Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Teplá voda a usazeniny - jak na ně?

Proč je studená voda bez problémů a u teplé vody vzniká problém? Řešení bez chemie EUROCLEAN KEUV TUV.

usazeniny utržené části vápníku řešení bez chemie EUROCLEAN KEUV TUV úpravny vody
Usazeniny v rozvodech
Jakmile se voda zahřeje, dojde k porušení její vnitřní rovnováhy. Volný vápník začne hledat ve vodě volně rozpuštěný oxid uhličitý, aby chemickou reakcí vytvořily vodní kámen. Je-li ve vodě málo solí, je hladová a pochutnává si na potrubním systému i na ostatních technologiích. Je-li v ní železa hodně, zakalí vodu a o rezavou vodu nikdo nestojí. Další problematikou u teplé vody od roku 2004 je výskyt bakterií Legionella Pneumophylis.

Jaké problémy v rozvodech a v technologiích můžou vytvořit vápenaté úsady?

Dřív se pro rozvod teplé vody (TUV) používaly pozinkované nebo železné trubky, ve kterých se vápník usazoval po celém jejich vnitřním obvodu „rovnoměrně“ a tím pádem se průřez trubky snižoval pozvolna a v celém rozvodu rovnoměrně. V současné době začínají převažovat rozvody plastové, o kterých se tvrdí, že „nezarůstají“, s čímž se dá v podstatě souhlasit. I když by se náhodou usadil vápník na stěně trubky, tak při mírné změně teploty trubka dilatuje a vápník odpadne. Utržené části vápníku putují rozvody vody a v tvarovkách se zachytí až zacpou celý průřez potrubí. K tomuto problému může dojít už za několik měsíců provozu, záleží na složení vody. Vysoký obsah vápníku ve vodě nemá jen tyto viditelné neduhy. Bakterie Legionella Pnemophylis ke svému množení využívá právě tyto vápenaté usazeniny, ve kterých se zapouzdří a množí, dále tyto pevné vápenaté části používá jako dopravníky v rozvodech.

Proč kalná voda teče z kohoutku obvykle až večer?

V době nízkého nebo žádného odběru vody usazují se železité kaly v ležatých rozvodech a v místech pomalého proudění vody, v době odběrové špičky dojde ke zvýšení rychlosti proudění vody a tím k zvíření kalů, které zbarví vodu, kterou si člověk vypustí např. do vany. Tento jev je daný chemickým složením vody a ohřátí na teplotu teplé vody (TUV). Instalací plastových rozvodů může dojít ke snížení tohoto jevu, ale rozhodně to není 100% lék. Obecným lékem na všechny tyto problémy je zajistit, aby i teplá voda byla v tzv. vápenouhličitanové rovnováze (vnitřní rovnováha vody).

Řešení bez chemie

Princip úpraven vody EuroClean KEUV je v tom, že do vody nic nepřidávají, naopak bez chemie odebírají z vody fyzické částice, které problémy tvoří a způsobují, a tím vodu vrací do její vnitřní rovnováhy. Úpravna teplé vody EuroClean KEUV pracuje na principu řízené elektrolýzy a pískového filtru. Na elektrodách ze speciálního materiálu se zachytává přebytečný vápník a následnou reverzací proudu odpadává do filtru. V případě, že jsou ve vodě přebytečné částice železa řízenou elektrolýzou dojde k „shluknutí“ částic železa, které jsou následně zachycené ve filtru úpravny. Filtr úpravny se automaticky propláchne, všechny části se tak vypláchnou do kanalizace. Tím je zajištěná rovnováha vody v rozvodech teplé vody.
EuroClean, s.r.o.
logo EuroClean, s.r.o.

Úprava vody a problémy spojené s úpravou a filtrací vody. EuroClean se specializuje na projekce, výrobu a dodávky technologických celků řešících nestandardní problémy investorů s vodou a vodním hospodářstvím.

 
 
Reklama