Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Velikost vodoměru musí souhlasit

Příliš velký vodoměr je finančně nevýhodný pro zákazníka (odběratele). Vodoměr volí provozovatel vodovodu na základě žádosti instalatéra, ve které je údaj o průtoku vody potřebném pro danou budovu. Odborník má prověřit, zda byl vodoměr dodavatelem vody zvolen správně.

Správné dimenzování vodoměru

K volbě domovního vodoměru je kompetentní provozovatel vodovodu pro veřejnou potřebu. Přesto má odborník velikost dodaného vodoměru prověřit. V praxi se stává, že jsou osazovány příliš velké vodoměry, a to s sebou přináší finanční nevýhody pro zákazníka (odběratele). Podle jakých technických pravidel se vodoměry dimenzují? Na co musí být při jejich volbě dbáno? Tento příspěvek uvádí, jak lze rychle stanovit správnou velikost vodoměru.

Vodoměr u vodovodní přípojky je ve vlastnictví provozovatele vodovodu pro veřejnou potřebu. To znamená, že volba vodoměru přísluší tomuto provozovateli. Instalatér uvádí v žádosti o uvedení vnitřního vodovodu do provozu údaje o průtoku vody potřebném pro danou budovu. Provozovatel vodovodu pro veřejnou potřebu potom zvolí velikost vodoměru. Z nedávné minulosti jsou známé případy, kdy byly použity příliš velké vodoměry. Aby se tomu předešlo, má odborník prověřit, zda byl vodoměr dodavatelem vody zvolen správně.


Obr. 1. Pro dimenzování vodoměrů není rozhodující jen DIN 1988-3


Tab. 1. Dimenzování vodoměru v závislosti na počtu připojených bytových jednotek
Počet připojených bytových jednotek (BJ) Jmenovitý průtok
vodoměru Qn v m3/h
S tlakovými
splachovači
S nádržkovými
splachovači
Počet BJ Počet BJ  
Do 15 Do 30 2,5
16 až 85 31 až 100 6
86 až 200 101 až 200 10
Tabulka z pracovního listu DVGW W 406 ukazuje, jaký vodoměr
(o jakém jmenovitém průtoku) je potřebný.

Příliš velký vodoměr je drahý

Pro většinu bytových domů (do 15 bytů) je dostatečný vodoměr o jmenovitém průtoku Qn = 2,5 m3/h (se závitovou přípojkou R ¾"). Ve skutečnosti jsou zde ale velmi často osazovány vodoměry o jmenovitém průtoku Qn = 6 m3/h (se závitovou přípojkou R 1"), což se stalo v Mönchengladbachu. Je známo, že v oblasti místního provozovatele vodovodu pro veřejnou potřebu byly v přibližně 16 000 budovách osazeny příliš velké vodoměry. Odběratelé zde tedy platí základní poplatek za vodoměr o jmenovitém průtoku Qn = 6 m3/h, ačkoliv ve skutečnosti by byl dostatečný vodoměr o jmenovitém průtoku Qn = 2,5 m3/h. V Mönchengladbachu obnáší rozdíl v poplatcích 35 eur. V Düsseldorfu je rozdíl v poplatcích mezi vodoměrem o jmenovitém průtoku Qn = 2,5 m3/h a Qn = 6 m3/h přibližně 100 eur a v nových spolkových zemích již několik stovek eur. K tomu je třeba dodat: V TÜV Brandenburg bylo zjištěno, že předimenzovaný vodoměr také nepřesně měří.

Volba vodoměru na špatné bázi

Příklad: Bytový dům s osmi byty s běžným vybavením
Součtový průtok (VR) podle DIN 1988-3
1 koupací vana (teplá i studená voda) 0,3 l/s
1 umyvadlová baterie (teplá i studená voda) 0,14 l/s
1 nádržkový splachovač 0,15 l/s
1 kuchyňský dřez (teplá i studená voda) 0,14 l/s
Celkem VR = 0,73 l/s
Pro jeden byt činí součtový průtok VR = 0,73 l/s.
Pro osm bytů činí součtový průtok VR = 8 . 0,73 = 5,84 l/s.

Jak může dojít k předimenzování vodoměru? Všeobecně platí, že k dimenzování je určena norma DIN 1988-3. V této normě (vydání 12/88) v kapitole 13 je sice uvedena poznámka: Volbu vodoměru provádí provozovatel vodovodu pro veřejnou potřebu podle doporučení DVGW. V této souvislosti je třeba vědět, že už v roce 1981 (tedy už osm let před vydáním DIN 1988-3) byly DVGW formulovány návrhy na dimenzování vodoměrů. Tak byl pro až 15 tlakových splachovačů nebo 30 nádržkových splachovačů doporučen vodoměr o jmenovitém průtoku Qn = 2,5 m3/h. Tento návrh byl v praxi používán a tyto hodnoty byly beze změn převzaty do pracovního listu DVGW W 406, vydaném v roce 2003. Podle tohoto pracovního listu se tedy musí vodoměry dimenzovat. Tabulky a rovnice, které jsou uvedeny v části 3 DIN 1988 mají sloužit jen k tomu, aby byla určena tlaková ztráta, kterou způsobuje vodoměr dimenzovaný podle W 406. Instalatér nebo projektant potřebuje tuto hodnotu pro výpočet průměrů potrubí, pokud nemá žádné údaje.


Obr. 2. Výzkumem bylo zjištěno, že skutečný špičkový průtok je menší než se často domníváme

Špičkový (výpočtový) průtok je spíše vzácný

Vodoměr o jmenovitém průtoku Qn = 2,5 m3/h může za hodinu zaznamenat 2 500 l vody, nejvíce 5 000 l vody. Přípustné přetížení při tom ještě není dosaženo. Pokud předpokládáme, že spotřeba vody činí přibližně 125 l na obyvatele a den, vychází pro čtyřčlennou domácnost v rodinném domě 500 l vody za den. Vodoměr může ale změřit 5 000 l za hodinu, přičemž může být bez poškození krátkodobě přetížen.

Tento průtok je průtokem součtovým - průtokem, který by se vyskytnul, kdyby byly všechny výtokové armatury současně otevřeny. Protože všechny výtokové armatury nejsou nikdy současně používány, stanovuje se špičkový (výpočtový) průtok (VS) podle DIN 1988-3. Špičkový průtok stanovený podle této normy ze součtového průtoku 5,84 l/s činí VS = 1,4 l/s, tedy 5,04 m3/h. Protože současnost uvažovaná v normě počítá s určitou bezpečnostní rezervou, není také při vypočteném průtoku 5,04 m3/h nutné použít vodoměr o jmenovitém průtoku Qn = 6 m3/h. Při použití pracovního listu DVGW W 406 je volba vodoměru jednodušší: Do 30 bytů s nádržkovým splachovačem může být podle tabulky zvolen vodoměr o jmenovitém průtoku Qn = 2,5 m3/h (2,5 m3/h až 5 m3/h).

Praxe ukazuje, že existují velké obytné bloky (100 bytových jednotek), které jsou zásobovány přes vodoměr o jmenovitém průtoku Qn = 2,5 m3/h a nedostatečný průtok vody se v nich neprojevuje. Výzkumy Technické univerzity v Drážďanech ukazují, že ve 160 bytových jednotkách je voda odebírána současně nejvíce v 5,7 bytech. Podle těchto skutečností má odborník velikost předpokládaného vodoměru vždy prověřit jako dodatečnou servisní práci pro svého zákazníka.


Obr. 3. Cenové rozdíly mezi vodoměry jsou velmi značné - správná velikost vodoměru šetří peníze

Šest zásad, na které se má dbát u vodoměrové sestavy
  • Jsou uzávěry funkční a jsou zcela otevřeny? Ventily se otevřou až na doraz a kolečko se otočí zpět o osminu otáčky, kulové kohouty se zcela otevřou.
  • Je ve vodoměrové sestavě osazena zpětná armatura? Pokud zpětná armatura chybí, je třeba ji osadit.
  • Je zpětná armatura funkční? Po uzavření přívodu vody se otevře zkušební otvor (zkušební vypouštěcí armatura) nebo se povolí výstupní šroubení vodoměru. Nesmí vytéct větší množství vody.
  • Je osazena montážní deska (držák vodoměru)? Pokud chybí montážní deska, má se osadit později při opravách.
  • Je instalováno obtokové potrubí k zajištění zásobování vodou během výměny vodoměru? Pokud ano, je třeba neprodleně zajistit, aby bylo demontováno. Trvale instalované obtokové potrubí není z hygienického hlediska přípustné.
  • Je vodoměrová sestava přístupná? Pokud ne, je třeba požádat správce domu, aby přístupnost zajistil. Pokud je vodoměrová sestava přístupná, je také menší nebezpečí poškození.

Doslov k situaci v ČR - volba vodoměru v České republice

V článku je popsán způsob volby vodoměru v Německu. Pro dimenzování vodoměru byla v německém pracovním listu DVGW W 406 uvažována pětiminutová odběrová špička, tedy pětiminutový špičkový průtok stanovený na základě měření na skutečných vodovodních přípojkách. Pětiminutový špičkový průtok je oproti výpočtovému průtoku používanému pro dimenzování potrubí přípojky a vnitřního vodovodu nižší. Výpočtový průtok používaný pro dimenzování potrubí trvá pouze několik sekund.
Pro vodoměry v současné době platí ČSN EN 14154, která stanovuje novou terminologii. Jmenovitý průtok se nyní nazývá průtokem trvalým a maximální průtok se nyní nazývá průtokem přetěžovacím.

Podle zákona č. 274/2001 Sb. osazuje vodoměr u vodovodní přípojky provozovatel vodovodu pro veřejnou potřebu. Podle vyhlášky č. 428/2001 Sb. se vodoměr navrhuje podle technických podmínek odběru vody, zejména podle výše průměrného a maximálního odběru. Protože v České republice nebyly krátkodobé špičkové průtoky ve vodovodních přípojkách v poslední době systematicky měřeny, je nutné vodoměr dimenzovat na průtok stanovený podle ČSN 75 5455, ve které je uvedeno, že maximální (přetěžovací) průtok vodoměru nesmí být menší než výpočtový průtok, stanovený podle této normy, zvýšený o 15 %.

Výpočtový průtok vody pro hašení požáru se stanovuje podle zásad uvedených v ČSN 73 0873. Při použití hadicových systémů pro první požární zásah s hubicí o průmě ru do 10 mm činí výpočtový průtok vody pro hašení požáru ve vodovodní přípojce nejvíce 3 l/s a u větších budov není pro dimenzování vodoměru rozhodující, protože výpočtový průtok pro zásobování běžných výtokových armatur bývá vyšší a s průtokem pro hašení požáru se nesčítá. Výpočtový průtok při nepřetržitém odběru vody (dlouhodobém odběru pro technologii, zavlažování apod.) nesmí být větší než jmenovitý (trvalý) průtok vodoměru. Při dimenzování vnitřního vodovodu je třeba počítat s tlakovou ztrátou vodoměru, která se v závislosti na zvětšování průtoku zvyšuje.
Chybné je stanovení velikosti vodoměru na vodovodní přípojce podle maximální hodinové potřeby vody, nebo dokonce odhadem.

Převzato z časopisu SBZ 6/2010, autor: Detlef Poullie,
překlad a doslov k situaci v ČR: Ing. Jakub Vrána, Ph.D.

Literatura

  • DIN 1988 Teil 3 Technische Regeln für Trinkwasser-Installationen (TRWI). Ermittlung der Rohrdurchmesser. Technische Regel des DVGW.
  • DVGW - Arbeitsblatt W 406 Volumen- und Durchflussmessung von kaltem Trinkwasser in Druckrohrleitungen.
  • ČSN EN 14154-1, 2, 3 Vodoměry ČSN 75 5455 Výpočet vnitřních vodovodů.
  • ČSN 73 0873 Požární bezpečnost staveb - Zásobování požární vodou.
  • Zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích), ve znění pozdějších předpisů.
  • Vyhláška č. 428/2001 Sb., kterou se provádí zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
English Synopsis
The size of water meter must match

Too big water meter is financially disadvantageous for the customer. Water meter is chosen by operator on the request of a plumber, which includes an indication of water flow needed for the building. Specialist should check whether the water meter was chosen correctly.

 
 
Reklama