Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové typy vodoměrů jsou přesnější

Armatury, které umožňují náhlé uzavření průtoku, a tím tlakové rázy v potrubí (pákové armatury, napouštěcí kohouty apod.), mohou u starších typů vodoměrů způsobovat tzv. doběh.

Armatury, které způsobují rychlé otevírání a rychlé uzavírání průtoku vody, mohou způsobit, že lopatkové kolo vodoměru se otáčí ještě kratší dobu po uzavření výtoku. Zejména u starších typů vodoměrů, především vícevtokových.

Směrnice MID zpřísnila schvalování

ENBRA a. s., Brno se zabývá ověřováním vodoměrů a měřičů tepla, stavbou měřicích tratí, a proto musíme znát a dodržovat platnou legislativu. Z ní vyplývá, že zkouška doby doběhu vodoměru není součástí žádné technické normy. Směrnice MID, podle které se vodoměry v současnosti schvalují, definuje více technických a více náročnějších zkoušek, než dříve platné technické normy. I proto jsou nové vodoměry dokonalejší.

Současně ceny vodoměrů stále klesají, a to je pro zákazníky příjemná zpráva.

Protože lze říci, že kvalitní vodoměr lze nyní pořídit levněji, než třeba před pěti roky. Například u námi dodávaného vodoměru typu ER-AM víme, že optimalizací tvaru lopatkového kola se snížila náchylnost na uvedený jev ve srovnání se staršími typy vodoměrů a doběh je podstatně minimalizován.



ENBRA, a.s.
logo ENBRA, a.s.

ENBRA, a. s. je lídrem v prodeji vodoměrů a v první trojce dodavatelů měřičů tepla. Nabízí sortiment tepelné techniky, vzduchotechniky, chlazení a fotovoltaiky. Je dodavatelem produktů i poskytovatelem služeb - patří k vedoucí trojici rozúčtovatelů nákladů ...

 
 
Reklama