Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kaliště a Ježená díky dotaci odstranily radon z obecního vodovodu

Zařízení na provzdušňování vody, díky němuž se nebezpečný plyn uvolňuje a odvětrává, stála v každé vesnici přes dva miliony korun. Kvalitnější vodu tak pije kolem 450 lidí.

Vyplývá to z údajů, které na svých stránkách zveřejnil krajský úřad Vysočiny. Radon může při vyšší koncentraci a dlouhodobějším působení zavinit rakovinu plic. Podle údajů kraje bylo od 90. let do minulého roku na Vysočině díky dotacím z Radonového programu ČR ozdraveno 140 vodovodů.

V obci Kaliště je na vodovod napojeno kolem 90 procent ze 340 obyvatel. Vodovod funguje od roku 1989, zvýšený obsah radonu se začal ukazovat až asi po 18 letech. "Byly to nadlimitní hodnoty," řekl ČTK starosta Pavel Kutiš. Jinak jsou podle něj čerpané vodní zdroje kvalitní a voda splňuje normu pro kojence. Na protiradonová opatření obec dostala 2,1 milionu.

V Ježené se 130 obyvateli se kvůli nadměrnému obsahu radonu nedala voda z obecního vodovodu používat k pití přes 11 let. Lidé ji sice odebírali, ale jen jako užitkovou, řekl starosta Petr Červinka. Na pití si domácnosti vodu dovážely nebo kupovaly balenou. Díky loni provedeným úpravám za zhruba 2,3 milionu Kč je už podle starosty voda tekoucí z vodovodu v Ježené v pořádku. Technologie na odstranění škodlivého plynu podle něj není moc složitá. Pokud ji někdo nerozbije, mohla by sloužit i dvě až tři desetiletí.

Vysočina, bohatá na horniny s uranovými žilami, patří spolu s kraji Středočeským a Karlovarským mezi tři lokality s nejvyšším výskytem radonu v Česku. V letošním prvním pololetí plynuly na Vysočinu také peníze za ozdravná opatření v bytech. Celková státní dotace vyplacená v tomto období žadatelům v kraji činila 5,2 milionu Kč.

 
 
Reklama