Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vláda souhlasí s materiálem o protipovodňových opatřeních

Jde o přípravu 3. etapy realizace protipovodňových opatření v rámci resortu ministerstva zemědělství. Pro období 2014 až 2027 je podle dokumentu potřeba zajistit zdroje ve výši zhruba 25 mld. Kč

To je srovnatelná částka jako v prvních dvou etapách programu běžících mezi roky 1999 až 2013. Další protipovodňová opatření financuje ministerstvo životního prostředí (MŽP).

Protipovodňová opatření mají být financována především ze státního rozpočtu, vlastních zdrojů správců vodních toků a peněz od obcí a podnikatelů ve vodou ohrožených oblastech. Za další zdroje financí označilo ministerstvo zemědělství zdroje z úprav ekonomiky vodního hospodářství a blíže nespecifikované další zdroje mimo státní rozpočet.

Podnětem pro rozsáhlejší protipovodňové investice byly velké záplavy, které za posledních 14 let způsobily v Česku škody za více než 170 miliard korun a vyžádaly si 123 lidských životů.

Náměstek ministra zemědělství pro vodní hospodářství Aleš Kendík koncem března uvedl, že MZe letos investuje v rámci svých programů do protipovodňových opatření podobně jako loni dvě miliardy korun. Do budoucna by se program měl orientovat na zvýšení vsakovací schopnosti území podél vodních toků, stavět by se tak měly poldry pro řízený rozliv povodňové vody.

 
 
Reklama