Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výstava VODOVODY-KANALIZACE předvedla nejnovější technologie z vodárenství

Ty nejlepší vodárenské technologie a inovace představil koncem května 19. ročník mezinárodní výstavy VODOVODY-KANALIZACE. Na největší vodohospodářské akci v ČR, která se koná jednou za dva roky, bylo na 6 tisících metrech čtverečních k vidění více než 300 firem a značek z devíti zemí světa. Tři nejlepší technologie získaly prestižní ocenění Zlatá VOD-KA 2015.

Potrubí, čerpadla, měřidla, bezpečnostní prvky, chemie, stavební materiály, projekční řešení, havarijní postupy, úpravny vody, čištění odpadních vod, hospodaření s kaly a mnoho dalšího – to vše představil 19. ročník mezinárodní výstavy VODOVODY-KANALIZACE. „Naši partneři a dodavatelé na ní ukázali, jak složitý a komplikovaný je obor vodovodů a kanalizací, jak náročná a odborná je výroba pitné vody a její následné odkanalizování, vyčištění a návrat do přírody. Málokoho napadne v kuchyni nebo v koupelně, co všechno je zapotřebí k tomu, aby voda přitekla a později odtekla z umyvadla,“ uvedl předseda Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR František Barák. Sdružení také výstavu pořádalo.

Soutěže, přednášky i akvabely

Součástí výstavy byl i doprovodný program s více než dvacítkou odborných přednášek, vystoupení akvabel ve speciálním akváriu i řadou soutěží. Soutěž vodárenské zručnosti - navrtávku potrubí pod tlakem a sestavení domovní přípojky - zvládl nejlépe tým Brněnských vodáren a kanalizací. Soutěž žáků oboru instalatér, kterou pořádal Cech instalatérů ČR, vyhrál tým SOŠ Praha 9. Ty nejlepší technologie a inovace, které se prezentovaly na výstavě VODOVODY-KANALIZACE, pak mezi vystavovateli vybírala odborná komise.

regulační ventil DURA

Ocenění Zlatá VOD-KA 2015 nakonec získaly tři firmy: společnost ENVI-PUR za ponorný membránový ultrafiltrační modul, FONTANA R za mikrofilm s UV zářením a Jihomoravská armaturka za regulační ventil DURA.

„Na vítězství jsme pyšní. Ocenění Zlatá VOD-KA je důkazem, že dokážeme vyvinout produkt, který zákazníky osloví. I proto, že něco podobného doposud na trhu chybělo. To, co komisi ale zřejmě zaujalo nejvíce, je fakt, že nejde jen o produkt samotný, ale zároveň o řešení, které se zákazníkovi vyrábí přímo na míru,“ říká produktový manažer společnosti Jihomoravská armaturka Jaroslav Slavíček. Každý ventil je totiž originál, je konstruovaný jako antikavitační a podle zadání zákazníka. „Na základě výpočetních programů se konstruuje regulační štěrbinový válec, pomocí kterého se provádí vlastní regulace a jehož počet a tvar štěrbin odpovídá právě potřebám zákazníka,“ doplnil Jaroslav Slavíček.

Novinky pro instalatéry

Letošní jaro přineslo novinky nejenom pro vodohospodářské firmy, ale i pro drobné instalatéry.

Vodovodní připojovací hadice Flexira

Na trhu se objevily například nové vodovodní připojovací hadice Flexira vyrobené z nerezového vlnovce.

Jde vlastně o speciální technologií upravenou nerezovou trubku, která má vlastnosti jako gumová hadička. Díky tomu neobsahuje uvnitř pryž, jen kvalitní nerezovou ocel, která je maximálně odolná a především zdravotně nezávadná. Speciální povrchová úprava pak chrání ocel před agresivními čisticími prostředky. Díky technologii zpracování a použití pouze nerezové ocele výrobce uvádí životnost a bezpečnost hadičky stejnou jako životnost budovy.
„Instalatéři používají běžně naše připojovací plynové hadice. Vývoj a výrobu inovativní vodovodní hadičky stejných vlastností, které zaručují maximální bezpečnost pro jejich zákazníky, si vlastně vyžádali. Denně totiž řeší výměnu prasklých gumových hadiček, které páchají značné škody v domácnostech na majetku nejen vytopených lidí, ale i u jejich sousedů,“ uzavírá Petr Pokorný z AZ - Pokorny, výrobce inovativní novinky.

 
 
Reklama