle průzkumu neziskové společnosti ECOBAT, která se zabývá zpětným odběrem použitých baterií, se v jedné rodině nachází až 49 přenosných baterií. Baterie představují zejména pro nejmenší děti riziko spolknutí, protože jim mohou připomínat například bonbony. To může mít za následek i popálení (či propálení) jícnu a žaludku. Jednoduchý způsob, jak spolknutí předcházet, je uchování použitých baterií mimo dosah dětí. K tomu slouží praktická designová krabička ECOCHEESE, kterou zájemcům zdarma distribuuje společnost ECOBAT.

 
 
Reklama