Odborné recenzované články

Voda, kanalizace / od 11.4.2016 do 20.3.2017


zpět na aktuální články       1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  ...   

Zabezpečovací zařízení ohřívačů vody: Teplota nebo tlak?

20.3.2017 | upraveno podle J. B. Hall, Ph.D., Ing. Petr Blasinski, Ph.D., Ing. Jakub Vrána, Ph.D., Ústav TZB, Fakulta stavební VUT v Brně
V článku je shrnut přehled způsobů zabezpečení ohřívačů vody v Evropě, který se stal základem pro návrh jednotné metodiky uplatněné i u nás.

Odolnost jemnozrnných betonů vůči síranové korozi v odpadních systémech

27.2.2017 | Mgr. Martin Vyšvařil, Ph.D., RNDr. Markéta Rovnaníková, Ph.D., VUT Brno, Fakulta stavební, Ústav chemie
Síranová koroze velmi snižuje životnost železobetonových konstrukcí, a to především v částečně zaplněných kanalizačních sítích, kde jsou betonové stěny kanalizačních trubek vystaveny nejen síranům z odpadní vody, ale i kyselině sírové vznikající během biogenní síranové koroze činností bakterií. Článek sleduje odolnosti různých typů jemnozrnných betonů vůči síranové korozi.
foto autor

Srážková voda jako zdroj užitkové vody v budově školy

26.12.2016 | Ing. Gabriel Markovič, PhD., Ústav pozemného staviteľstva, SvF, TU v Košiciach
Příspěvek popisuje možnosť využití dešťové vody ve školní budově na základě nameřených objemů srážkové vody z povrchového odtoku odtékající ze střešní konštrukce. Dané údaje byly porovnány s teoretickými hodnotami potřeby vody pro daný objekt.
foto autor

Potenciál využití alternativních zdrojů vody v budovách

19.12.2016 | Ing. Gabriel Markovič, PhD., Ústav pozemného staviteľstva, SvF, TU v Košiciach
Příspěvek představuje naměřené údaje a vyhodnocení spotřeby vody v rodinném domě, kde byl zavedený sekundární zdroj vody – voda ze studny. Voda z vodovodu byla na účely splachovaní toalet a praní prádla plně nahrazena vodou ze studny.
diskuse: 1 příspěvek, 26.04.2017 22:46

Úspora tepla dosažená rekuperačním výměníkem v reálném provozu

5.12.2016 | doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze, Ing. Roman Vavřička, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí
Článek ukazuje výsledky laboratorního testování výměníku a jeho nasazení v reálném provozu v domácnosti. Přestože účinnost sprchového výměníku může dosahovat i přes 40 %, úspora energie na přípravu teplé vody se pohybuje mezi 10 až 15 %.
diskuse: 1 příspěvek, 14.12.2016 22:05

Ostrovní systémy – aneb jak řešit vodu v lokalitách bez veřejných sítí – část II.

28.11.2016 | Ing. Karel Plotěný, Ing. Jan Vacek, ASIO, spol. s r.o.
Existuje z hlediska hydrogeologického řada lokalit nevhodných pro výstavbu – není kam vypouštět a zastavěním nevhodného území se vytvoří bariéry v odtoku srážkových vod z lokality. Pak je jediným řešením minimalizace odtoku.

Zpětné získávání tepla v oblasti přípravy teplé vody

21.11.2016 | Ing. Roman Vavřička, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí, doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze, Časopis Větrání vytápění instalace
Článek se zabývá možnostmi využití tepla z odpadní vody odtékající z připojovacího potrubí zařizovacích předmětů domu. V první části jsou popsány základní možnosti místního zpětného získávání tepla (rekuperace) používané zejména ve sprchách nebo sprchových koutech. Teoretický rozbor účinnosti a souvisejících dosažitelných úspor je podpořen experimentálním měřením vybraného typu rekuperačního výměníku. Vyhodnocení měření je porovnáno s klasifikací podle Passive House Institute. Kromě efektivity a úspory tepla dosažené nasazením rekuperačního výměníku je stanovena i ekonomická návratnost konkrétního výměníku při různých okrajových podmínkách.

Ostrovní systémy – aneb jak řešit vodu v lokalitách bez veřejných sítí – část I.

14.11.2016 | Ing. Karel Plotěný, Ing. Jan Vacek, ASIO, spol. s r.o.
Stále častěji se v praxi setkáváme s lokalitami, které nejsou napojeny na veřejné sítě a je třeba je řešit individuálně. Zároveň přibývá i technických řešení umožňujících se s tímto úkolem vypořádat co nejefektivněji a s přihlédnutím k individuálním požadavkům. Rozsah řešení pak odpovídá potřebě – od malých úspor ve spotřebě až po totální náhradu pitné vody, od využití šedých vod na splachování až po jejich úplnou recyklaci.

Příprava teplé vody v obytných budovách

31.10.2016 | Ing. Roman Vavřička, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze, Bc. Matěj Mazur, ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí
Článek popisuje požadavky na přípravu teplé vody v bytových domech. Zabývá se jednak určením potřeby teplé vody v závislosti na typu objektu, profilem odběru teplé vody v bytových domech a třemi základními metodami pro navrhování zásobníku teplé vody a tepelného výkonu zařízení na přípravu teplé vody.
diskuse: 6 příspěvků, poslední 02.11.2016 17:32

Legislativní požadavky v oblasti přípravy teplé vody

24.10.2016 | Ing. Anna Bradáčová
Legislativní požadavky na přípravu TV zohledňují odlišná, v důsledku někdy protichůdná kritéria. Za otázku stojí, zda není nadhodnocená požadovaná teplota teploty (50 až 55 °C). Zdá se, že ve fázi návrhu potřeby TV je vhodnější vycházet z ČSN EN 15316-3, která lépe reflektuje vyhl. č. 120/2011 Sb.
diskuse: 1 příspěvek, 24.10.2016 14:58
zdroj: prezentace Ing. František Pavlík, Ph.D., Státní pozemkový úřad, konference Voda v krajině

Nový dotační program na budování závlah, stavbu a obnovu rybníků

12.9.2016 | Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D., redakce
Celkově má do roku 2022 na boj se suchem stát připraveno 28 miliard korun Kč. Zadržení vody v krajině je nejlepší způsob ochrany před suchem i povodněmi, ale způsobů jak pomoci krajině, půdě a vodě, tj. sami sobě, je celá řada.
diskuse: 3 příspěvky, poslední 20.09.2016 22:24

Cena vody v ČR - proč ušetří lidé v Plzeňském kraji za vodu?

5.9.2016 | Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D., redakce
Podle informací projektu Pravda o vodě cena vodného a stočného klesne v převážné části celého Plzeňského kraje. K tématu se vztahuje i otázka ministra Brabce: Kde je celý zbytek vodného, když stát má 2 Kč/m3 vody a kdo na vodě vydělává? Ministr vyzývá k celonárodní debatě o ceně vody.
diskuse: 1 příspěvek, 11.09.2016 17:53
Reverzní osmóza pro bary a kavárny

Základní funkce a princip reverzní osmózy (RO)

22.8.2016 | Ing. Jindřich Kotas, VŠCHT Praha – FTOP – Ústav technologie vody a prostředí
Reverzní osmóza je varianta filtrace (mechanického odstraňování nečistot), kdy kapalina protéká otvory tak úzkými, že se do nich obsažené nečistoty nevejdou a tudíž neprojdou přes filtr. Nečistoty se hromadí před filtrem nebo na něm, dále prochází pouze vyčištěná voda.

Průzkum šetření vodou ve Velké Británii

15.8.2016 | Waterwise, překlad Martin Svoboda, Oxijet
Celkem 2000 respondentům byly položeny otázky týkající se spotřeby vody při osobní hygieně a dalších běžných činnostech, znalostí o způsobech úspory vody i jejich vlastní realizaci a také důvodech, proč vlastně vodou šetřit či nikoliv.
diskuse: 2 příspěvky, poslední 16.08.2016 08:40

Systémová opatření vedoucí ke zmírňování nedostatku vody vlivem sucha

6.6.2016 | RNDr. Svatopluk Šeda, Asociace pro využití tepelných čerpadel
Abychom se mohli připravit na období nedostatku vody a mohli dokonce tato období v předstihu třeba i více let předpovídat, je třeba souběžně naplnit dva základní předpoklady: mít v pořádku všechna data o jímacích objektech a mít člověka, který se o tato data stará a vyhodnocuje je.
diskuse: 2 příspěvky, poslední 12.06.2016 09:01

Riziko sucha a nouzové zásobování v malých vodárenských systémech

23.5.2016 | RNDr. Josef V. Datel, Ph.D., Ing. Anna Hrabánková, Zdeněk Pištora, Výzkumný ústav vodohospodářský TGM, v.v.i.,, Asociace pro využití tepelných čerpadel
Cca 1200 obcí (vesměs obce malé a nejmenší) nemá veřejný vodovod a obyvatelé jsou odkázáni na individuální zdroje, případně obecní studny. Podle zákona o vodovodech a kanalizacích je ustanoveno pro zabezpečení nouzového zásobování 2130 vodárenských operátorů, z nichž přes 95 % se týká malých obcí.

Recyklace šedé vody – nevyužitý zdroj uvnitř budovy

16.5.2016 | Ing. Vladimír Jirmus, ASIO, spol. s r.o., Bob Drew, Ecovie Environmental (USA)
V některých oblastech se stává recyklace šedé vody závazným požadavkem při výstavbě nových budov o určité velikosti. Lze očekávat, že se časem tento trend rozšíří i do oblastí, které jsou náchylné k nedostatku pitné vody, nebo by nedostatečná kapacita ČOV bránila ekonomickému růstu.
diskuse: 2 příspěvky, poslední 11.01.2017 03:47

Sledování účinnosti sorpčních materiálů na odstranění olova z vody

2.5.2016 | Ing. Renata Biela, Ph.D., Ing. Lucie Šopíková, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav vodního hospodářství obcí
Olovo se v lidském těle hromadí především v kostech a působí neurotoxicky. Také se považuje za potenciální karcinogen. Od prosince 2013 je ve vyhlášce pro pitnou vodu zpřísněn limit z 25 mikrogramů/litr na 10, proto bylo experimentální měření zaměřeno na účinnost odstraňování olova z vody při filtraci.
diskuse: 1 příspěvek, 02.05.2016 13:26

Účinnost rekuperačního výměníku odpadní vody není rovna úspoře tepla

25.4.2016 | doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., Ing. Roman Vavřička, Ph.D., Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze
Článek rozebírá závislost úspory tepla nasazením rekuperačního výměníku pro využití tepla z odpadní vody na jeho účinnosti, včetně zohlednění realných podmínek provozu výměníku.
diskuse: 4 příspěvky, poslední 26.11.2016 22:59

Sprinklerová stabilní hasicí zařízení - III. díl

11.4.2016 | Ing. Pavel Rybář
Sprinklerová zařízení používají k hašení obvykle vodu ve formě sprchového proudu aplikovaného výstřikovými koncovkami označovanými jako sprinklery. Hašení je možné i pěnou. Podle toho jsou sprinklerová zařízení vodní nebo pěno-vodní. Do činnosti se sprinklery uvádějí samočinně.
zpět na aktuální články       1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  ...   

Projekty 2017

Wavin Poradna

Tipy pro projektanty

Partneři - Voda, kanalizace

logo NICOLL ČR
logo MEA
logo AUSTRIA EMAIL
logo ASIO
logo GRUNDFOS
logo WAVIN EKOPLASTIK
 
 

Aktuální články na ESTAV.czMalý dům poskytuje velký komfortCreative Office Awards - nová soutěž pro studenty architekturyMaketa Německého domu na náměstí v Brně nemá stavební povoleníObce kvůli suchu bojují proti plýtvání vodou, vydávají zákazy