Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vše co vás zajímá o vodě z kohoutku

Vlastnosti pitné vody

Obecně se dá říci, že je olovo ve vodě z kohoutku hluboko pod hygienickým limitem. Konkrétně např. v Praze dosahuje v dlouhodobém průměru jen 0, 0005 mg/l vody, přičemž hygienický limit je 0, 025 mg/l.

Odkud se bere pitná voda?

Zdrojem pitné vody, kterou dodávají vodárenské společnosti, jsou zhruba z poloviny zdroje podzemní a z poloviny povrchové. Povrchová voda se v naprosté většině případů odebírá z chráněných vodárenských nádrží nebo horních toků řek, které nejsou znečištěné odpadními vodami. Okolo těchto jasně určených zdrojů jsou vyhlášena ochranná pásma a pro hospodaření a veškerou činnost jsou v nich uplatňována přísná pravidla.

Co určuje tvrdost vody?

Tvrdostí vody se rozumí koncentrace všech vícemocných kationtů kovů alkalických zemin. V podstatě se jedná o sumu vápníku a hořčíku. Záleží na zdroji, z kterého se pitná voda vyrábí. Z podzemních zdrojů bývá tvrdost vody vyšší a z povrchových zdrojů se získává voda měkká.

Mohou se uvolňovat do vody nebezpečné látky, jako je například olovo?

Odborníci uvádějí, že olovo se jako materiál pro vnitřní vodovod nebo přípojky používalo před více než dvaceti lety, dnes jsou tyto trubky, pokud už nebyly vyměněny, většinou zaneseny vápennými úsadami a voda do styku s olovem nepřichází. Obecně se dá říci, že je olovo ve vodě z kohoutku hluboko pod hygienickým limitem. Konkrétně např. v Praze dosahuje v dlouhodobém průměru jen 0, 0005 mg/l vody, přičemž hygienický limit je 0, 025 mg/l.

Jak je to s obsahem léčiv a hormonů ve vodě z kohoutku?

Pokud jde o riziko zbytků hormonů a léčiv v pitné vodě, v současnosti není právními předpisy stanovená žádná povinnost sledovat tyto látky u žádné skupiny vod, ať již balené, nebo z vodovodu. Světová zdravotnická organizace by mohla zavedení povinného sledování této skupiny látek iniciovat, ale zatím se tak nestalo, protože nebylo vyhodnoceno žádné zdravotní riziko z přítomnosti těchto látek v pitné vodě. V Praze si Pražské vodovody a kanalizace, a.s., daly udělat rozbory vody ze svých úpraven vody a i z vody odebrané přímo v domácnostech. Rozbory vody provedla akreditovaná laboratoř státního podniku Povodí Vltavy – VHL Plzeň. Ve všech vzorcích vody byly sledované chemické sloučeniny v tak malém množství, že byly pod mezí stanovitelnosti. Jednalo se o tyto látky – Ibuprofen, Sulfamethoxazol, Diclofenac, Karbamazepin, Erythromycin, Lopamidol a Lopromide.

Podle čeho se účtuje vodné a stočné, pokud není nainstalován vodoměr?

V případě, že spotřeba vody není měřena vodoměrem, tak se stanovuje vodné a stočné na základě ročních směrných čísel spotřeby vody, která jsou součástí prováděcího právního předpisu vyhlášky č. 120/2011 Sb. k zákonu č. 274/2001 Sb. Výše platby závisí především na počtu osob a vybavenosti domácnosti.

Proč je voda z vodovodu chlorovaná?

Chlór zabraňuje množení zárodků bakterií ve vodovodních sítích. Působí jako potravní konzervační prostředek a zaručuje uchování kvality vody dodávané spotřebitelům z hlediska zdravotní nezávadnosti. Někdy může dojít k sekundární kontaminaci i v průběhu distribuce vody, proto se pitná voda dochlorovává ve vodojemech a ve vodovodní síti. Dávka chlóru pro dezinfekci pitné vody je velmi nízká. Limity pro dávkování chlóru v pitné vodě stanovila s vysokou rezervou Světová zdravotnická organizace (max. 0,3 mg/l chlóru nebo 0,2 mg/l oxidu chloričitého). Ve vodě, kterou doma spotřebováváte, je chlóru už méně, v průměru pod 0,1 mg/l. Toto množství představuje zhruba pět kapek chlóru na 1 000 litrů vody, což je zhruba pět koupelnových van. Toto množství není lidskému zdraví nijak škodlivé a zároveň máte jistotu, že pijete vodu bez bakterií.


 
 
Reklama