Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Správci vodních toků

Správci vodních toků v působnosti Ministerstva zemědělství zajišťují správu více než 95 % délky všech vodních toků v ČR.

Necelých 5 % se na správě vodních toků podílejí Ministerstvo obrany, správy národních parků, případně fyzické a právnické osoby.

Vodní toky na území České republiky jsou rozděleny na významné vodní toky a drobné vodní toky. Významné vodní toky a část určených drobných vodních toků spravují státní podniky Povodí, tj. Povodí Vltavy, státní podnik, Povodí Ohře, státní podnik, Povodí Labe, státní podnik, Povodí Odry, státní podnik a Povodí Moravy, s.p. Většinu drobných vodních toků spravuje státní podnik Lesy České republiky.

SPRÁVCI POVODÍ:

SPRÁVCI DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ

Rozdělení povodí v ČR, zdroj Vodohospodářský informační portál MZe ČR

Stavy a průtoky na vodních tocích, hladiny vody v nádržích, srážky z vybraných srážkoměrných stanic, jakost vody v nádržích, centrální technická evidence jevů a vlastností na vodních tocích (CTEJ), kontakty s.p. Povodí, kontakty Zemědělské vodohospodářské správy a kontakty s.p. Lesy ČR jsou uvedeny na Vodohospodářském informačním portálu Ministerstva zemědělství ČR.

PROBLEMATIKA URČENÍ SPRÁVY DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ

Správu drobných vodních toků nebo jejich ucelených úseků jsou oprávněny vykonávat obce, jejichž územím drobné vodní toky protékají, nebo fyzické nebo právnické osoby, popřípadě organizační složky státu, jimž drobné vodní toky slouží nebo s jejichž činností souvisejí, určené Ministerstvem zemědělství (dále též "MZe"). O určení správcem drobného vodního toku rozhoduje MZe na základě žádosti.

Před podáním žádosti je nutné obrátit se na příslušný vodoprávní úřad (obce s rozšířenou působností) ohledně zjištění potřebných údajů:

  • názvu drobného vodního toku,
  • čísla hydrologického pořadí,
  • údaje o současném správci drobného vodního toku.
Poté se obraťte na příslušného správce drobného vodního toku nebo na státní podnik Povodí ohledně sdělení souhlasného stanoviska k žádosti o určení správce drobného vodního toku.

Podrobnosti kde, s kým a jak řešit a jaké doklady mít s sebou najdete na stránkách Ministerstva zemědělství.



 
 
Reklama