Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Egypt, Súdán a Etiopie uzavřely dohodu o využívání nilské vody

Egypt, Súdán a Etiopie dnes v Chartúmu podepsaly deklaraci o tom, jak si země v budoucnu budou přerozdělovat vodu z Nilu. Dokument souvisí s budovanou mohutnou etiopskou přehradou na Modrém Nilu, jehož výstavbu Káhira odmítala kvůli obavám, že dílo ohrozí její přístup k nilské vodě. Před dvěma lety Egypt, který je na vodě z Nilu závislý, varoval, že k ochraně svých vodních zdrojů je připraven i na ozbrojený konflikt. Modrý Nil po spojení s Bílým Nilem vytváří tok Nilu.

Dokument podepsali egyptský prezident Abdal Sísí, jeho súdánský protějšek Umar Bašír a etiopský premiér Hailemariam Desalegn. Dosud využívání Nilu řešily dohody z koloniálních dob, které největší podíl vody přiznávají Egyptu a Súdánu, poznamenala BBC.

Egypt v minulosti opakovaně vznášel námitky proti přehradě, kterou Etiopie považuje za svůj strategický hydroenergetický projekt a za způsob, jak dosáhnout spravedlivého přerozdělení vody. Dílo za 4,7 miliardy dolarů (asi 118 miliard korun) má zadržovat až 63 miliard kubických metrů vody. Počítá se také s tím, že přidružená vodní elektrárna poskytne zemi 6000 megawattů elektrické energie.

 
 
Reklama