Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

MŽP do nového roku přispěje 50 miliony na citlivou obnovu a údržbu vodních ploch a toků

Snažíme se soustředit evropské i národní prostředky do hospodaření s vodou a na zadržení vody v krajině proto, aby Česká republika nezůstala na suchu, nebo ji neohrožovaly povodně. Říká ministr ŽP.

„Významným problémem současné české krajiny je její snížená retenční schopnost. Nedostatečná schopnost zadržovat vodu se pak negativně projevuje zejména při povodních a suchu. 50 milionů korun proto chceme investovat do podpory opatření na zpomalení povrchového odtoku z povodí včetně budování bezpečnostních přelivů u malých vodních nádrží,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

Cílem Výzvy č. 10/2015 je předcházení povodňovým škodám pomocí environmentálně citlivých opatření včetně možnosti budování bezpečnostních přelivů u malých vodních nádrží v souladu se zájmy ochrany přírody. Jedná se o malé vodní nádrže, které neslouží k chovu ryb, nebo slouží jen k chovu ryb neoslabujícímu ekologické funkce nádrží.

„Podporována jsou i opatření, která mají za cíl vytváření a obnovu vodních prvků v krajině s ekostabilizační a retenční funkcí, včetně doprovodných opatření, např. litorálních zón, tůní, revitalizace přítoku,“ doplňuje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman. A vysvětluje: „Výzva je komplementární k souběžné podpoře těchto opatření z Operačního programu Životní prostředí, kde nelze poskytovat podporu fyzickým osobám nepodnikajícím.“

O finanční příspěvek tedy mohou žádat fyzické osoby nepodnikající. Žádosti o dotaci bude přijímat SFŽP ČR od 28. prosince 2015 do 8. dubna 2016. Text výzvy s přílohami najdete na stránkách SFŽP.

 
 
Reklama