Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Informace pro zákazníky KSB z oboru vytápění a chlazení

Změny ve výrobním programu našich oběhových čerpadel, ke kterým dojde v lednu 2013 v souvislosti se směrnicí Evropské unie č. 2009/125/ES (takzvaná Evropská směrnice o ekodesignu).

Tato směrnice předepisuje technické vlastnosti různých elektrických spotřebičů tak, aby v Evropské Unii postupně docházelo ke snižování spotřeby elektrické energie. Protože významným spotřebitelem elektrické energie jsou i mokroběžná oběhová čerpadla, bude od 1.1.2013 podle nařízení č. 641/2009/ES možné dodávat na trh v Evropské Unii pouze čerpadla s koeficientem energetické účinnosti EEI ≤ 0,27.

Naše firma má samozřejmě ve svém prodejním programu čerpadla, která tento požadavek již dnes splňují. Jedná se o typové řady Riotronic-Eco, Riotronic P, Rio-Eco a Rio-Eco Z, které mají vysokou hydraulickou i elektrickou účinnost a elektronicky komutovaný motor s plynulou regulací otáček.

Oběhová čerpadla s manuálním nastavováním tří stupňů otáček (typové řady Rio-C, Rio a Rio-Z) však tento požadavek nesplňují a proto dojde od 1.1.2013 (po vyprodání zásob) k ukončení jejich prodeje v Evropské Unii. Protože technické požadavky dle výše uvedeného nařízení důvodů není možné u oběhových čerpadel s manuálním přepínáním otáček z technických důvodů splnit, dá se očekávat, že obdobným způsobem dojde k ukončení jejich prodeje i u ostatních výrobců, respektive dodavatelů v celé Evropské Unii.

Žádáme vás proto - ať už jste projektanti, zástupci investorů, facility managementu či instalačních firem - abyste ve svých projektech či kalkulacích pro akce realizované od ledna 2013 počítali s tím, že v našem výrobním programu budou k dispozici pouze oběhová čerpadla s indexem energetické účinnosti EEI ≤ 0,27, tedy naše typové řady Riotronic-Eco, Riotronic P, Rio-Eco a Rio-Eco Z.

Věříme, že toto opatření přijmete s pochopením, neboť podle studie Evropské Unie dojde po předpokládaném ukončení životnosti dosavadních generací oběhových čerpadel v roce 2020 v souvislosti s tímto opatřením k úspoře elektrické energie zhruba 23 TWh (terawatthodin) a zároveň snížení emisí CO2 o 11 mil. tun. Pro vaši lepší představu, toto množství odpovídá přibližně energii vyrobené 6 středně velkými tepelnými elektrárnami.

Pro úplnost naší informace ještě dodáváme, že tato směrnice se vztahuje na mokroběžná oběhová čerpadla pro vytápění a chlazení, nikoliv na cirkulaci teplé vody (dřívější označení TUV – teplá užitková voda). Proto naše typová řada Riotherm C zůstane v našem výrobním programu i nadále. I zde však máte možnost zvolit jako ekologickou alternativu vysoce účinné cirkulační čerpadlo Rio-Eco B s koeficientem energetické účinnosti EEI ≤ 0,27.

Ve směrnici jsou stanoveny i termíny dalšího snižování energetické náročnosti oběhových čerpadel (včetně motorů suchoběžných čerpadel, tedy naše řady Etaline, Etabloc, Etanorm), a sice od roku 2015 dále. O podrobnostech vás budeme informovat v dalších letech.

Náhrada trojotáčkových oběhových čerpadel

 
 
Reklama