Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

PVK loni zvýšily obrat na 6,8 miliardy korun

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) hospodařily loni s obratem 6,796 miliardy korun, což je o 543 milionů více než předešlý rok. Sdělil to dnes mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Čistírna odpadních vod © josefkubes - Fotolia.com
Čistírna odpadních vod © josefkubes - Fotolia.com

Čistý zisk meziročně klesl z 532 milionů korun na 525 milionů. PVK distribuuje vodu v Praze a má pronajatu vodohospodářskou síť od městské firmy Pražská vodohospodářská společnosti (PVS) do roku 2028.

"K nárůstu tržeb přispěl mimo jiné rozvoj aktivit PVK mimo regulovanou oblast, to znamená mimo vodné a stočné. Naopak pokles čistého zisku je způsoben větším objemem realizovaných oprav v rámci regulované činnosti," uvedl generální ředitel firmy Petr Mrkos.

PVK loni zaplatila za pronájem sítě PVS 2,2 miliardy korun. V roce 2015 to bylo 1,8 miliardy. Náklady na opravy a údržbu dosáhly 1,2 miliardy, což bylo více než předešlý rok. "Nárůst ovlivnil větší objem prací na majetku, který provozujeme," uvedl Mrkos.

Vodovodní sítí loni proteklo 95,26 milionu metrů krychlových vody a vyčištěno bylo 116,1 milionu kubíků odpadních vod. Průměrná denní spotřeba na osobu byla 108 litrů.

Loni se stalo ve vodovodní síti celkem 4500 havárií, což je o 177 méně než v předchozím roce. Havárií první kategorie, kdy je bez vody více než tisíc odběratelů, bylo 59. "Nejčastější příčinou byla koroze materiálu a pohyb půdy. Tyto dva důvody zavinily téměř 95 procent všech havárií," uvedl Mrázek.

PVK jsou vlastněny francouzskou společností Veolia. Loni zaměstnávaly 994 lidí. Pitnou vodou zásobují 1,28 milionu obyvatel a dalších 200.000 ve Středočeském kraji. Vedení Prahy začalo s firmou řešit fungování pražské vodohospodářské infrastruktury po vypršení nájemní smlouvy. Praha deklarovala snahu získat 100 procent akcií PVK. Obě strany zatím podepsaly memorandum o spolupráci.

 
 
Reklama