Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavební řešení kuchyní

Kuchyň je prostor pro vaření, musí proto umožňovat vaření, pečení a přípravu jídel včetně doprovodných funkcí např. mytí nádobí a kuchyňských potřeb, jejich uskladnění apod. Umístění kuchyně je většinou závislé na přívodu a odpadu vody, plynu aj. Kdy je kuchyň obytnou místností?

Okna a dveře jsou neoddiskutovatelné atributy kuchyně. Jejich řešení se může měnit podle typu dispozice, funkčnosti, potřeby osvětlení a prosvětlení, větrání apod. Podružný není ani estetický a harmonický výsledek, který koexistuje dohromady s ostatními prvky kuchyně. Potřeba je zamyslet se i nad rozvodem elektro, vypínači (vč. regulátoru osvětlení) a dostatkem zásuvek pro případné lampičky, LED osvětlení, rampy, rádio, CD přehrávač aj. Totéž platí o zasíťování stran počítače, řídících jednotek ovládání spotřebičů, WI-FI modulu, klimatizace, TV a připojení různých periférií dle potřeby. Obklad za linkou a kolem linky je neoddělitelnou součástí stavebních úprav a v dnešní době je opravdu z čeho vybírat.

Co nám sděluje oblíbená „suchá“ řeč normy???

Tématika kuchyní je velmi rozsáhlá a současné spotřebiče jsou leckdy velmi sofistikované. Zkusíme se tím vším trochu proskočit, určitě však nepostihneme všechno. Podle Murphyho zákonů budete určitě potřebovat rozměry, které zde nezmíním. No, uvidíme.

Kuchyň je prostor pro vaření, musí proto umožňovat vaření, pečení a přípravu jídel včetně doprovodných funkcí např. mytí nádobí a kuchyňských potřeb, jejich uskladnění apod.

Kuchyň, která má plochu nejméně 12 m2, je obytnou místností, pokud:

  • má přímé denní osvětlení okny
  • je přímo větratelná okny
  • je vybavena zařízením pro dostatečné vytápění
  • je svým vybavením a uspořádáním určena k trvalému bydlení.

Minimální světlá výška pro kuchyně, stejně jako pro ostatní obytné místnosti, je potom stanovena na:

  • 2 600 mm pro obytné místnosti bytových domů,
  • 2 500 mm pro obytné místnosti rodinných domů,
  • 2 300 mm pro obytné místnosti v podkroví.

Umístění kuchyně je většinou závislé na přívodu a odpadu vody, plynu aj. Instalace lze pochopitelně přizpůsobit, nicméně čiňte tak v rozumném rámci, obezřetně a po domluvě s odborníky. Zatím řešme jednotlivé části kuchyně jako séparé ostrůvky, později lze jednotlivé komponenty sdružovat do celků.

Vkusně řešená kuchyně s vymezením funkcí typem podlah a stropní nutou pro přisvětlení
Vkusně řešená kuchyně s vymezením funkcí typem podlah a stropní nutou pro přisvětlení

Okna

Optická pohoda je soulad funkčního, psychického a estetického působení rozměrů a tvarů v prostoru, zařízení a jejich interakce a barev interiéru, včetně osvětlení. Tohle platí stejně pro kuchyně, které jsou tématem, jako pro jakékoliv místnosti v bytě či v domě.

Takže kritéria pro rozdělení oken by mohla být asi taková:

Osvětlení – Budiž světlo!

Dopadající světlo rozlišujeme na denní, umělé a sdružené. Podle soustředění světlo rozdělíme na celkové nebo převážné, dále lokální a kombinované. Pro práci je dáno osvětlení normou. Okno nám umožňuje využívat světlo denní a jeho soustředěnost je možné regulovat na různou intenzitu i velikost osvícené plochy. Je pochopitelně vhodné z úsporných i praktických důvodů využívat denní rozptýlené světlo v co největší míře pro činnost, která tomu odpovídá. Stejně tak je nutné mít možnost toto světlo (popř. sluneční záření) regulovat nebo utlumit na minimum. Pochopitelně hovoříme o standardních prostředcích pro tuto regulaci a pomineme, že již existují v rámci výzkumů skla, která mohou měnit svoji propustnost až po úplné zatmění. Pro ostatní způsoby osvětlení předpokládejme osvětlení umělé, za pomoci osvětlení žárovkou, zářivkou, LED diodami nebo jejich obdobou, včetně jejich kombinace navzájem. Stejně tak lze toto osvětlení kombinovat s osvětlením denním. Velmi zajímavou alternativou je osvětlení pomocí světlovodů, kdy velmi účelně využíváme denního světla, jeho odrazu ve stříbrném zrcadlovém tubusu s hlavicí z tvrzeného nebo křišťálového skla s difuzérem pro rozptýlení odražených paprsků. V kombinaci s umělým osvětlením vzniká ekologické, estetické a ekonomické řešení.

Přirozené větrání – aerace, no prostě otevřete okna dokořán…

Okna nám slouží k přirozené výměně vzduchu v místnosti, ke změně tepelné pohody aj. V dnešní době se dodávají okna s vícepolohovým kováním, s tzv. mikroventilací. V kuchyni více než kde jinde musíme brát v potaz množství vodních par a vlhkosti, vznikajících při přípravě jídla. Proto je zde nutné umožnit dostatečnou výměnu vzduchu okny nebo případnou rekuperační jednotkou a větráním varného centra kuchyně pomocí digestoře. Teplotu kuchyně zabezpečí částečně teplo od varného centra, topení, rekuperace nebo i dílčím způsobem klimatizace. Chladný vzduch v létě zabezpečí klimatizace nebo rekuperace. To vše je neodmyslitelný atribut moderní kuchyně, která nemá být flekatou Popelkou s vlhkým zdivem a plísní v rozích.

Řešení odpovídající srubovému stylu bydlení s pěkným bočním přisvětlením okny
Řešení odpovídající srubovému stylu bydlení s pěkným bočním přisvětlením okny

Okna podle tvarů a otvírání – neví někdo, jak se to okno otvírá?

Pryč jsou časy, kdy se vlastnosti oken omezovaly na rámeček s tenkou zvířecí kůží, promaštěným papírem, slídou či sklem litým do olověných šablon, zavěšených na koženém pantu. Tvary oken, materiály, provedení, možnosti řešení včetně stínící techniky a zabezpečení, naleznete v jiných článcích.

Okna jako možnost komunikace, případné vizuální spojení s vnějším světem…

Toto hledisko vypadá v dnešní uspěchané době takřka pošetile, ale opak je pravdou. Spojení s vnějším světem, zelení, životem vně, je více než potřebným parametrem kvalitního bydlení. U střešních oken se často používá spodní vložené svislé okno, které umožní rozšířit pohled do ulice, dvora či zeleně. Jinak se doporučuje u půdních bytů část oken svislých, jako součást lodžie, mansardy apod. V opačném případě je „půdní“ bydlení odkázáno na pohled do korun stromů a do nebe. Někdy je to příjemné, ale dlouhodobě se toto řešení nedoporučuje.

Naše „zakotvení“ na zemi, pohled do zeleně, je psychologický aspekt, který doceníme až ve chvílích jeho absence. V určitém věku se okno stává také jakýmsi komunikačním prvkem, ať už vyprovázíte svoje děti, partnera, rodiče nebo skryti za záclonou závidíte sousedovi milenku nebo auto. Jako vždy se jedná o náš oblíbený úhel pohledu.

Dveře

Podle způsobu otvírání můžeme vstoupit do prostoru naší kuchyně dveřmi otvíravými, kyvnými, otočnými či posuvnými. Tyto dveře lze rozdělit na jedno, dvou a vícekřídlé.

Z jakého materiálu mohou být? Přes všechny módní, technické a technologické vlivy je nesporné, že dřevo zůstalo po věky jedním z nejpoužívanějších a nejvděčnějších materiálů. Dobrovolnosti a estetice se meze nekladou, pokud se setká s praktičností a účelností, pak mohou být dveře v materiálové škále od plastových, hliníkových, ocelových, skleněných, kompozitových a jejich kombinací. Dveře mohou být celokovové nebo celodřevěné, kovové či dřevěné se skleněnou výplní nebo celoskleněné.

Kuchyně propojená s jídelnou ve starém stylu
Kuchyně propojená s jídelnou ve starém stylu

Dveře se velikostně pohybují od šíře 600 mm po „nekonečno“. Světlá výška 1950 – 2300 mm. V opodstatněných případech, kdy to vyžaduje koncepce, mohou být dveřní křídla prakticky na celou světlou výšku místnosti. Co zárubně? Dveře mohou být kompilátem různých tvarů, barev i materiálů. Mohou být původní, zrekonstruovány k nepoznání nebo úplně nové. Zárubně jsou nedílnou součástí celých dveří a mohou být realizovány mnoha již jmenovanými způsoby, stejně jako dveřní křídla.Tohle všechno (a to je opravdu jenom část) vás může potkat při rozhodování o vstupních dveřích vaší kuchyně, spojovacích dveřích mezi kuchyní a ostatními místnostmi aj. Co se týká zpracování, provedení, materiálu a barev, je opět dobré se poradit na odborné prodejně nebo s architektem (designérem). Pokud dokážete dostatečně podrobně vyjádřit své přání a představy, potom člověk, který se zabývá touto prací, vám dokáže navrhnout řešení pro vaši kuchyň včetně dílčích variant. Vše záleží na prostoru, koncepci a financích.

Rozvody elektro a osvětlení

Řešení těchto věcí je na odborných firmách, ale opět buďte ostražití. Některá elektrikářská firma je schopná z pohodlnosti, liknavosti a „úspornosti“ vymyslet varianty, které by vás nenapadly ani ve snu. Dostatek zásuvek je nezbytností, pokud nechcete roztahovat následně nesmyslné „prodlužky“. Cenu to výrazně nezmění, ale dotyčný elektrikář bude mít více práce a nebude rád. Nicméně, lepší, když bude naštvaný on krátkodobě, než vy po zbytek života…

Nezapomínejte na přisvětlení, hlavní světlo, světelné rampy, zásuvky pro případné spotřebiče. Stejně tak je třeba s rozmyslem osazovat vypínače, aby byly v dosahu. Existují velmi elegantní a účelné způsoby řešení zabudovaných zásuvek, kdy sloupek je zapuštěn v ploše pracovní desky a na zatlačení se vysune prisma s několika zásuvkami. Po skončení práce se spotřebičem zamáčkneme sloupek zpět do jednolité plochy desky. Stejně tak existují elegantní LED diodová přisazená světýlka pod linku do rohu, popř. designová světýlka na ramínku, na horní hranu horních skříněk. Stejně tak lze dosvítit vnitřní police skříněk pomocí LED pásků, které umí prosvítit i skleněnou hranu polic, nasvítit vnitřní prostor aj. Zapomeňte na LED proužky s jednotlivými svítícími body jak vánoční stromeček. Dnes lze světlo zabudovat do Al profilu s čelním mléčným proužkem, který světlo rozptýlí a sjednotí v kompaktní proud světla. Tyto lišty lze zabudovat i do vlhkého prostředí, mezi obklady i dlažbu, nasvítí podlahu kdekoliv v bytě, schody nebo rozdílné výšky podlah. Spousta prozíravých řešení společně se spotřebiči typu drtičů odpadků a elektronicky na dálku řízených spotřebičů posouvají vaši kuchyň do snových výšin. Některé vaše vize mohou zůstat ve fázi předpřipravenosti, a když nazraje čas a umožní finance, lze řešení osadit do stávajících rozvodů. Mám na mysli myčku, různá čidla, komunikační sítě, WI-FI moduly nebo např. klimatizaci. Následně není problém řídit svoji kuchyň pomocí sítě napojené na počítač s dálkovým ovládáním pomocí chytrého telefonu, nastavení různých časovačů, čidel a režimů.

Umístění vypínačů a zásuvek spotřebičů mimo připojení a odpad vody (kvůli nebezpečí úrazu při havárii) je dnes pro profesionály samozřejmostí.

Míru osvětlení lze snadno měnit pomocí vypínačů se stmívačem dotykovým nebo na dálkové ovládání. Tyto a další věci je třeba důkladně promyslet, pokud se chceme vyvarovat následných víceprací a rozčarování ze „zlatých českých ručiček“, a to i bohužel leckdy vlastních.

Loftové bydlení s režným zdiven a betonovým stropem není pro každého
Loftové bydlení s režným zdiven a betonovým stropem není pro každého

Technická příprava a instalace rozvodů pro kuchyňskou linku

Převážná část požadavků na řešení vychází z technických norem, jiné z technických podkladů výrobce kuchyní a spotřebičů. Je nezbytné mít zpracovaný návrh řešení už při projektování budoucí kuchyně. Improvizace zde není na místě.

Praktická doporučení:

CHLADNIČKA

Umístit chladničku co nejdál od zdroje tepla (přímé slunečné světlo, topení, pečící trouba nebo varná deska).

DŘEZ

Přívod studené a teplé vody musí být ve výšce cca 700 mm, odpad pak ve výšce cca 450 mm. Plánujete-li drtič potravinového odpadu, nesmí být odpad výše než 350 -400 mm. Pro drtič musí být navíc umístěna jedna zásuvku 230V, ovládaná buď vypínačem???. Všechny instalace musí být umístěny do dřezové skříňky přímo pod dřez.

MYČKA

Je umístěna zpravidla hned vedle dřezu, proto je potřeba instalace připravit do dřezové skříňky. Bude třeba připravit přívod studené vody, odpad a zásuvku 230V (jištěnou 16 A jističem). Myčku lze napojit také na vývody pro dřez - na přívod studené vody přidáním tzv. kombinovaného ventilu, který rozdělí přívod vody do baterie a do myčky. Odpad se pak musí svést do sifonu dřezu.

VARNÁ DESKA

Pro elektrickou varnou desku je potřeba připravit kabel 400 V včetně vypínače, v některých případech lze i 230V (jištěná 16 A jističem). Pro plynovou varnou desku je nutné připravit přívod plynu v nejbližší skříňce, pokud není pod deskou trouba, může být ventil plynu i pod deskou ve výšce cca 700 mm. Pro plynovou desku bude také potřeba mít elektrickou zásuvku 230V (zapalování).

PEČÍCÍ TROUBA

Připravit elektrickou zásuvku 230 V, umístěnou zásadně mimo spotřebič (jištěná 16 A jističem).

MIKROVLNNÁ TROUBA

Připravit elektrickou zásuvku 230 V, umístěnou zásadně mimo spotřebič (jištěná 16 A jističem).

DIGESTOŘ

Pro digestoř je potřeba zásuvka 230 V (většinou v prostoru komína odsavače). Odtah digestoře se řeší podle požadavků výrobce, zpravidla se používá odvod průměru 125 mm, u výkonnějších digestoří 150 mm. Pro napojení odsavače do vzdálenějšího místa pro odtah je vhodné použít plastový odtahový systém obdélníkového průřezu.

ZÁSUVKY A VYPÍNAČE

Elektrické zásuvky ve spodní části kuchyně umístit min. 200 mm od podlahy. Elektrické zásuvky nad pracovní plochou umístit 1200 - 1250 mm od podlahy (podle výšky soklu). Vzdálenost umístění zásuvky od dřezu musí být minimálně 600 mm. V blízkosti ani nad varnou deskou nesmí být žádná zásuvka. Vypínače umístit 1200 - 1250 mm od podlahy (podle výšky soklu). Při rozmisťování zásuvek a vypínačů je potřeba zvážit odkud chceme ovládat jednotlivá světla, jestli společně nebo samostatně. Některá svítidla mají vlastní vypínač a stačí pouze připravit kabel pro napojení.


LEGENDA:

1Zásuvka 230 V/16 A pro vestavné, eventuálně podstavné chladničky a mrazničky. Zásuvka pro vestavěnou chladničku a mrazničku, eventuálně pro samostatně stojící chladničku s mrazničkou, lze umístit z levé nebo z pravé strany. Zásuvky musí být dle normy umístěny 200 mm od zdroje vody.
2Zásuvka 230 V/16 A pro osvětlení vestavěné horní rampy kuchyně.
3Přívod vody.
4Odpad dřezu by měl mít minimální průměr 40 mm, pokud je sdružen s myčkou, pak je průměr 50 mm. Odpadní potrubí pro dřez s drtičem by nemělo mít zaústění drtiče výše než je výtokový otvor drtiče.
5Zásuvka 230 V/16 A pro myčku nádobí, možno umístit z pravé či levé strany myčky, nikdy ne za myčku!
6Vývod 400 V/16 A pro celoelektrický sporák (varnou desku). Pro snadnou manipulaci se spotřebičem doporučujeme délku kabelu od stěny 1500 mm.
7Uzávěr plynu pro případ plynové horní části sporáku, umístění možné v sousední skříňce.
8Zásuvka pro vestavěnou el. troubu, umístění možné v sousední skříňce.
9Zásuvka 230 V/16 A pro odsávač par umístěna ve výšce 2050 mm při výšce horních skříněk 580 mm (nebo 2350 mm při výšce horních skříněk 880 mm). Okraj zásuvky se doporučuje umístit asymetricky 90 mm od středu skříňky.
10Alternativy pro odsavač (dle typu), nutno respektovat montážní návod.
11Zaústění pro odsavač (dle typu), nutno respektovat montážní návod.
12Zásuvka 230 V/16 A pro mikrovlnnou troubu v sousední skříňce.
13Zásuvka pro vestavěnou el. troubu, umístění možné v sousední skříňce.
14Zásuvka 230 V/16 A nad pracovní plochou pro drobné kuchyňské spotřebiče. Kompletace zásuvky až po finální úpravě zadní stěny.
15Zásuvka 230 V/16 A ovládaná vypínačem pro osvětlení instalované nad pracovní plochou kuchyně.

Podlahy, stěny, stropy…

Mezi nedílné součásti stavebních úprav patří vyřešení podlah, stěn a stropů. Začneme od podlahy. Většinou v kuchyni vyvstává potřeba odolnosti podlahy proti opotřebení a zašpinění. Pochopitelně musí taky plnit jistá estetická kritéria a vkusně doplňovat a propojovat celou koncepci kuchyně.

Rustikální kuchyně si žádá rustikální dlažbu
Rustikální kuchyně si žádá rustikální dlažbu

Podlahy

Podlahy jsou téma na jednu samostatnou kapitolu. Vzhledem k množství řešení a neustále se množícímu sortimentu podlahových krytin, bude dobré tuto problematiku nechat na odborných firmách. Pouze vás zorientuji v současném sortimentu, aby bylo zřejmé, z čeho vybírat a na co se případně dotazovat.

DŘEVĚNÁ PODLAHA – je fundamentální záležitost a vychází z dřívějších materiálových možností. Mluvíme o rozumné ceně, dostupnosti i životnosti. Dřevo je přírodní materiál, pevný, pružný, odolný a co hlavně, krásný na pohled. Nepřeberné množství struktur a barev je zárukou, že si vybere prakticky každý. Dřevo je třeba v poslední fázi upravit laky nebo oleji. Existuje v metráži, v parketách, parketových dílcích apod. Moderní technologie umožňují dřevo upravit tak, aby bylo rozměrově stálejší a nepodléhalo snadno změnám teplot a vlhkosti. Palubky lze tvořit z více vrstev kolmých na sebe a tím dodržet jejich stálost. Stejně tak lze dřevo lisovat pod velkým tlakem a docílit skvělých vlastností. Podlahy mohou být jedno a vícevrstvé, plovoucí, se spoji se zámky nebo na pero a drážku ad. Delší dobu je moderní průmyslová mozaika složená z množství nalepených dřevěných špalíků. Vyznačuje se stálostí, odolností a tvrdostí. Plovoucí dřevěné podlahy jsou vhodné i pro podlahové vytápění.

Dřevo je prostě tradice.

Podlaha musí ledacos vydržet včetně následného úklidu
Podlaha musí ledacos vydržet včetně následného úklidu

KORKOVÁ PODLAHA – podlahy z kůry korkového dubu jsou stejně, jako dřevo izolační, pružné a teplé. Korek je možné lepit přímo na podklad nebo pokládat jako plovoucí podlahu spojovanou zámky. Bylo období, kdy korkové podlahy byly hodně rozšířené, nyní je trochu zbytečně tento materiál opomíjený.

PŘÍRODNÍ LINOLEUM – tzv. marmoleum, které je vyrobeno z juty a dřevité moučky, lněných olejů, pryskyřice, vápence a pigmentů. Vyrábí se v rolích nebo opět jako plovoucí. Lze zde dosáhnout všemožných barevných odstínů, všemožných kombinací a intarzií. Tyto podlahy lze použít do obyčejných poměrů domácích, ale i jako vysokozátěžové.

LAMINÁTOVÁ PODLAHA – nepřeberné množství vzorů, barev, dezénů. Od dřeva, korku, kamene, až po dlažby. Většinou se vyrábí jako plovoucí podlaha se zámky, v různých třídách odolnosti. Vhodná i pro podlahové vytápění.

VINYLOVÁ PODLAHA – patří mezi syntetické podlahy. Co do barev a dezénů - zapomeňte na omezený výběr dřívější éry. V současnosti je tento sortiment neskutečně pestrý a kvalitní. Podlahy mohou vypadat jako palubky či hrubá prkna, korek, kámen, mramor, dlažby aj. Leckdy si musíte sáhnout na povrch, přesvědčit se, jestli to, na čem stojíme je „lino“ nebo dotyčný materiál, který simuluje. Tyto podlahy, stejně jako předešlé, jsou na výběr v rolích (metráži) nebo jako plovoucí podlahy z dílců.

Podlaha je rozhodně součástí kvalitního řešení
Podlaha je rozhodně součástí kvalitního řešení

U plovoucích podlah z dílců se zámky je třeba dbát na pokyny výrobců popř. dodržet technologický postup a případnou povrchovou úpravu. Respektujte, prosím, jistou „zranitelnost“ podlahy ve spojitosti s možností zatečení a znehodnocení této podlahy mokrými procesy v kuchyni. Pochopitelně hovoříme o vylité vodě, vytečené lednici, rozlitém pití apod. Před případným „vyplavením“ (vlastním nebo za vydatné spolupráce sousedů) z prasklé instalace vás neochrání podlaha žádná. Řešením v takovémto případě je plovoucí podlaha, kdy finální vrstva není součástí lisovaných dílů z MDF, ale vše je syntetické. V tomto případě nedojde k „nabobtnání“ spojů a zámků při kontaktu s vodou. Podlaha nepodléhá změnám v důsledku vody či vzdušné vlhkosti. Toto řešení není všespasitelné, ale je to řešení dobré.

DLAŽBY – mohou být z přírodního kamene, keramické nebo betonové. V našem případě je na zvážení, zda v ložnici použít dlažbu keramickou. V současnosti nalezneme opět nepřeberné množství barev, vzorů, tvarů. Za povšimnutí stojí kupř. dlažba simulující dřevěnou podlahu. Opět k nerozeznání od originálu, pevná, stálá, snadná údržba. Při kvalitní pokládce a slušném zacházení je i tato podlaha „dlouhověká“.

Podkroví skýtá nevšední, ale zajímavé prolnutí stěn a stropů
Podkroví skýtá nevšední, ale zajímavé prolnutí stěn a stropů

Stěny

Stěny v kuchyni jsou opět věcí celkové koncepce. Většinou bývají upravené do roviny a vymalované, případně obložené podle vašich představ. Nicméně obklad za kuchyňskou linkou je nezbytností. Lze ho pochopitelně simulovat pošetile voskovým papírem, omyvatelnou tapetou nebo olejovým nátěrem. Ale chceme takovou kuchyň? Pokud si necháte poradit, dozvíte se, do jaké výšky máte pro osazení spodní a horní části linky udělat obklad.

Obklad může být prvkem, který se proplétá kuchyní, může být celoplošný, může probíhat dispozicí až za jídelní kout aj. Dnes nalezneme nepřeberné množství obkladů od klasického keramického, přes přírodní kámen, umělý kámen CORIAN, betony, vymývané betony s kameny a oblázky, režné zdivo, penetrované nebo voskované masívní dřevo, laminátové desky s odolným povrchem (všemožný dezén), nerezový plech lesklý či kartáčovaný, až po skleněné obklady všech odstínů a barev.

Dále se nabízejí pohledové stěrky, barvy, nátěry a laky (od nitrobarev, přes syntetiku, akrylát, po epoxid s různým způsobem nanášení), až po velmi zajímavé benátské štuky, které si svojí noblesou nezadají s mramorem. Jednou z možných voleb je deska se zalaminovanou fotografií všech možných motivů a struktur. Omítky s následnou úpravou pro barevnou stálost a vodoodpudivou mohou být strukturální stěrkové nebo naopak jemné hlazené. Dbejte opět pokynů výrobce a výsledkem určitě nebudete zklamáni.

Stropy

Jejich úprava bude opět věcí konceptu, podle kterého vaši kuchyň tvoříte. Může to být sádrokartón nebo původní strop s výmalbou a doplněním o rampy s osvětlením. Lze volit více úrovní stropů s případnými štukatérskými doplňky, pokud to naše kuchyně vyžaduje. Možností, včetně různých dalších řešení, je velké množství.

Světelné rampy ve více úrovních.  Někdo to vidí i takto…
Světelné rampy ve více úrovních. Někdo to vidí i takto…

Pokud zvládnete tyto stavební práce, potom je osazení kuchyňské linky a spotřebičů tzv. „MALINA“. Určitě vaši duši zahřeje a srdce potěší, když profesionál zaklapne zámky u spoje pracovní desky, osadí dřez, spotřebiče a skříňky, zapojí vodu, odpad a elektro, seřídí dveře a dorazy, uklidí nářadí a nepořádek, který si montáž vyžádala a s pozdravem vás opustí. Stojíte v úžasu VE VAŠÍ NOVÉ KUCHYNI…

Použité zdroje:
Fotografie - fotolia.com,
Obrazová část, schémata - autor

 
 
Reklama