Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Sériová výroba nových motorů IE4 u KSB

Koncem března 2012 se rozběhla u KSB Aktiengesellschaft ve výrobním závodě v Halle an der Saale sériová výroba elektromotorů s vysokou účinností konstrukční řady SuPremE.

Na rozdíl od konvenčních synchronních motorů neobsahuje pohon německého výrobce čerpadel žádné magnetické materiály jako jsou třeba vzácné horniny, které jsou klasifikovány jako kritické suroviny a jejich dobývání v zemích výskytu předsta-vuje velké zatížení životního prostředí. Protože nové pohony již nepotřebují žádná poruchová čidla umístěná v rotoru, jsou právě tak robustní a spolehlivé jako regulované asynchronní motory. Díky nízkým teplotám v rotoru je životnost jejich ložisek dokonce vyšší.

Tento pohon, představený již v roce 2009 jako prototyp na veletrhu v Hannoveru, je vybaven čtyřpólovým rotorem. Tento se skládá pouze jednoho plechového paketu a obejde se bez klece. Pro vedení siločar jsou jeho rotorové plechy speciálně tvarovány.

V kombinaci se systémem regulace otáček PumpDrive jsou standardně možné otáčky od 0 až do 4.200 otáček za minutu. S novým synchronním reluktančním motorem je k dispozici technologie, se kterou se dají splnit také budoucí požadavky na úsporné pohony čerpadel. Tyto pohony mají minimálně o 15 procent menší ztrátový výkon, než jaký je předepsán podle třídy účinnosti IE3 v předpisu EG640/2009 od 2015 popř. 2017. Tím dosahují již dnes úroveň účinnosti IE4 dle IEC/CD 60034-30 vyd. 2.

Synchronní reluktanční motor má v protikladu k asynchronním motorům také ještě dobrou účinnost, pokud neběží při plném výkonu. Přesně to se ale ve skutečnosti vyskytuje velmi často, protože mnoho pohonů při regulovaném provozu pracuje hlavně se sníženými otáčkami. KSB plánuje pohony dodávat také dalším výrobcům „rotačních zařízení“.

Foto: Nová konstrukční řada MegaCPK, vybavená systémem regulace otáček PumpDrive a řídicí jednotkou PumpMeter ze závodu KSB v Pegnitz (KSB Aktiengesellschaft, Frankenthal).

Foto 2: Výroba nových motorů KSB SuPremE ve výrobním závodě KSB, Halle an der Saale. (KSB Aktiengesellschaft, Frankenthal)


 
 
Reklama