Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Čerpací stanice se separací pevných látek Ama-DS3

Na základě inovačního systému KSB pro separaci pevných látek může čerpací stanice odpadní vody AmaDS3 čerpat i silně znečištěnou vodu s vysokým obsahem pevných látek.

Funkční princip odpovídá obtokovému systému: Surová odpadní voda přitéká do separační nádrže, kde se oddělují pevné látky. Předčištěná odpadní voda potom natéká do sběrné nádrže až do dosažení určité výšky hladiny. Spínacím přístrojem se zapne čerpací agregát a odpadní voda je ze sběrné nádrže přečerpána do výtlačného potrubí. Přitom také vypláchne do výtlačného potrubí pevné látky ze separátoru. Jakmile hladina ve sběrné nádrži klesne na minimální výšku, čerpací agregát se vypne. Potom se automaticky otevře nátok a odpadní voda znovu přitéká do separátoru.

Kouzlo tohoto výrobku spočívá v tom, že pevné látky neprocházejí čerpadly. Tím se sníží nejen opotřebení, ale i náchylnost k ucpávání a tudíž je životnost čerpadel významně delší. Kromě toho lze použít i čerpadla s menší průchodivostí, protože se čerpá jen mechanicky vyčištěná voda. „Proto můžeme používat čerpadla s vyšší účinností, často s menším jmenovitým výkonem motoru, než by to bylo nutné pro totožný průtok a dopravní výšku u klasických čerpadel s vysokou průchodností, avšak nižší účinností“ vysvětluje Michael Becker, bývalý jednatel společnosti becker Elektromaschinenbau GmbH, který dnes pracuje ve výrobním managementu KSB. Nezanedbatelnou výhodou tohoto systému je i suchá instalace čerpadel, s dobrou přístupností všech důležitých částí systému. "Údržba mokrých jímek není zrovna příjemná práce a v naší zemi je čím dál složitější najít schopné řemeslníky, kteří by byli ochotni tuto činnost provádět ", dodává Michael Becker.

Sytém AmaDS3 se bude nejprve vyrábět v šesti rozdílných konstrukčních velikostech. Dosud se systémy se separací pevných látek dodávaly kromě Německa hlavně na trhy ve východoevropských zemích. Cílem KSB je uvést Ama SD3 na celosvětový trh. „První poptávky se již objevily i ze Severní Ameriky a Indie“ sděluje Kerstin Gündra, vedoucí „Produktmanagementu".

Čerpací stanice se separací pevných látek se používají především v komunálním sféře při přečerpávání odpadních vod, využívají se však i v oboru Technická zařízení budov jako přečerpávací stanice větších výkonů, pro vyšší dopravní výšky anebo v budovách s nadměrným výskytem pevných nečistot ve splašcích (nádraží, nemocnice ....)

Více v informačním bulletinu


Přílohy



 
 
Reklama