Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Cena vody a její regulace v ČR

Přidejte se k Výzvě na změnu zákonů ve prospěch lidí! Českou vodu prodávejme bez zahraničních prostředníků. Není správné, že miliardy korun, které platíme za vodu, tečou kam nemají.

Cena vody nejvíce závisí na systému prodeje vody. Samozřejmě, že roli hrají i další faktory, ale systém je nejdůležitější. V ČR jsou 2 systémy prodeje - Prodej napřímo nebo přes prostředníka. Cenu vody ovlivňuje nejvíce právě systém.

  • Systém prodeje vody napřímo - vodárna dodává vodu, odběratel za ni platí. Všechny peníze slouží vodárně k financování nákladů a investic. Výplata zisku není cílem okresních vodáren, ale v případě potřeby mohou vodu zdražit a finance vložit do rozvoje sítí. Města nemusí sítě financovat v takovém rozsahu .
  • Systém prodeje vody přes prostředníka. Zruší se přímý vztah mezi vodárnou a odběratelem a je uměle nainstalován prostředník, koncern. Koncern prodává vodu lidem a inkasuje zisky. Ty ovšem zpět do infrastruktury neinvestuje, protože ji přeci nevlastní. Peníze za vodu tak tečou do zahraničí místo do trubek a infrastrukturu pak musejí zainvestovat města a obce, které pak nemají na silnice školky apod.
    V systému s prostředníkem platí lidé to co předtím, ale nově zisky koncernu.

Kdo co platí?

  • Náklady na prodej vody, včetně nájmu za trubky – lidé
  • Investice – okresní vodárny, města a obce
  • A zisky tečou do zahraničí.

Co je třeba udělat, aby se nevýhodný systém změnil?

  • Informovat lidi, upravit legislativu, poslat koncerny domů a vodu prodávat bez prostředníků.

V ČR existují vodárny, které zůstaly v rukou měst a cena vody je nižší.


Výzva vládě ČR k nápravě systému prodeje vody a iniciativa http://pravdaovode.cz


 
 
Reklama