Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nafukovací kryt pro vnitřní bazény

Jednou z úspor provozu soukromého, hotelového nebo výukového bazénu je zcela jistě snížení odparku z vodní hladiny vnitřního bazénu a hlavně snížení ztrát tepla z temperované bazénové vody. Dosud se tato situace standardně řešila klasickými bazénovými roletami. Nyní se na trhu objevila novinka, která rozšiřuje výběr o nafukovací kryt, který má proti standardnim roletám několik výhod.

Nafukovací kryt pro vnitřní bazény

Jednou z úspor provozu soukromého, hotelového nebo výukového bazénu je zcela jistě snížení odparku z vodní hladiny vnitřního bazénu a hlavně snížení ztrát tepla z temperované bazénové vody. Dosud se tato situace standardně řešila klasickými bazénovými roletami. Nyní se na trhu objevila novinka, která rozšiřuje výběr o nafukovací kryt, který má proti standardnim roletám několik výhod.

Nafukovací bazénový kryt je vyroben z materiálu firmy HEY TEX německé výroby S dvojitou stěnou (tzv. double-wall), kterou tvoří nánosovaná textilie PVC a vnitřní standardní tkanina. Hmotnost materiálu je 2.250 g/m2 a na výběr je několik tlouštěk, z nichž se nejčastěji využívá 65 nebo 100 mm.


Stavební připravenost

Je samozřejmě lepší, když s tímto typem nafukovacího krytu počítá projektant a do dispozice bazénové haly začlení naviják, ideálně v rovině hladiny bazénu, a také prostor pro nafukovací kompresor a přívod elektrické energie. Kompresor může být umístěn přímo v bazénové hale, lepší variantou je ale umístit kompresor pod bazén nebo k bazénové technologii a uvnitř haly nechat jen hadici s napouštěcím ventilem.

Bazén zakrytý nafukovacím krytemBazén s nafukovacím krytem

Zakrytí bazénu

Do ventilu se zavede hadice kompresoru a spustí se kompresor. Jak se kryt začne nafukovat, pomalu se samovolně uvolňuje z navijáku a plynule se posouvá po hladině bazénu k protější straně.

Odkrytí bazénu

Otevře se vzduchový ventil i vypouštění ventil a ručním nebo elektrickým navijákem začínáme navíjet bazénový kryt. Rolováním z  krytu postupně vytlačuje vzduch, takže v navinutém krytu žádný vzduch není, jen materiál krytu.

Detail nafukovacího krytu

Výhody nafukovacího krytu

  • úspora energie na vytápění bazénu i na odvhlčení (pokles teploty vody u rodinného bazénu přes noc pouze 0,5 st. C)
  • dokonalou těsnost (při dobrém navržení krytu a pravidelných rozměrech bazénu dosedá těsně k hraně bazénové vany), díky niž se udržuje teplota vody a snižuje se odpar vody na minimum
  • úspora vody – minimální odpar vody (menší než u klasických lamel díky větší těsnosti)
  • cenová dostupnost – náklady na nafukovací kryt tvoří v průměru 60% nákladů na kryt z klasických lamel
  • zvýšení bezpečnosti provozu, zejména pokud jsou v domě děti a domácí zvířata (kryt unese až 90 kg)

Nevýhody nafukovacího krytu

  • malý počet barevných řešení – zatím pouze světle šedá barva
  • omezení velikosti na cca 6 x 10 m (větší bazény je nutné řešit dvěma navijáky, protože by kryt byl příliš těžký)
  • nelze umístit pod hladinu

Testování

Nafukovací kryt byl podroben zkouškám v provozu soukromého bazénu, kde se testovaly možnosti navíjení, tloušťka materiálu aj. S provozovatelem diskutovali i zástupce redakce Bazén a sauna, aby si ověřili tvrzení výrobce. Právě na tomto bazénu v okrese Mělník byly pořízeny ilustrační fotografie k tomuto článku.

Prodej

Určitě se ptáte, jak se naše firma dostala k řešení nafukovacích bazénových krytů. Jak možná víte, máme k vodě a nafukovacím výrobkům blízko, máme zkušenosti v oblasti nafukovacích lodí a dalších pomůcek pro vodáky, nafukovacích stanů pro armádu a integrovaný záchranný systém, vodní záchrannou službu i provozy bazénů a koupališť. Nyní hledáme další zavedené firmy, které by zajišťovaly prodej tohoto nového bazénového zakrytí.

Kontakt:
HOUSKA s.r.o.
sídlo: Roháčova 188/37, 130 00 Praha 3
provozovna: HOUSKA s.r.o., Liblice 140, 277 32 Byšice

Telefon: 315 698 002
Mobil: 602 237 703
E-mail: ultimate@mnet.cz
www.ultimate.cz

 
 
Reklama