Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Desinfekce pitné vody nejen pro letadla

Systém Oxiperm produkuje oxid chloričitý pomocí zředěného roztoku chloritanu sodného (NaClO2, 7,5%) a kyseliny chlorovodíkové (HCl, 9% v objemovém poměru 1:1). Jiné systémy využívají k výrobě oxidu chloričitého poměr 1:3, kde však hrozí riziko, že zředěná kyselina chlorovodíková nebude reagovat s oxidem chloričitým, čímž způsobí korozi materiálu potrubí.

Pitná voda na palubě

Mezinárodní letiště v Düsseldorfu je třetí největším v Německu s více než 20 miliony cestujících ročně. Na palubě letadla se pitná voda používá pro výrobu kávy a ohřívání potravin a na toaletách. Na mezinárodním letišti Düsseldorf jsou 400 až 800l nádrže letadel naplňovány dezinfikovanou vodou dodanou zvláštními vozidly pro doplňování pitné vody. Zatímco je vozidlo plněno pitnou vodou, systém Oxiperm Pro dávkuje správné množství oxidu chloričitého do pitné vody. Pitná voda je vedena přes vodní filtr a systém odlučovače do elektromagnetického měřiče vody. Systém je vybaven dávkovacím čerpadlem poháněným krokovým motorem, který zajišťuje dodání přesného množství oxidu chloričitého na základě signálu z vodoměru. Měřič měří průtok a předá 4–20mA signál systému Oxiperm Grundfos Pro. Koncentrace je kontrolována článkem pro měření oxidu chloričitého, který odesílá hodnotu do dvoukanálového záznamníku. Německé předpisy pro pitnou vodu stanoví, že musí být zaznamenána koncentrace, ale to není žádný problém pro integrované řešení Oxiperm Pro. Je dokonce možné definovat mezní hodnoty v řídicím systému, aby se předešlo jakémukoli možnému předávkování.

Předpisy a normy

Hygienická stanice odebírá měsíčně vzorek vody z vozidel doplňujících vodu pro zajištění, že jsou plněny všechny normy pitné vody. Na pitnou vodu pro letadla se vztahuje zvláštní soubor norem známý jako DIN 2001/část 2, jakož i předpisy evropského leteckého průmyslu a v případě mezinárodního letiště Düsseldorf německé předpisy. A konečně existuje metodický pokyn Mezinárodního sdružení leteckých dopravců IATA (International Air Transport Association) pro doplňování pitné vody v letadle, v němž se uvádí, že letadla mohou být plněna pitnou vodou ne dříve než 30 minut před vzletem.

Oxiperm Pro a oxid chloričitý

Systém pro automatickou výrobu oxidu chloričitého Oxiperm má ve srovnání s jinými systémy řadu výhod. Tyto výhody zahrnují:

  • Oxid chloričitý je schopen zajistit dezinfekci i v nízkých koncentracích
  • Oxid chloričitý je účinný proti biofilmu, ve kterém bakterie mohou růst
  • Oxid cloričitý nemá vedlejší efekty, jako je např. zápach chloru
  • Oxid chloričitý má delší stabilitu ve vodě
  • Oxiperm má integrovaný systém řízení
  • Oxiperm umožňuje přesné dávkování pomocí digitálního dávkovacího čerpadla

Snížené provozní náklady

Další plus systému je eliminace rizika koroze v potrubí a následných nákladů na jejich nahrazení. Systém Oxiperm produkuje oxid chloričitý pomocí zředěného roztoku chloritanu sodného (NaClO2, 7,5%) a kyseliny chlorovodíkové (HCl, 9% v objemovém poměru 1:1). Jiné systémy využívají k výrobě oxidu chloričitého poměr 1:3, kde však hrozí riziko, že zředěná kyselina chlorovodíková nebude reagovat s oxidem chloričitým, čímž způsobí korozi materiálu potrubí.

Balíček

Systém Oxiperm dodávaný společností Grundfos zaručuje, že letiště splňuje všechny normy a předpisy. Dodávaný systém se skládá z následujících komponentů:

  • 2 Oxiperm Pro 5 g ClO2 / h
  • Digitální dávkovací čerpadlo DDI209
  • 2 články pro měření oxidu chloričitého Aquacell
  • Výstražné zařízení DIS-G sledující výskyt plynu oxidu chloričitého
  • dvoukanálová zapisovací schopnost
  • Pomoc při spuštění a poprodejní servis Grundfos

Metody úpravy vody obvykle zahrnují:

  • Oxid chloričitý: Oxid chloričitý nereaguje s vodou, ale rozpouští se fyzicky. Zabíjí mikroorganismy ve vodě pomocí nezvratné oxidační destrukce přenosových bílkovin v živých buňkách. Působí proti bakteriím a také virům, houbám a řasám. A dále na rozdíl od jiných metod je účinný při odstraňování biofilmu i při nízkých dávkách.
  • Tepelná úprava: Často se používá v boji proti bakteriím Legionella, které lze nalézt ve vodních systémech. Voda v systému se zahřeje na více než 70 °C, aby se zbavila bakterií.
  • UV záření: Voda je dezinfikována tím, že na ni působí záření ultrafialových paprsků o vlnové délce 254 nm. Pro ozařování vody se používá ultrafialová žárovka. Ultrafialové paprsky poškozují genetickou informaci bakterií, čímž narušují jejich reprodukční systémy.
  • Filtrace: Ultrafiltrace nebo mikrofiltrace využívá membránových systémů pro odfiltrování bakterií, virů, rozptýlených částic a jiných nežádoucích prvků.
  • Ozón: Ozón je dezinfekční látkou produkovanou průchodem kyslíku elektrickým polem o vysokém napětí. Po vytvoření musí být ozón použit okamžitě, jelikož se rychle rozpadá. Je také neselektivní a reaguje nejen s organickými sloučeninami, ale všemi materiály, které mohou být zoxidované, včetně těsnění a materiálů potrubí.
  • Chlorace: Tři procesy jsou používány, a to dezinfekce plynným chlorem, vytvoření elektrolytického chloru a dávkování kapalného chlornanu sodného nebo vápenatého. Všechny tři metody produkují kyselinu chlornou (HClO), která působí jako aktivní dezinfekční prostředek ve vodě. Tyto metody však nejsou tak efektivní jako použití oxidu chloričitého.