Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Předstěnové instalační systémy Geberit (I)

Předstěnové instalace umožňují uvolnění půdorysu hygienických zařízení, protože v přizdívkách nebo sádrokartonových kontrukcích lze vést i připojovací potrubí o průměru 110 mm nadúrovní podlahy do vzdálenosti až 4 m. Závěsná záchodová mísa tedy nemusí být umístěna blízko svislého odpadu a na jedno kanalizační připojovací potrubí vedené nad podlahou je možné připojit ivíce zařizovacích předmětů.

Předstěnovými instalacemi nazýváme nosné montážní prvky pro upevnění závěsných WC, umyvadel, bidetů a pisoárů (obr. 1). Podle způsobu instalace se dělí na prvky Geberit pro zazdění do masivní konstrukce (Kombifix, Sanbloc) nebo do lehké sádrokartonové konstrukce (Duofix, Duofix Special, Sanbloc).


Obr. 1

Obliba používání instalačních prvků v koupelnách a toaletách roste. Důvodem je nejen záruka dodržení přesných připojovacích rozměrů pro zařizovací předměty, ale i rychlost a spolehlivost montáže, která nemusí čekat na finální dohotovení stěny a v neposlední řadě příznivé pořizovací ceny systémů.

Připojovací potrubí vodovodu a kanalizace k zařizovacím předmětům se u nás tradičně vedlo v drážkách pod omítkou. Pokud se jedná o potrubí o vnějším průměru do 63 mm (včetně případné tepelné izolace) je toto řešení možné, avšak stěny, zejména tenké příčky, jsou značně oslabeny a může docházet k jejich statickému narušení a k přenosu hluku z potrubí do sousedních místností. Naprosto nevhodné je vedení potrubí o vnějším průměru 110 mm (např. od záchodové mísy) v ležaté drážce ve stěně. I když se bude jednat o stěnu tloušťky 300 mm, dojde uložením potrubí Ø 110 k jejímu statickému narušení. Rovněž vedení potrubí pod stropem nižšího podlaží nemusí být možné, pokud je v nižším podlaží jiný uživatel, nájemce apod. Uložení potrubí v podlaze by se kromě systémů k takovému uložení určených, mělo používat jen výjimečně, protože potrubí v podlaze není snadno přístupné k případným opravám.

Z těchto důvodů byl vyvinut předstěnový instalační systém, který spočívá ve vedení potrubí po povrchu stěn a jeho dodatečném zakrytí zděnou přizdívkou nebo sádrokartonovou konstrukcí. Stěny potom nejsou oslabovány drážkami a omezí se přenos hluku z potrubí do konstrukcí stavby. Časté je také vedení potrubí v dutinách sádrokartonových příček, které však musí mít dostatečnou tloušťku. Před instalací potrubí se na zděnou stěnu nebo do sádrokartonových příček osadí montážní (instalační) prvky, které se připevní ke zděné stěně nebo k nosným profilům sádrokartonové příčky. Tyto montážní prvky slouží k připevnění závěsných zařizovacích předmětů a vyrábějí se v provedení pro obezdění nebo zakrytí sádrokartonem. Připevnění a obezdění montážních prvků musí být provedeno podle návodu. Montážní prvky pro různé zařizovací předměty (závěsnou záchodovou mísu, umyvadlo, pisoár apod.) mají již připraveny všechny potřebné připojovací body pro napojení na potrubí vodovodu a kanalizace. Při obezdívání a obkládání montážních prvků nesmí dojít k jejich poškození. Vodovodní potrubí musí být před prováděním omítek nebo přizdívek opatřeno tepelnou izolací. Plastové kanalizační potrubí, které má být obezděno, se předem obalí plstěným pásem nebo vlnitou lepenkou, aby byla umožněna jeho tepelná roztažnost. Přizdívka o tloušťce cca 150 mm nemusí být provedena po celé výšce místnosti, časté je její ukončení ve výšce cca 1150 až 1300 mm. Tím vznikne vhodná odkládací plocha (polička).

Předstěnové instalace umožňují uvolnění půdorysné dispozice hygienických zařízení (koupelen, záchodů apod.), protože v přizdívkách nebo dutinách lze vést i připojovací potrubí o průměru 110 mm nad podlahou do vzdálenosti až 4 m. Závěsná záchodová mísa tedy nemusí být umístěna blízko svislého odpadního potrubí a na jedno kanalizační připojovací potrubí vedené nad podlahou je možné připojit i tři záchodové mísy.

Záruční doba na všechny montážní prvky Geberit je 5 let (při montáži proškolenou firmou). Zaručená nosnost všech montážních prvků Geberit je 400 kg.

Pro všechny montážní prvky Geberit pro WC jsou k dispozici ovládací tlačítka splachování v širokém výběru tvarů a barev. Zatímco montážní prvek vám bude spolehlivě sloužit skrytý ve stěně, ovládací tlačítko se stane dominantním a atraktivním designovým prvkem Vaší toalety.

Konkrétní varianty prvků

  • pro montáž za lehkou sádrokartonovou příčku (Duofix, Duofix Speciál, rohový Duofix)
  • do masivní konstrukce (Kombifix)
  • univerzální (do mokrých i suchých procesů) (Sanblock)

Obr. 2

Geberit Duofix (obr. 2) je víc než jen univerzální a rychle použitelný montážní prvek pro veškerá řešení v oblasti suchých procesů. Přispívá také podstatnou měrou ke splnění těch nejvyšších nároků na akustickou a protipožární ochranu. Geberit Duofix je určen pro montáž do lehkých sádrokartonových příček nebo k instalaci před masivní stěnu. Montáž prvku je mimořádně rychlá za použití pouhých čtyř upevňovacích bodů.

Montážní prvky Duofix jsou předmontované jednotky s příslušenstvím pro hrubou montáž - s přípojkou MeplaFix, připojovacím PE kolenem pro odpadní potrubí a veškerým materiálem potřebným k uchycení. Rám prvku je vyroben z ocelového tuhého profilu s možností výškového nastavení pomocí stavitelných podpěr. Je určen pro stavební technologie bez mokrých procesů.

Používá se:
  • do lehkých sádrokartonových stěn nebo příček (kovové profily příčky se spojí s rámem Duofixu)
  • pro předstěnovou montáž bez mokrých procesů (prvek se ukotví soupravou pro předstěnovou montáž k zadní stěně a do podlahy a následně se opláští sádrokartonem).

Zvláštní provedení pro montáž do rohu umožňuje umístit WC i tam, kde to dříve bylo nemožné, nebo vytvořit falešný roh, který prostorově rozčlení koupelnu a oddělí tak např. prostor u vany



Obr. 3

Duofix Speciál (obr. 3) do 1.4.2005 dobře známý pod názvem Jádrofix, jedná se o výrobek především pro český trh) je montážní prvek pro suché procesy určený k montáži mezi dvě stěny. Jeho uchycení do stran oceníte všude tam, kde zadní stěna není dostatečně únosná, nebo kde je uchycení do bočních stěn technicky jednodušší. Ideálně se hodí např. do montovaných dřevostaveb nebo bytových jader panelových domů.

Konstrukce rámu umožňuje jednoduché a spolehlivé upevnění mezi dvě stěny. Připevnit ho lze prakticky do jakéhokoliv stavebního materiálu, od panelu přes vyzdívanou (např. cihelnou, Ytongovou) nebo dřevěnou stěnu až po nosník lehké sádrokartonové příčky (např. Knauf nebo Rigips). Při montáži Duofixu Special, stejně tak jako ostatních předstěnových instalací, můžete provést také odsazení od zadní stěny, které nenásilně rozčlení interiér vašeho WC a poskytne velmi praktickou odkládací plochu. Jediné co zůstane viditelné po instalaci bude ovládací tlačítko - atraktivní designový doplněk vaší toalety.

  • Do podlahy je prvek ukotven pomocí dvou podpěr, výsuvné vodorovné rozpěry zabezpečí jednoduchou a spolehlivou montáž i v různých šířkách místnosti.
  • Případná demontáž ventilů (napouštěcího a vypouštěcího) je snadná díky dostatečně velkému servisnímu otvoru skrytému za ovládacím tlačítkem. Opláštění i s obkladem lze připevnit přímo na rám prvku a tak nedochází ke zbytečnému zmenšení prostoru WC.
  • Konstrukce prvku Duofix Special dovoluje provést montáž takovým způsobem, aby byla možná jeho demontáž, např. v případě rekonstrukce stoupacích potrubí v instalační šachtě.
  • Duofix Special má veškeré vývody pro napojení odpadu, vody a zařizovacího předmětu pevně fixovány, což zjednodušuje montáž a omezuje možnost chybného napojení na minimum.

Rohový montážní prvek Duofix Geberit (obr. 4 a,b)
umožňuje rohovou montáž v půdorysně atypických prostorech, nebo tam, kde je příliš málo místa pro zařizovací předměty. S montážními prvky pro závěsná WC tak lze pracovat nejen v ploše, ale i v prostoru. Variabilita rohového Duofixu se projeví nejen v novostavbách, ale i při rekonstrukci starších objektů, kde se často vyskytuje nepravidelný půdorys, či stávající vedení instalací komplikují jakékoli jiné řešení umístění WC. Prvek navíc obsahuje i přípravnou instalaci pro připojení el. proudu a pozdější napojení například sprchovací toalety Geberit Balena.

Obr. 4a Obr. 4b


Obr. 5

Variabilní konstrukce prvku nabízí optimální nastavení šíře rámu v rozmezí 56 - 76 cm. Veškeré rozvody mohou být vedeny ve vzniklém rohu za instalovaným prvkem, případně vedle něj, což umožňují nastavitelné podpěry, které jsou na rozdíl od klasického Duofixu umístěny ve střední části konstrukce. Rohová instalace ovšem není to jediné, co Duofix nabízí. Jeho nespornou výhodou je možnost rohové montáže i bez opěrné zdi. K tomu je prvek vybaven tzv. vzpěrou, s jejíž pomocí lze konstrukci instalovat pod úhlem 300 - 600. Je to právě možnost nastavení patřičného úhlu, co dělá z Duofixu partnera pro nová řešení. S jeho pomocí lze v prostoru koupelny realizovat netradiční prvky, vytvořit libovolné příčky nebo falešný roh (obr. 5), např. vedle vany nebo sprchy, aniž by se musel dodržet postup nejdříve vyzdění příčky a následné montáže předstěnového prvku.



Obr. 6

Geberit Kombifix (obr. 6) je montážní prvek určený pro instalaci s mokrými procesy do masivních zděných konstrukcí nebo pro předstěnovou instalaci (před zděnou nebo betonovou stěnu) s předezděním.

Originální splachovací nádržka Geberit pod omítku zaručuje rychlou a snadnou montáž, vysokou spolehlivost a jednoduchý servis.



Obr. 7

Geberit Sanbloc (obr. 7) je univerzální, vhodný vždy a všude. U mokrých či suchých procesů, pro předstěrovou montáž tak i pro zabudování do stěny nebo příčky.

Geberit Sanbloc se stejně jako všechny ostatní montážní prvky Geberit rychle a jednoduše instaluje a vyhovuje i těm nejnáročnějším požadavkům kladeným na akustickou a protipožární ochranu.

Prvky vhodné pro Handicap

  • Duofix Speciál - do podlahy je prvek ukotven pomocí dvou podpěr, které jsou plynule výsuvné a tím umožňují individuální nastavení výšky WC mísy. To ocení při dosedání a vstávání zvláště vyšší, starší a zdravotně handicapovaní lidé.
  • Rohový montážní prvek Duofix Geberit - rovněž možnost nastavení optimální výšky pro připevnění závěsné keramiky. Tuto skutečnost mohou velmi dobře využít zejména uživatelé vyššího vzrůstu nebo starší lidé, kteří ocení snadnější dosedání a vstávání.

Kromě možnosti nastavit při montáži větší výšku WC mísy mohou být součástí prvků pro starší a zdravotně handicapované osoby pamatují zejména oddálené ovládání splachování, umístěné na vhodném místě včetně možnosti ovládat tlačítko nohou. Oddálené ovládaní je řešeno pneumatickou či elektrickou cestou a usnadňuje podstatným způsobem užívání závěsného WC.

Foto zajímavosti - důležité detaily:


Obr. 8

Montážní prvky Geberit mají veškeré vývody pro připojení vody, kanalizace a zařizovacího předmětu pevně fixovány.



Obr. 9

Zedník vyzdí z cihel dělicí stěnu pro zavěšení instalačního prvku. Instalatér připevní montážní prvek, vyrovná podle vodováhy, napojí přívod vody a odpadní potrubí. Bohužel zedník a obkladač vše takto zazdí a obloží obkladačkami.



Obr. 10

Geberit Kombifix podezděte, obezděte, zazděte i volný prostor pod nádržkou kolem splachovací trubky, nejlépe zdivem z plných cihel na cementovou maltu.



Obr. 11

Závitové tyče pro upevnění závěsného WC nesmí přečnívat přes keramiku o více než 2 cm, aby bylo možné osadit krycí víčka.



Obr. 12

Mezi keramiku a obklad je třeba vložit zvukově izolační podložku 156.050.00.1


Prvky "k zazdění" se vyznačují tím, že jejich kovová konstrukce musí být po namontování zazděna (podezděna i obezděna z boků). Teprve obezděním získá požadovanou únosnost (400 kg). Proto tyto montážní prvky nemohou být používány například do sádrokartonových konstrukcí, ale pouze ve spojení se zděnými konstrukcemi a je velmi důležité, aby byl zachován těsný styk kovové konstrukce prvku se zděnou stěnou. Obrázek 12 ukazuje typické vady, kterých se nepoučení řemeslníci dopouští.


Geberit spol. s r.o.
logo Geberit spol. s r.o.

Systémy zdravotně technických instalací, vnitřní rozvody vody, kanalizace, instalační systémy, předstěnové instalace, splachovací systémy, armatury s automatickým uzavíráním, WC s integrovanými sprchovacími funkcemi Geberit AquaClean.