Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Olomouci se při oslavách dne vody rozjíždí parní čerpací stanice

V bývalé vodárně v olomouckých Chválkovicích se rozjela parní čerpací stanice z roku 1889, která zásobovala více než 70 let krajské město pitnou vodou. Světový den vody připadá na 22. března.

Zájemci si tuto technickou památku mohou prohlédnout v den otevřených dveří, který pořádá společnost Moravská vodárenská 19. března při příležitosti blížících se oslav Světového dne vody.

Vodohospodáři zpřístupní podle mluvčí firmy Heleny Koutné lidem také úpravnu vody v olomoucké městské části Černovír. Její výstavba, dokončená v roce 2001, umožnila znovu využívat zdroje pitné vody v Černovírském lese, které byly zasaženy v roce 1997 povodněmi. Pro veřejnost budou otevřené také čistírny odpadních vod v Olomouci, Prostějově a Uničově.

Zájemci si budou moci při návštěvě vodohospodářských zařízení nechat zdarma vypracovat malý orientační rozbor vody. Vzorky mohou předat v olomoucké úpravně vody a v čistírnách odpadních vod v Olomouci a Prostějově v době prohlídek. "Voda musí být v čisté plastové, jeden a půl litrové láhvi od neslazené minerálky," uvedla mluvčí.

Valné shromáždění OSN vyhlásilo 22. březen Světovým dnem vody před téměř 20 lety. Hlavním cílem rezoluce je vyzvat členské státy OSN, národní a mezinárodní organizace, zájmové skupiny i soukromý sektor, aby využily tuto příležitost k účasti na akcích směřujících k uvědomění si stále rostoucího významu vody, jejího udržitelného užívání a ochrany.

Světový den již připomělo Muzeum pražského vodárenství v Podolí

Po celý víkend bylo pro veřejnost přístupno Muzeum pražského vodárenství v Podolí. Stalo se tak při příležitosti Světového dne vody, který připadá na 22. března. Pozoruhodnou expozici zachycující vývoj pražského vodárenství si mohli zájemci prohlédnout v sobotu i v neděli.

V muzeu je vystaven například originál čerpacího stroje klatovské vodárny z roku 1830, vodovodní potrubí z antického období, část hradního vodovodu z doby Rudolfa II. a další exponáty.

V roce 1993 vyhlásilo Valné shromáždění OSN 22. březen jako Světový den vody. Přes veškerou snahu mnoha organizací a sdružení nemá ani v současnosti téměř miliarda lidí po celém světě přístup k nezávadné pitné vodě.

Voda je součástí každodenního jídelníčku. I proto je letošním tématem tohoto svátku Voda a bezpečnost potravin. Za den jí má člověk vypít zhruba dva až tři litry, další vodu ovšem zkonzumuje v potravinách. Až neuvěřitelné se zdá, kolik vody je potřeba na výrobu potravin. Například jedna sklenice mléka potřebuje k výrobě 200 litrů, kilo hovězího dokonce 15.000 litrů a deset deka čokolády 2400 litrů vody.

 
 
Reklama