Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Cena vody v ČR - proč ušetří lidé v Plzeňském kraji za vodu?

Podle informací projektu Pravda o vodě cena vodného a stočného klesne v převážné části celého Plzeňského kraje. K tématu se vztahuje i otázka ministra Brabce: Kde je celý zbytek vodného, když stát má 2 Kč/m3 vody a kdo na vodě vydělává? Ministr vyzývá k celonárodní debatě o ceně vody.

Plzeňsko a cena vody od září 2016

Vrácení vody do rukou města vede k levnější vodě pro občany i v ČR.

Veolia ovládla Vodárnu Plzeň postupně po malé privatizaci do roku 1996. V roce 2015 město Plzeň vykoupilo od francouzské společnosti Veolia více než 98 % akcií vodárny. Mimořádnou transakci za zhruba 700 milionů Kč schválilo v říjnu 2015 zastupitelstvo města. Od 12. ledna 2016 Vodárna Plzeň funguje v režii města. Obchod, který už v dubnu 2010 vyjednal se zástupci Veolie bývalý primátor Plzně Pavel Rödl, prošel ve zcela hladce, pro odkup 98,3 procenta  %akcií hlasovalo všech 46 přítomných zastupitelů. Důvodem pro odkup akcií byla především snaha radnice získat velké evropské dotace na vodárenskou infrastrukturu.

Jak uvádí projekt Pravda o vodě, po letech drastického zdražování vody v Plzni, klesla od 1. září 2016 cena vody téměř v celém Plzeňském kraji. Rozhodlo o tom město Plzeň, které se od 1.1.2016 vyvázalo z vazalských provozních smluv a převzalo hospodaření s vodou zpět do svých rukou. Navíc zřejmě končí systém, který umožňoval desetiletí neuvěřitelné hrátky s penězi občanů na Plzeňku, za které lidé zaplatili přibližně 1,7 miliardy Kč, které místo v obnově trubek skončily na účtech cizinců v zahraničí.

Ve čtvrtek 25. srpna 2016 schválila Rada města Plzně novou výši cen vodného a stočného, ta bude nyní 74,90 Kč bez 15% DPH.

Plzeň tak má možnost stát se důkazem , že platí to, co projekt PRAVDA O VODĚ uvádí řadu let. A to, že vodu si umíme prodávat sami, pro prodej české vody žádné koncerny ani překupníky nepotřebujeme a důvody, proč musí zdražit voda jsou z velké části výsledkem lobbingu, aby koncerny mohly poslat více peněz od lidí do zahraničí.

Občané Plzeňska zaplatili francouzskému koncernu v ceně vody od roku 1996 do roku 2015 celkem téměř 1 miliardu korun.

  • V roce 1997 koncern v ceně vody vyinkasoval cca 18 mil. Kč zisku.
  • V roce 2007 koncern v ceně vody vyinkasoval cca 59 mil. Kč zisku.
  • V roce 2015 koncern v ceně vody vyinkasoval cca 72 mil. Kč zisku.

Tyto peníze se od lidí vybraly a skončily v zahraničí. Městům na Plzeňsku díky tomu poté scházely a schází peníze na obnovu a rozvoje trubek a Evropská unie odmítla tento anti-systém dotovat.


Zástupce města Plzeň prohlásil, že cena vody v Plzni by měla v dalších letech růst jen o inflaci, pokud nedojde ke změnám legislativy nebo k nečekaným investicím do infrastruktury, protože Vodárna Plzeň v tuto chvíli už před sebou žádnou velkou investici , která by se měla do ceny promítnout nemá.

Co dál v České republice? Je třeba vrátit vodu zpět do rukou města a obcí. Proto je zde iniciativa VODA 300.

Stát má 2 Kč/m3 vody. Kde je celý zbytek vodného a kdo na vodě vydělává? ptá se ministr Brabec.

V závěru srpna ministr Brabec pro Radiožurnál komentoval mediální kauzu kolem ceny vody. Po roce odborných debat a standardních meziresortních připomínek měl jít do vlády návrh novely zákona o vodách, kde mimo jiné bylo zvýšení poplatku za čerpání podzemní vody. Novela již v této fázi byla bez připomínek, přesto se najednou těsně před předložením objevily politické hlasy a inzeráty o zdražení vody a kdo všechno nesouhlasí. Ministr jako komentář použil silná slova, nicméně návrh stáhl a na řadě je podle ministra debata jak jinak zajistit dostatek prostředků pro obce a města na obnovu studní, prohloubení vrtů atd.

Rozhovor s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem z hnutí ANO o jeho návrhu novely zákona o vodách

(Zdroj: Dvacet minut Radiožurnálu 30.08.2016 v 17:05 hod.)
Článek TZB-info:
MŽP k novele vodního zákona a cenám vody uvádí jak odkaz na tiskovou konferenci odborářů, tak reakci MŽP.
„Odbory použily čísla, která jsou vycucaná z prstu a nikdy nám neukázaly čísla, ze kterých vychází jejich výpočty zdražení. Mimo jiné odbory byly také jedním ze subjektů, který byl v meziresortním vyjednávání také osloven a neměly jedinou připomínku. Nicméně i tak bych uvítal znovu vše spočítat, sednout si k jednacímu stolu a argumentovat co je a co není pravda. Ale bez jediného slova použít inzerátovou kampaň, to je i na českou politiku poněkud za hranou.“

O kolik měla skutečně zdražila voda?

„Zdražení podzemní vody bylo dlouho projednáváno včetně dopadové studie a návrh prošel i legislativní radou vlády. Ve skutečnosti mělo jít od r. 2018 o 18 Kč/obyvatele/rok, pokud využívají z ½ podzemní a z ½ povrchovou vodu. Pokud by rodina využívala pouze podzemní vodu, pak je to cena 36 Kč/os a rok. Tj. tedy nějakých 140 Kč/4člennou rodinu/rok. Jsme přesvědčeni, že to je sociálně únosné. Nevím, kde se v mediální kampani vzala čísla jako 1700 Kč. Neviděli jsme je předem, nemohli jsme se k nim vyjádřit ani nijak argumentovat. Vyjadřovali jsme se k nim až po tiskové konferenci. Předpokládám, že mohl být vybrán případ, kde podzemní voda třeba dosud nebyla vůbec zpoplatněna, mohla se vybrat nějaká speciální nepříznivá kombinace, která se ale týká promile obyvatel, i tak jsme se dostali v roce 2022 na max. 1000 Kč/rodinu/rok. “

Zákon ještě před volbami.

Ministr Brabec předpokládá, že upravený návrh bude předložen vládě do konce září a cílem je se na podobě dohodnout tak, aby byl návrh přijatelný pro koaliční partnery a aby žádným způsobem nemohl být někým použit tak, aby se po něm někdo svezl a mohl zdražit vodu.

„Zdůrazňuji ještě jednou, že tam nebude žádný důvod pro zdražení vody a budeme rádi sledovat, zda se voda v ČR nebude dále zdražovat, “ řekl ministr.

Dochází pod vlivem posledních událostí ministrovi trpělivost?

Co je ale zajímavé, ministr zmínil i problematiku konstrukce vodného. Zdá se, že trpělivost s odváděním významné části vodného do zahraničí dochází i ministerstvu.

"S navýšením poplatků za čerpání podzemní vody v podstatě souhlasím, nezvyšoval se dlouho, ale není to systémový krok, který problém drahé vody v ČR řeší. Proč politikům nevadí, že koncerny inkasují zisk a vlastníci trubek, obce a stát nemají na obnovu trubek?" řekl v komentáři pro TZB-info k situaci v polovině srpna Ing. Radek Novotný, autor Projektu pravda o vodě.
„Nakonec jsem si ale řekl, že všechno zlé je k něčemu dobré. Ono to bude zajímavé i pro občany tohoto státu. V rámci posledních událostí jsem vyzval k celonárodní debatě o vodě. O tom kolik stojí voda, jak vzniká cena vody, kdo z ní profituje, kolik z ceny má stát, kolik z ní mají soukromé subjekty a kolik miliard korun, které občané zaplatí, protože my máme vodu dražší než v Izraeli, což si myslím, že není v pořádku, tak kolik se vrací do infrastruktury. To je ta základní debata. Jakkoliv tato novela nebude obsahovat zdražení poplatku za podzemní vody, tak bohužel dál bude zdražovat voda v ČR. Ale to rozhodně nebude z důvodu zvýšeného poplatku za podzemní vodu. Jakékoliv důvody pro zdražení vody zmizí,“ řekl ministr brabec a na závěr ještě zopakoval:
„Na závěr bych přeci jen rád řekl ještě jedno číslo 1m3 podzemní vody stále stejně již 15 let a to je 2 Kč/m3. běžně občan platí 50 Kč vodné, nepočítejme stočné, to bává dalších 50 Kč. Tedy stát má 2 Kč/m3 + DPH 15%, celý zbytek je někde. A teď se právě budeme ptát, kdo na té vodě opravdu vydělává. “
Škoda, že myšlenku nemohl ministr ještě dále v rozhovoru rozvinout.

Zdroje:
English Synopsis
The water prices in the Czech Republic

Water prices drop in most of the Pilsen region. Minister of environment Richard Brabec asks: Where goes the rest of the water charges if the state has 2 CZK/m3 of water. Who earns on the water? Minister calls for a national debate about water prices.

 
 
Reklama