Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Příklad výšky instalace pitné fontánky pro dospělé, vozíčkáře a děti

Pitné fontánky - pítka - poskytují cenově dostupnou vodu pro zajištění pitného režimu. Pítka se nabízejí v mnoha barvách a materiálech, pro vnitřní i venkovní použití. Výška musí odpovídat účelu, zajímavá jsou pítka kombinovaná.

Velký výběr produktů v mnoha barevných nebo materiálových variantách umožňuje zvolit vhodný typ pro jakoukoliv vnitřní nebo venkovní instalaci včetně variant s chlazením a antibakteriálním povrchem.


pítka HAWS. Zdroj: Koncept ekotech


U vekovního pítka je nutné řešení pro odvodnění do nezámrzné hloubky.

Pro návrh potrubí se počítá výpočtový odtok DU pro pitnou fontánku 0,2 l/s.

V provozech, kde je chlór užíván pro čištění a dezinfekci (např. bazény), je vhodné pečlivě volit i výrobky z nerezu. Díky specifickým vlastnostem je nerez třídy AISI 316L odolnější vůči chemicky agresivnímu prostředí, především pak chlóru, než běžný nerez třídy AISI 304. Doporučuje se ho proto používat. Díky stále se zvyšující kyselosti prostředí lze výrobky pro zvýšení odolnosti využít i v běžných provozech.

Příklady výšky instalace pítka




Vlevo doporučená výška pro instalaci pítka pro vozíčkáře - příklad pítka HAWS, na němž je kóta mezi zemí a horní hranou výlevky, vpravo doporučená výška pro standardní instalaci - příklad pítka HAWS. Zdroj: Koncept ekotech

Doporučená výška pro instalaci kombinovaného pítka "dospělí-děti" - příklad pítka HAWS. Zdroj: Koncept ekotech
 
 
Reklama