Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zásadní vliv na funkčnost a možnost správného vyregulování TV a C má správná (ne pro jistotu větší) navržená dimenze

Podle názoru slovenských projektantů je možnost hydraulického vyregulování vnitřních vodovodů nutnost, vnitřní kanalizaci se v maximální míře snaží odvětrat na střechu a pro vnitřní vodovody používají vícevrstvé plasty a nerez.

Ve slovenském časopise TZB-Haustechnik č.02/2011 byla zajímavá anketa s názvem "ČO trápi projektantov ZTI"?
Projektnatům byly položeny mimo jiné následující otázky:

  • jak řeší v projektu vyregulování distribuční sítě teplé vody,
  • jak reagují na požadavek STN 73 6760 na max. jedno nevětrané potrubí v objektu
  • zda před návrhem pozinkovaných ocelových potrubí provádějí výpočet vlivu kvality vody na potrubí podle STN EN 12502-3.

Všichni dotazovaní projektanti považují možnost hydraulického vyregulování za nutnost, používají vyvažovací ventily na cirkulaci a na patách stoupaček. 3 za 4 používají k výpočtu SW Protech s.r.o.
V odpovědi na otázku odvětrání kanalizace panuje také naprostá shoda a to odvětrání na střechu v maximální možné míře. Jako alternativa v případě nutnosti je používáno přivětrávací potrubí připojovacího potrubí, společné větrací potrubí a doplňkové větrací potrubí u výškových budov. Nevětrané potrubí je navrhováno jen zřídka a to s PO ventilem a pouze pro malé výšky. pro "odrazení" klientů, kteří požadují omezení prostupů na střechu je dostatek negativních zkušeností.
Zajímavé byly i odpovědi k posuzování vlivu kvality vody na potrubí, jelikož se rovněž všichni shodli, že ocelové pozinované potrubí navrhují jen na požární vodovod, pro cirkulaci a teplou a studenou vodu dávají přednost vícevrstvým plastům nebo nerezu s lisovanými tvarovkami.

Na otázky redakce TZB-Haustechnik odpovídali: Ing.Marián Botka, vedúci strediska zdravotnotechnických inštalácií IN VEST, s.r.o., Ing. František Czuczor, projektant HWGS -projekcia technických zariadení budov, Ing. Ivan Klčo, projektant PROREAL-Ka a Ing. Lívia Zolnianska, projektantka a spolupracovníčka spoločnosti GMW, s.r.o.
 
 
Reklama