Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vliv vodních usazenin na spotřebu energie

Příklad - bojler o příkonu 2 kW, čtyřčlenná rodina, bojler pracuje průměrně 3 h denně. Spotřeba bojleru ve výchozím stavu, bez usazenin: 3 hod x 2 kW x 365 dní = 2190 kWh/rok. Podívejte se na výpočet s úsadami.

Vliv vodních usazenin na spotřebu energie
Příklad: bojler o příkonu 2 kW, čtyřčlenná rodina, bojler pracuje průměrně 3 hodiny denně
  • Spotřeba bojleru ve výchozím stavu, bez usazenin: 3 hodiny x 2 kW x 365 dní v roce = 2190 kWh / rok
  • Spotřeba bojleru s úsadami o tloušťce 5 mm se zvýší ca. o 36 procent, tj. 2190 x 1.36 = 2978 kWh / rok

V zařízeních, která používají ke svému chodu vodu, se úsady začnou vytvářet tehdy, kdy obsah solí začne přerůstat míru jejich rozpustnosti. Největším problémem jsou soli nerozpustné, u kterých je pravděpodobnost k tvorbě úsad nejvyšší.

Tvrdé krystaly známé jako vodní kámen, se zpravidla začnou z částí vápníku vytvářet přibližně od 50°C. Do této teploty se většinou svévolně rozpouští. Ke vzniku podobných úsad dochází nejen při vyšších teplotách, ale i během náhlých změn tlaku vody nebo rychlosti jejího průtoku v rozvodech, které je doprovázeno vzduchovými bublinami.

Vzniklý vodní kámen pak můžeme vidět v potrubí a v řadě zařízení jako jsou myčka, pračka, bojler, generátor páry či obyčejná konvice.

Signály vzniku vodního kamene
  • menší průtok z důvodu omezeného vnitřního průměru trubky
  • vzniklé usazeniny na steně bojleru a v dalších spotřebičích působí jako izolant znemožňující optimální činnost a snižují tak jejich efektivitu - na vykonání určitého objemu práce, např. ohřátí vody, je potřeba vynaložit více energie a její spotřeba stoupá, další náklady jsou použity na časté čištění nebo výměnu zanesených komponent, v nejhorším případě dochází k výměně celého spotřebiče
Zamezení vzniku vodního kamene a úsad
Pokud řešíme jen vodní kámen, stačí vybrat vhodný změkčovač vody. Problém s úsadami v TUV v podobě různých inkrustů a železa spolehlivě vyřeší elektrolytická úpravna.
EuroClean, s.r.o.
logo EuroClean, s.r.o.

Úprava vody a problémy spojené s úpravou a filtrací vody. EuroClean se specializuje na projekce, výrobu a dodávky technologických celků řešících nestandardní problémy investorů s vodou a vodním hospodářstvím.

 
 
Reklama