Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Poruch vodovodů vlivem mrazu je stále více

Podle vodohospodářů je půda promrzlá zhruba do hloubky 0,5 m a tak led k trubkám v zemi u většiny oprav nesahá. Opravy jsou však komplikované. Další vlna poruch se očekává až teploty povolí a začne se hýbat zemina.

Severočeské vodovody a kanalizace (SČVK) evidují prakticky každý den teď desítku větších havárií. "Jakmile jednu odstraníme, praskne nám potrubí někde jinde," řekla Deníku mluvčí SČVK Iveta Kardianová. Vodovodní trubky nevydržely nápor mrazu už minulý týden a začaly praskat ve velkém.

Mrazy už sice trochu polevily, nicméně rozsah havárií se pořád spíš stupňuje. Rozmrzající půda se často začne hýbat a dál poškozuje vodovody. Vodaři se snaží opravit všechny havárie co nejrychleji.


Podle vodohospodářů je půda promrzlá zhruba do půlmetrové hloubky a tak led k trubkám v zemi u většiny oprav nesahá. Trubky mají být podle normy zakopány v tzv. nezámrzné hloubce, což je nejméně 1 m pod úrovní chodníku či pod volným terénem a alespoň 1,5 metru pod vozovkou v závislosti na průměru potrubí a tepelněizolačních vlastnostech půdy. I tak mráz komplikuje opravy poruch. Zmrzlá vrstva se napřed musí rozbít strojově a pak se teprve může začít kopat ručně k prasklému potrubí.

Poruchy na vodovodních řadech se dají očekávat i po skončení mrazů v době, kdy teploty povolí a začne se hýbat zemina. To přinese další "nápor" na mnohde stará vodovodní potrubí.

Kromě prasklého potrubí na veřejném řadu řeší vodohospodáři v těchto dnech také desítky poruch přípojek nebo vodoměrů, které má na svědomí mráz. "Za ochranu vodoměru si odpovídá každý majitel sám a náklady na výměnu zničeného měřiče či zprovoznění zamrzlé přípojky se mohou vyšplhat až na několik tisíc korun," vysvětluje Iveta Kardianová ze SčVK. Další velké škody, především na rekreačních objektech, může voda napáchat po rozmrznutí, kdy se z prasklého vodovodu valí každý den kubíky pitné vody. Pokud potrubí praskne až za vodoměrem, musí majitelé takové nemovitosti zaplatit každý litr vody. Během loňské zimy takto mráz napáchal škodu více než sedmi stovkám zákazníků SčVK.

Vodohospodáři ze společnosti 1. SčV, a.s. zaznamenali oproti minulému měsíci nárůst jejich počtu o 110%. Vyjeli k 65 haváriím a evidovali 30 zamrzlých vodoměrů. Další komplikace může přinést očekávaná obleva. (1. SčV, a.s. je provozovatelem vodovodů a kanalizací v majetku obcí a měst na Příbramsku, Praze­západ a Praze­východ. Společnost zásobuje pitnou vodou 108 tisíc obyvatel a spravuje 770 kilometrů vodovodní sítě a 528 kilometrů kanalizačních stok. )

Jindřichohradecko – Černé prognózy správců vodovodních sítí, že s oteplením přijdou poruchy, se večera v plné síle potvrdily. Voda z prasklého přívodního potrubí pro celý Jindřichův Hradec začala tryskat kolem poledne v ulici Stará cesta. Podle vedoucího jindřichohradeckého střediska společnosti Čevak Pavla Škardy se jedná o hlavní přívod pro město a minimálně pokles tlaku pocítili lidé všude. Porucha nastala za rozbočením na potrubí o průměru 350 milimetrů. "Dodávky jsme obnovili puštěním vody z vodojemu na Fedrpuši," sdělil Škarda s tím, že do dvou hodin zase tekla voda normálně i v okrajových částech města, jako jsou Sládkův kopec a Radouňka. Oprava prasklého potrubí trvala do pozdních večerních hodin.

I Hranice a okolí mají podobné problémy. "Těch poruch máme hlášeno hodně. Mám na starost čtyřicet obcí. Minulý týden jsme pracovali na pětadvaceti opravách, tento týden to bude podobné. V podstatě to vychází na čtyři opravy denně, " dodal Václav Štípek, mistr Vodovodů a Kanalizace Přerov(VaK).

Dvousettisícovou škodu ve spojitosti s mrazy nahlásili lidé na Děčínsku pojišťovně Kooperativa. V celém Ústeckém kraji zaznamenala pojišťovna škody za 1,5 milionu korun. Většinou se jedná o zamrzlé vodovodní potrubí či zamrzlou kanalizaci.

Zdroj: Anopress, z Teplický deník, Příbramský deník, Jindřichohradecký deník, Hranický týden, Děčínský deník 17.02.2012

 
 
Reklama