Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pračky a myčky energetické třídy A mizí z evropského trhu

Třída A již ne vždy znamená úsporný výrobek!

Od 1. prosince 2013 smějí být na evropský trh uváděny pračky a myčky pouze energetické třídy A+ a lepší. Spotřebitelé by tedy měli při výběru praček a myček věnovat zvláštní pozornost jednotlivým „plus“ na energetickém štítku. Nejúspornější je energetická třída A+++.


© hans12 - Fotolia.com

Na základě požadavků evropské legislativy na minimální energetickou účinnost smějí být od 1. prosince 2013 na trh uváděny pouze pračky a myčky energetické třídy A+ a lepší (u myček šířky 45 cm a menší je to nadále energetická třída A). Energetická třída A+ tedy bude nejhorší dostupnou třídou na evropském trhu pro tyto spotřebiče a spotřebitelé tak ze sedmi tříd na energetickém štítku fakticky volí pouze mezi třemi nejvyššími energetickými třídami: A+++, A++ a A+. Dalším požadavkem, jenž vstupuje v platnost, je, že myčky uváděné na trh po tomto datu musejí mít třídu účinnosti sušení A.

Obdobné nařízení pro minimální energetickou účinnost, tzv. ekodesign, se v současné době týkají více než 20 kategorií spotřebičů. Jsou mezi nimi například chladničky, světelné zdroje, televizory či klimatizace. Na základě požadavků na ekodesign jsou tak mimo jiné od léta 2012 uváděny na trh jen chladničky třídy A+ a lepší a jak dále vysvětluje Juraj Krivošík ze SEVEn, Střediska pro efektivní využívání energie, „pro většinu kategorií tzv. bílé techniky, respektive domácích spotřebičů, tedy chladničky, myčky nádobí a pračky, již třída A neznamená úsporný výrobek, ale naopak výrobek, který se již nesmí dodávat do prodejen.“

Požadavky na ekodesign napomáhají zvyšovat energetickou účinnost (a tedy snižovat provozní náklady) elektrospotřebičů, jejich interakce s legislativou o štítkování však přináší jistá úskalí pro spotřebitele. Jak upozorňuje Juraj Krivošík, „spotřebitelé musejí nyní při výběru spotřebičů dávat mnohem větší pozor na jednotlivá plus na energetickém štítku. Nejúspornější jsou výrobky třída A+++, liší se však podle kategorie výrobků, u televizorů je to zatím A++.“

Pro spotřebitele tak může být obtížné orientovat se ve všech změnách energetických vlastností výrobků a především zjistit, které výrobky jsou skutečně nejúspornější na trhu. Pomoc jim nabízí databáze www.uspornespotrebice.cz, jež poskytuje informace o deseti hlavních kategoriích domácích spotřebičů, od chladniček a mrazniček přes světelné zdroje, pračky a myčky nádobí, až po televizory a kávovary. Pro všechny tyto kategorie jsou k dispozici velmi přesně a transparentně definovaná kritéria pro výběr spotřebičů a zároveň seznam konkrétních modelů výrobků, které jsou na trhu v ČR k dispozici a tato kritéria splňují. Díky pravidelné aktualizaci modelů i kritérií výběru, podle vývoje na trhu spotřebičů, poskytuje tato databáze výběr opravdu nejúspornějších spotřebičů na českém trhu.

Internetové stránky www.uspornespotrebice.cz v České republice provozuje SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. v rámci mezinárodního neziskového projektu Euro Topten MAX (www.topten.eu), který obdobné stránky provozuje v 18 zemích EU, ale i USA a Číně a připravuje je v zemích Latinské Ameriky a Indii.

 
 
Reklama