Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na zdraví v novém roce – přípitek dešťovou vodou

V Texasu prodávají balenou dešťovou vodu. Balená dešťová voda se řadí mezi deset nejdražších vod světa. 3 dcl té nejslavnější - tasmánské - stojí 11 dolarů.

Voda, která se nikdy nedotkla země, je prý ideální k pití a podle výrobce dodá víc energie než klasická balená voda. Dešťovou vodu si chce kupovat i tamní fotbalový klub. Dešťová voda je prý čistější a neobsahuje chlor nebo minerály jako ta balená. Loni ji firma Texas Rain prodávala na 180 různých míst. Letos už jich je skoro 300.


Nápad začal u solárních panelů. Nejdříve to bylo o prodeji elektrické energie, pak o dešťové vodě z těchto panelů. Ale bylo to drahé. Nakonec David Schraub vybudoval pevné dešťové sběrné zařízení na stávajícím průmyslovém areálu v blízkosti Smithville.

Střecha, na které se voda sbírá, je velká asi jako třetina fotbalového hřiště. Odtud pak putuje do jednoho z jedenácti kontejnerů, v nichž může být přes 500 tisíc litrů. Díky tomuto systému stačí, aby na střechu napršelo jen 2,5 centimetru srážek a společnost má k dispozici přes 45 tisíc litrů vody.

Balená dešťová voda se řadí mezi deset nejdražších vod světa. 3 dcl té nejslavnější – tasmánské – stojí 11 dolarů.


zdroj a celá reportáž na ČT 24 ze dne 17. 11. 2012


Texas Rain. Dešťová voda se zachytí, filtruje, stáčí a prodává. Cílem je vybudovat poptávku po tomto produktu a peníze použít na snížení nákladů na instalaci solárních systémů. Samostatná společnost SCHRAUB vlastní a instaluje zařízení na využívání přírodních obnovitelných zdrojů energie.
 
 
Reklama