Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zkušenosti z provozu doposud největší membránové čistírny domovních odpadních vod v české republice

V současné době největší čistírna komunálních odpadních vod (ČOV) s membránovou separací o kapacitě 400 ekvivalentních obyvatel (EO) je umístěna v jižních Čechách.

S postupujícím pokrokem ve vývoji membránových (MBR) technologií roste úměrně tomu i množství aplikací využívající tento druh separační technologie. Pro své nesporné výhody byly membránové moduly osazovány ve větším měřítku doposud především do technologických linek zpracovávajících odpadní vody odcházející z průmyslových podniků. V současné době se však přikročilo k jejich aplikaci ve stále větší míře i při čištění komunálních odpadních vod.

V současné době největší čistírna komunálních odpadních vod (ČOV) s membránovou separací o kapacitě 400 ekvivalentních obyvatel (EO) je umístěna v jižních Čechách. Během jejího provozu bylo a je sledováno mnoho parametrů. Mezi ně patří především kvalita odtoku z ČOV, účinnost odstranění znečištění, kvalita aktivovaného kalu (AK) a vliv extracelulárních polymerů (ECP) na zanášení membrán. Čistírna je taktéž vybavena srážením fosforečnanů pomocí síranu železitého in-situ. Skutečnosti zjištěné během více jak půlročního sledování provozu čistírny.


 
 
Reklama