Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Středočeský kraj nechá prozkoumat ochranu před bleskovou povodní

Středočeský kraj nechá prozkoumat možnosti ochrany před bleskovou povodní, která hrozí u řek Berounky nebo Výrovky. Hejtmanství zadá vypracování studií za téměř 30 milionů korun.

povodně v České republice © Vladimir Wrangel - Fotolia.com
povodně v České republice © Vladimir Wrangel - Fotolia.com

Peníze hejtmanství získalo z evropských dotací. Odborníci také navrhnou, jak bojovat proti vysychání řek. ČTK o tom informoval mluvčí hejtmanství Pavel Lochař.

Krajští radní na konci května schválili vypsání tendru na zpracování studií. "Rádi bychom tak měli nejpozději do konce roku 2019 jasnou představu, jak v rámci protipovodňových opatření v kraji postupovat," uvedl radní pro oblast životního prostřední a zemědělství Ivo Šanc (STAN).

Studie mají navrhnout, jak zvýšit zadržování vody v krajině v celé ploše povodí, zároveň to mají být přírodě blízká opatření. Povodí Vltavy loni představilo studii proveditelnosti poldru na Berounce, s myšlenkou nesouhlasil Středočeský kraj a několik tisíc obyvatel dotčené oblasti, naopak některé obce na dolním toku Berounky ji uvítaly. Povodí později označilo záměr popsaný ve studii za neuskutečnitelný.

V případě poměrů u řeky Berounky se má posoudit téměř 200 kilometrů vodních toků, v lokalitě žije téměř 385.000 obyvatel. U řeky Výrovky je to téměř 80 kilometrů vodních toků, v této oblasti žije přes 72.000 obyvatel.

Kraj se chce zapojit i do zpracování podobné studie v povodí Sázavy, na níž získala téměř 13 milionů korun z evropských dotací obecně prospěšná společnost Posázaví. Podílet se má i Povodí Vltavy, krajští zastupitelé budou rozhodovat o více než půlmilionovém příspěvku na jednání na konci června.

Velké povodně zasáhly 1200 obcí České republiky v červnu 2013. Zahynulo při nich 15 lidí, počet evakuovaných přesáhl 26.000, škody byly více než 15 miliard korun, což je ale méně než čtvrtina škod, které způsobila povodeň v roce 2002.

 
 
Reklama