Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Moderní materiály a technologie v koupelně

Nejmodernějšími materiály, které se používají při výrobě vybavení současných koupelen, je akrylát a takzvaný litý mramor. Tyto moderní nadčasové materiály umožňují také mnohem propracovanější tvarování při navrhování designu a výrobě van i umyvadel.

logo RAVAK koupelny

Moderní technologiie si nachází cestu i do moderních koupelen. Tradiční materiály pro výrobu van, vaniček a umyvadel, jakými jsou smaltovaná ocel, smaltovaná litina a keramika už pomalu vytlačují modernější materiály. Nevýhodou tradičních materiálů je nejen vysoká hmotnost, která komplikuje dopravu i instalaci, ale také nízká pocitová teplota povrchu, díky které je povrch vany nebo vaničky ve sprchovém koutě chladný na dotek, což může být nepříjemná komplikace hlavně pro děti.

Nejmodernějšími materiály,které se používají při výrobě vybavení současných koupelen je akrylát a takzvaný litý mramor. Tyto moderní nadčasové materiály umožňují také mnohem propracovanější tvarování při navrhování designu a výrobě van i umyvadel. Ve srovnání s keramickými a kovovými materiály umožňují při výrobě velkou variabilitu tvarování, takže je možné vyrobit i takové tvary, které keramika či kov vyrobit neumožňuje. Předností litých umyvadel, van a vaniček jsou také perfektně čisté hrany a rovné odkládací plochy. Povrch akrylátu i litého mramoru má oproti plechovému či keramickému povrchu velkou výhodu také v tom, že bez ohledu na teplotu v koupelně je pocitově vždy teplý, takže vana, vanička či umyvadlo při používání nestudí.




Akrylát je charakteristický svým extrémně hladkým a leským povrchem. Něktěří výrobci vylepšují povrch také speciální antibakteriální úpravou – například Antibac® od RAVAK, který ochrání povrch před většinou bakterií, takže údržba je mnohem jednodušší.

Litý mramor je litá směs pryskyřice a rozemletého dolomitu, která vyniká svými estetickými i praktickými vlastnostmi. Povrchovou úpravu litého mramoru tvoří vrstva probarvené pryskyřice, tzv. GelCoat, která jej chrání proti oděru a poškrábání či působení čisticích přípravků. Odolnost povrchu litého mramoru umožňuje využití van, umyvadel a sprchových koutů v koupelnách ve frekventovaných veřejných prostorách.

Pro zvýšení pevnosti používá RAVAK na vyztužování van z akrylátu a litého mramoru patentovanou technologií PU Plus pomocí nanášení polyuretanové pěny ve třech vrstvách. Vany pak získávají jedinečnou tuhost a vynikající tepelně izolační vlastnosti.

Pro výrobu vanových zástěn, sprchových koutů a sprchových dveří se v moderních koupelnách často používá tvrzené bezpečnostní sklo. Někteří výrobci toto sklo opatřují také ochrannou vrstvou, která eliminuje usazování vodního kamene a jiných sedimentů, například patentovaný systém povrchové úpravy AntiCalc® od RAVAK, kketrý výrazně usnadňuje údržbu povrchu.

V koupelně je možné setkat se i s vanami a umyvadly z méně tradičních materiálů, jakými je například přírodní kámen, sklo, nebo i dřevo. Negativní protiváhou originality těchto materiálů jsou bohužel některé vlastnosti těchto materiálů, které komplikují udržování čistoty a vzhledu povrchů při každodenním používání koupelny.




Moderní technologie v koupelně ale nekončí použitím moderních materiálů. V koupelně oceníte také technické vychytávky. Například termostatická vodovodní baterie, která umožňuje regulaci teploty vody tak, že voda má po celou dobu stabilní teplotu, jakou na začátku nastavíte, je neocenitelným doplňkem moderní koupelny. Termostatická vodovodní baterie dokáže udržovat stabilní teplotu vody i při změně tlaku v potrubí. V případě poruchy přívodu studené vody ihned odstaví horkou, abyste se neopařili. Tyto ,,chytré” vodovodní baterie jsou opatřeny blokačním tlačítkem, které zabraňuje samovolnému spuštění vody teplejší než 38° C. Tato technologie umožní také výraznou úsporu vody a energií.




Hydromasážní systémy jsou dalším neocenitelným „tuningem“ moderní koupelny. Pokud hydromasážní systém ve vaší vaně doplníte také chromoterapií, která je založená na působení barevného světla a pracuje jako podhladinové osvětlení, proměníte svou koupelnu na luxusní domácí wellness. I menší koupelnu se sprchovým koutem si můžete vylepšit hydromasážním panelem do sprchového koutu, který umožní příjemnou relaxaci i v průběhu sprchování. Kombinace účinků velkoformátové pevné sprchy, ruční sprchy a masážních trysek vám zajistí ve sprše dokonalý relax.



 
 
Reklama