Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rekonstrukce vodovodního řadu Litoměřice - uzavírací armatury z PE-HD FRIALOC

Společnost GLYNWED s.r.o. dodala vodovodní armatury FRIALOC do rekonstruované vodovodní sítě v Litoměřicích. Ty pomohly vytvořit plně homogenní, svařený, vodovodní systém zamezující možným únikům vody

vodovodní armaturyGlynwed FRIALOC rekonstrukce potrubí v Litoměřicích
Rekonstrukce vodovodního řádu v Litoměřicích

Původní litinový vodovodní řad z roku 1925 byl nahrazen polyetylenovým potrubím d 90 mm. Pro rekonstrukci stávajícího potrubí se použila metoda sanace berstlining. Rekonstrukcí prošly ulice Okružní a 5. května, které jsou umístěné v historickém centru Litoměřic. Polyetylenové potrubí bylo spojované pomocí elektrotvarovek FRIALEN, pro domovní přípojky byly použity navrtávací odbočkové ventily DAV d 90/32 mm. V celé nové vodovodní síti bylo instalováno 14 ks vodovodních armatur FRIALOC, které pomohly vytvořit plně homogenní, svařený, vodovodní systém zamezující možným únikům vody.

Úplně novou konstrukci uzavírací mechaniky armatury FRIALOC představuje tzv. dvouklapkový systém. Geometrie klapek s obvodovým těsněním pružně reaguje na provozní podmínky. Se zvyšujícím se provozním tlakem dochází ke zvýšení těsnosti uzavření toku média. Minimální plocha těsnění pak redukuje biologické nánosy. Trubky s uzavírací armaturou tvoří po svaření jeden homogenní celek bez těsnění, bez přírub a bez šroubů. Maximální provozní tlak pro vodu je 16 barů.

Dvojitá uzavírací klapka s dynamickým utěsňováním je velmi flexibilní a ohýbá se přesně podle vnitřního profilu. Materiál klapek polyamid, osvědčený v řadě technických aplikací (např. tlakové nádoby, ozubená kola, brzdové a palivové hadičky v automobilech), zaručuje dlouhodobou funkčnost. Použitý materiál trvale zabraňuje vzniku koroze a inkrustace.

Armatura FRIALOC se lehce ovládá i za maximálního tlakového zatížení, a to pouze malým počtem otáček mezi polohami otevřeno/zavřeno. Vynikající dlouhodobé provozní vlastnosti jsou zajištěny díky malému tření navzájem se pohybujících částí.

Mezi další, neméně významné technické přednosti patří: necitlivost vůči elektrochemickým reakcím, vysoká rezistence vůči chemikáliím, dobrá odolnost proti otěru, vynikající vrubová houževnatost, bezproblémová manipulace, pevné kovové dorazy zřetelně signalizující dosažení konečné pozice otevřeno/zavřeno.

Armatura FRIALOC byla podrobena extrémně náročné zkoušce na ohyb, která simuluje jevy přesahující podmínky uložení. V průběhu zkoušky přitom byla natlakována a v plném provozu. Během zkoušky nedošlo k žádné netěsnosti ani tělesa armatury, ani v uzavírací mechanice. Dále byla armatura podrobena celé řadě zkoušek, které překračovaly požadavky norem i známé požadavky zákazníků. Odolnost pohonu proti rázům leží daleko nad podmínkami norem pro kovové uzavírací armatury. Tím bylo ověřeno, že se jedná o bezpečnou a robustní konstrukci s dlouhou životností.

Více informací o Rekonstrukci vodovodního řádu Litoměřice


Aliaxis Česká republika s.r.o.
logo Aliaxis Česká republika s.r.o.

Aliaxis Česká republika je dodavatel plastových materiálů pro přepravu médií a energií a také pro hospodaření s dešťovou vodou a odvodnění budov. Od 1. 3. 2022 došlo také k přejmenování společnosti Nicoll Česká republika s.r.o. a nyní již vystupuje na trhu ...

 
 
Reklama