Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vodné a stočné zdraží v příštím roce zhruba o 1 %

Nárůst by tak byl nižší než v předchozích letech. Předloni se podle údajů ministerstva zemědělství vodné a stočné zvýšilo o 2,61 %.

Predikci uvedlo v tiskové zprávě Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) na základě údajů některých vodárenských společností.

Průměrné údaje o vodném a stočném za letošní rok ještě nejsou oficiálně zveřejněné. Vlasák odhadl, že v průměru se zdražovalo o korunu. "Vodárenské společnosti jsou povinné hlásit ceny na ministerstvo zemědělství, kde je nějaké zpoždění," řekl ČTK ředitel sdružení SOVAK Oldřich Vlasák.
Podle sdružení je vodárenská infrastruktura v ČR podfinancovaná, na obnovu a rekonstrukce mělo ročně jít více než 20 miliard korun. Reálně je to zhruba polovina.

Celá řada odborníků, politiků i občanů již vnímá problematiku vody společně s projektem Pravda o vodě.

Projekt Pravda o vodě upozorňuje na skutečnost, že cenu vody tvoří z velké části peníze, které plynou jako zisky do zahraničních koncernů. Vodárenská struktura nemá dostatek financí na údržbu a obnovu přestože cena vody stále stoupá. Ale právě díky nevýhodným smlouvám se zahraničními koncerny, které mají obchod s vodou jako svůj byznys se podstatná část peněz ztrácí v zahraničí.

Ministerstvo životního prostředí chtělo v létě prosadit do novely zákona o vodách zvýšení poplatků za odběr podzemní vody do roku 2022 na trojnásobek. Z novely se postupně stalo předvolební politické téma. Ministr životního prostředí Richard Brabec tehdy řekl, že zvyšování poplatků do konce mandátu současné vlády nepředloží.

Komentář ministra Brabce z tiskové konference na téma cena vody na veletrhu FOR ARCH Praha 2016:


 
 
Reklama