Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Sprchové žlaby HL s dokonalým utěsněním

Sprchové žlaby jsou silným tématem při řešení odvodnění sprchových prostor. Důvěra v liniové odtokové systémy – sprchové žlaby – vychází vždy ze zkušeností montážních firem s danou technikou instalace. V každém případě platí, že ne vždy to nejlevnější řešení je tím nejlepším! Obzvláště technika utěsnění sprchových žlabů, tedy návaznost na vodotěsné izolace podlah, by měla investory přesvědčit o správnosti výběru.

Jednotlivá řemesla, která na sebe při instalaci sprchových žlabů navazují, je potřeba řádně koordinovat. Zákazník se tak může spolehnout, že výsledek bude odpovídat jeho představám. Z úspěšné řady HL50 celonerezových vakuově lisovaných žlabů do sprch se rozvinula varianta sprchového žlabu HL531, která zjednodušuje instalaci a ulehčuje návaznosti stavebních prací profesí instalatér – obkladač.

Primus
 

Jedná se o jeden žlab pro všechny velikosti sprchových prostor (do 1,2 m délky!). Sprchový žlab je vsazený do polystyrenového samonosného modulu – odpadá tedy betonování prostoru pod žlábkem, technologie je vhodná i pro dřevostavby.

Primus – úprava pilou

Polystyrenový samonosný díl lze délkově upravovat odříznutím pilou, rozměry min. 600–1200 mm, optimální pro řešení např. řadových sprch. Horní hrana modulu je spádována ke stěně (3 %) a je na povrchu opatřena hydroizolační fólií s nakašírovanou textilií s přesahem na svislou konstrukci. Tímto je garantována těsnost napojení vodostavební hydroizolace (hydroizolační stěrky) u modulu.

Další výhodou je nízká stavební výška napojovací hrany EPS modulu 79 mm. Tento se lepí na podklad nízkoexpanzní PUR pěnou nebo do stavebního lepidla (např. v případě potřeby vyrovnání podkladu).

Zápachová uzávěrka „Primus“ uvnitř žlábku je plováková (mechanická) a i v suchém stavu zabezpečí prostor koupelny před zápachem z kanalizace. Zápachová uzávěrka (ZU) je jednoduše vyjímatelná a umožňuje praktické čištění a údržbu připojovacího potrubí kanalizace, kapacita průtoku žlábku je 0,6 l/s, proto stačí délka nerezového rámu jen 50 cm.

Primus – druhy krytů

Na výběr jsou tři druhy krytů:

  • Standard (v balení HL531)
  • Design (kryt HL0531D) s přesnou pohledovou plochou
  • Individuell (kryt HL0531I) pro vlepení dlažby
  • dle výběru i kryty se skleněnou výplní

Sprchový žlab HL531 – Primus Line určený pro montáž ke stěně


Rám žlabu z nerezové oceli má pevný rozměr 498 × 68 × 13 mm a je určen pro dlažbu do tloušťky 11 mm (další výšky rámů 18, 23 a 28 mm na objednání). Dilatační okrajová páska je zapracována do nosného polystyrenového prvku, obklad stěny tedy navazuje na nerezový rám žlábku až do síly 5–17 mm včetně lepidla.

A vysoký standard odvodňovací techniky je dán také tímto detailem. Napojení obvodového rámu do tělesa žlabu je netěsné a umožňuje odvedení veškerých průsaků z hydroizolace u rámu žlabu do kanalizace.

 Konec plesnivění spár okolo rámu žlábku!

Montážní video: Sprchový žlab HL531


nebo na stránkách http://hutterer-lechner.com/cs/infos-downloads/downloads/videos.aspx

Stáhněte si montážní návod v PDF

Výrobek byl za rok 2013 oceněn Cechem obkladačů ČR jako Inovace roku v obkladačském oboru v kategorii Obklady, dlažby a montážní prvky.

Více informací o žlabech Primus Line najdete na stránkách www.hutterer-lechner.com


HL Hutterer & Lechner GmbH
logo HL Hutterer & Lechner GmbH

HL Hutterer & Lechner GmbH - výrobce sanitární - odtokové, sifónové a připojovací techniky z plastů. Zápachové uzávěrky, zpětné armatury, vpusti, vtoky. Pro kuchyně, koupelny, balkóny, klimatizaci. Těsnící manžety pro prostupy a lapače splavenin.