Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Solární pumpy na vodu zvítězily v ekologické soutěži

V prestižní soutěži pořádané Business Leaders Forum Prince Charlese zvítězil projekt využití fotovoltaiky pro čerpání vody, dále se umístily perforované trubky pro jímání a odvod plynů a kapalin a recyklace přenosných baterií.

Cena zdraví a bezpečného životního prostředí 2011 byla předána ministrem životního prostředí

20. prestižní Cenu zdraví a bezpečného životního prostředí 2011 předal dnes ministr Tomáš Chalupa. Soutěž je jedním z nejdůležitějších ocenění pro instituce, neziskové organizace a firmy za projekty na ochranu životního prostředí, ochranu zdraví a bezpečnost práce.

První místo získala společnost Water Solar Technology Ltd. za projekt “Čerpání vody ze slunce”. Odborná porota ocenila zejména skutečnost, že k čerpání vody není potřeba zdroj energie. Proto se tyto systémy hodí například pro ostrovní systémy.

Na druhém místě se umístila firma Václav Pospíšil s projektem „Cenově dostupné perforované trubky.Tyto speciální perforované trubky slouží k ekonomicky přijatelnému řešení pro jímání a odvod tekutin nebo plynů nebo naopak k jímání vody pro její další využití (včetně pitné vody).

Třetí místo obsadila společnost Kovohutě Příbram nástupnická, a. s. za projekt „Recyklace přenosných baterií s obsahem zinku“. S využitím této technologie je Česká republika schopná plnit náročný cíl materiálového využití pro zpracování přenosných baterií, daný závaznou směrnicí Evropské unie.

O vítězném projektu

Projekt SOLAR PUMP je založen na principu smysluplného využití fotovoltaické technologie k čerpání vody přímo ze sluneční energie.
Náš originálně vyvinutý systém se odlišuje od ostatních fotovoltaických systémů tím, že nepotřebuje invertory (měniče na střídavý proud), nebo bateriovou základnu a ani čerpadla nepotřebují nákladné frekvenční měniče pro jejich řízení. Všechny tyto nákladné mezičlánky jsme dokázali odstranit a vyvinuli a patentovali jsme revoluční řešení, kde stejnosměrný proud s proměnným napětím (dle vysoce proměnné intenzity slunečního záření) dokážeme naším řídícím systémem „zvládnout“ a přes speciálně vyvinuté stejnosměrné motory převést na patřičný „kroutící“ moment pro čerpadla. Zvládli jsme jak výkyvy v příkonu v dlouhé periodě (za zatažených „tmavých“ dnů), tak i nárazové „rázy“ kdy v plně jasném dni přijde okamžitě tmavý mrak, jednak změnou otáček motoru, tak i postupným logickým odpínáním jednotlivých motoru (čerpadel) a jejich připojováním při nárůstu příkonu od FVE panelu.
Náš systém SOLAR PUPM, který je unikátní i v tom, že je investičně velmi dostupný, ale také velmi jednoduchý na údržbu a provoz i tam, kde není k dispozici erudovaný personál. Například v chudých afrických státech, kde stav vzdělanosti je na jiné úrovni nežli u nás v Evropě.

Zdroj sluneční energie – SOLAR PUMP (realizace 75KWp Želivka)

Příklady využití systému SOLAR PUPM:

  • čerpání pitné vody v odlehlých oblastech (bez elektro a vodo infrastruktury)
  • zásobování pitné vody v krizových oblastech a krizových situacích
  • úspory nákladů a efektivita provozování vodovodu a kanalizací v rozvinutém světě
  • s patričnou akumulací vody, zajištění přístupu k pitné vodě v rozvojových zemích bez nutnosti budování extrémně drahé el. a vodoinfrastruktury („zdraví pro Afriku“)
  • zavlažování na polích bez přípojky elektřiny či agregátu („potraviny pro Afriku“)
  • paralelní systém vedoucí ke snížení spotřeby elektřiny
  • provoz kalových čerpadel, čištění vody

Zdroj textu o projektu: přihlašovací dokumentace, autor: Miloš Schubert Vedoucí o.s. Water Solar Technology Ltd.

O soutěži:
  • Cena zdraví a bezpečného životního prostředí existuje od roku 1991, tedy právě dvacet let
  • Za toto období poroty posoudily více než 1000 projektů
  • Organizátorem soutěže je Business Leaders Forum Prince Charlese
  • Partnerem projektu je vydavatelství Economia, a.s.
  • Záštitu nad soutěží má Ministerstvo životního prostředí ČR, Hospodářská komora ČR a Svaz průmyslu a dopravy ČR
  • Do soutěže se mohou přihlásit podniky, instituce, neziskové organizace i jednotlivci
  • Projekty zpracovávají témata ochrany životního prostředí, ochrany zdraví a bezpečnosti zaměstnanců
  • Odborná porota nominuje projekty do The European Business Award for the Environment 2012 za Českou republiku

Porota pod vedením prof. Bedřicha Moldana posuzovala letos 62 příspěvků od velkých společností, malých a středních podniků, místní samosprávy, neziskových organizací, škol a jednotlivců Oproti loňskému roku narostl počet projektů o 11. Soutěž získala podporu Ministerstva životního prostředí ČR, Svazu průmyslu a dopravy ČR a Hospodářské komory ČR.

„Podporujeme firmy i další subjekty, které se chovají odpovědně a zasazují se o péči a zlepšování životního prostředí. Ochrana zdraví i přírody je důležitým tématem i dnes, kdy všichni - nejen firmy - šetří všude, kde to jde. Aktivity Business Leaders Fora bezesporu napomáhají, aby si všichni uvědomili, že chytrá řešení se jim nejen vrátí, ale že mohou i znamenat velké zisky," říká Tomáš Chalupa, Ministr životního prostředí.

„Udržitelný rozvoj a environmentálně příznivý hospodářský růst je "tématem dne". Zároveň se všichni shodují na tom, že jedním ze základních předpokladů úspěchu jsou inovace a nové technologie. Naše soutěž v tomto ukazuje cestu. Bylo předloženo mnoho projektů, které aplikují nové technologie a některé z nich dokonce přinášejí zcela nová a perspektivní řešení,“ uvádí předseda poroty prof. Bedřich Moldan.

Vedle hlavních cen bylo uděleno také osm zvláštních ocenění. V příštím roce se koná Evropské kolo soutěže The European Business Award for the Environment 2012, kam za Českou republiku porota může nominovat celkem deset projektů.

 
 
Reklama