Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rekonstrukce zdravotně technických instalací v bytových domech stavěných před druhou světovou válkou II.

Druhá část článku je věnována rekonstrukcím vodovodu a plynovovu v těchto bytových objektech, kde potrubí z materiálů, se kterými se v těchto domech můžeme setkat, postupně dožívají a nevyhovující je i užitný standard.

2 Rekonstrukce vodovodu

V bytových domech stavěných před druhou světovou válkou se můžeme setkat s následujícími materiály vodovodního potrubí:

  • olověné trubky s vnitřní cínovou vložkou;
  • ocelové pozinkované trubky;
  • litinové trouby hrdlové (u ležatých potrubí uložených v zemi);
  • litinové trouby přírubové (u zavěšených ležatých potrubí větších průměrů);
  • měděné trubky.

Stav starého vodovodního potrubí vedeného po povrchu je nutné posoudit technickou prohlídkou. Ocelová pozinkovaná potrubí (mnohde ze 30. let 20. století) je třeba vyměnit. Příčinou je důlková koroze a inkrustace. Limitní koncentrace olova nesmí v litru pitné vody překročit 10 μg, proto je nutné vyměňovat také olověná potrubí (cínová vložka již může být poškozena). U litinových potrubí mohou být netěsné hrdlové spoje těsněné konopným provazcem a olověnou zálivkou. Vhodná je i výměna měděných potrubí ze 30. let 20. století.

Oddílný vodovod (např. potrubí pitné vody pro výtokové ventily v kuchyních a potrubí užitkové vody pro ostatní výtokové armatury - obr. 4) je možné při rekonstrukci nahradit vodovodem jednotným, pokud je do domu přivedena jen přípojka pitné vody a nepředpokládá se připojení domu na zdroj užitkové vody.


Obr. 4. Dobový příklad řešení oddílného vodovodu podle [2] se třemi stoupacími potrubími v každém bytě
(jeden byt v každém podlaží) a ležatým potrubím vedeným pod podlahou podzemního podlaží

Při výměně potrubí je vhodné provést nový vodovod tak, aby bylo možné v každém bytě osadit podružné vodoměry.

Nový vnitřní vodovod musí být proveden podle ČSN EN 806 a ČSN 73 6660.

2.1 Umístění stávajících vodovodních potrubí

Ležatá potrubí bývají vedena podél stěn nebo pod stropem podzemního podlaží a často také v zemi pod podlahou nejnižšího podlaží (obr. 4). Únik vody z netěsného podzemního potrubí pod základy domu může způsobit statické poruchy stavby, proto je nutné jeho nahrazení potrubím vedeným pod stropem podzemního podlaží.

Stoupací potrubí bývají vedena v drážkách ve stěnách, pod omítkou v koutech místností a u skeletových staveb také v zakrytých prostorech u nosných sloupů (obvykle společně s kanalizačním odpadním potrubím). Časté je, když jedním bytem prochází dvě i tři stoupací potrubí (obr. 4).

Podlažní rozvodná a připojovací potrubí k zařizovacím předmětům bývají vedena pod omítkou a někdy také v podlaze.

2.2 Rekonstrukce vodovodu v domech s ústřední přípravou teplé vody

V domech, kde byla ústřední příprava teplé vody, je vhodné tento systém zachovat. Umístění podružných vodoměrů v bytech je dáno polohou stoupacích potrubí. Ideální je napojení podlažního rozvodného a připojovacího potrubí v bytě na jedno stoupací potrubí s cirkulací a délky podlažních rozvodných a připojovacích potrubí teplé vody takové, aby objem vody v potrubích k umyvadlovým, dřezovým a bidetovým bateriím nepřekročil 2 l a objem vody v potrubích k vanovým a sprchovým bateriím nepřekročil 3 l. Pokud by toto kritérium nebylo splněno (dlouhá podlažní rozvodná a připojovací potrubí), je nutné zřídit další stoupací potrubí i za takovou cenu, že v bytě budou místo dvou čtyři podružné vodoměry (2krát vodoměr pro studenou vodu, 2krát vodoměr pro teplou vodu). V některých případech tedy může být stávající umístění stoupacích potrubí zachováno, jsou však i případy, kdy je nutné hledat nové prostory pro umístění stoupacích potrubí (drážky, zakryté prostory v koutech apod.).

2.2.1 Cirkulace teplé vody

Nový rozvod teplé vody od ústředního ohřívače je řešen zpravidla s cirkulací. Pro zajištění správné funkce cirkulace teplé vody je nutné, aby ve všech okruzích potrubí byly vypočtené cirkulační průtoky. Je nutno navrhovat také regulační armatury. V současné době se jako výhodné ukazují termoregulační armatury, které upravují cirkulační průtok v příslušném okruhu cirkulace na základě teploty vody v místě armatury. Po dodatečném vložení takových armatur do stávajícího ocelového pozinkovaného potrubí však může za provozu dojít k jejich ucpání úlomky inkrustace z rozvodů.

V některých domech (zejména v domech se dvěma byty na podlaží) se můžeme setkat se stávající dnes méně známou jednotrubkovou cirkulací, kdy přívodní a cirkulační potrubí vytváří jeden okruh a není nutná žádná regulační armatura (obr. 5). Nevýhodou tohoto řešení cirkulace je nutnost vedení ležatého potrubí (propojení dvou stoupacích potrubí) v předposledním podlaží, které instalatéři často nevhodně umisťovali do konstrukce podlah. Z tohoto důvodu může být nutné nahrazení jednotrubkové cirkulace dnes tradiční dvoutrubkovou soustavou, kdy je podél každého přívodního stoupacího potrubí teplé vody vedeno cirkulační potrubí.


Obr. 5. Jednotrubkový rozvod teplé vody s cirkulací

1 - přívod studené vody do ohřívače, 2 - zásobníkový ohřívač vody, 3 - vložené
cirkulační čerpadlo (původně samotížný oběh vody), 4 - stoupací přívodní potrubí,
5 - cirkulační potrubí, 6 - připojovací nebo podlažní rozvodné potrubí, 7 - uzávěr

2.3 Rekonstrukce vodovodu v domech s místní přípravou teplé vody

V domech s místní přípravou teplé vody mohou být nová stoupací potrubí vedena ve stávajících místech. U domů, kde se v bytech nacházela dvě až tři stoupací potrubí je vhodné počet stoupacích potrubí omezit, aby bylo možné napojit podlažní rozvodné a připojovací potrubí v bytě přes jeden podružný vodoměr. Požadavek měření odebrané vody podružným vodoměrem a nutnost omezení zednických prací v bytech může být splněn umístěním nového stoupacího potrubí v nových místech (např. pod omítkou nebo zakryté v koutě ve schodišťovém prostoru, pokud nehrozí nebezpečí zamrznutí). Při umístění nového stoupacího potrubí ve schodišťovém prostoru se zde umístí také podružné vodoměry.

2.4 Vedení nového vodovodního potrubí


Obr. 6. Připojení plynoměru olověnou trubkou z konce 30. let 20. století a ocelové potrubí spojované závitovými fitinky. Stávající spotřební rozvod ke sporáku je veden pod omítkou, novější potrubí k plynovému topidlu je vedeno po stěně.

Nové ležaté potrubí vedeme nejčastěji pod stropem nebo podél stěn v podzemním podlaží.

Nová stoupací potrubí se vedou buď v místech stoupacích potrubí stávajících, nebo, z důvodu omezení zednických prací v bytech, v novém místě na schodišti (v drážce nebo sádrokartonem zakrytém koutě), pokud zde nehrozí nebezpečí zamrznutí.

Podlažní rozvodná a připojovací potrubí vedeme nejčastěji pod omítkou nebo v instalačních předstěnách. V některých případech se tato potrubí ponechávají stávající a jenom se připojí na nová stoupací potrubí. Jejich výměna se potom může provádět postupně v jednotlivých bytech.

Při modernizaci domu (např. v případě, kdy se v bytech zřizují nová hygienická zařízení) je vhodné pro vedení stoupacích potrubí zřídit instalační šachty.

2.5 Materiál nových vodovodních potrubí

Nové vnitřní vodovody se dnes často provádějí z plastového potrubí, jehož materiálem je např. polypropylén PPR nebo síťovaný polyetylén PE-X, popř. z vícevrstvého potrubí (plastové potrubí s hliníkovou vložkou). Tam, kde není možné kompenzovat délkové změny trubek způsobené velkou tepelnou roztažností plastových potrubí (úzké drážky apod.), je vhodné použít vícevrstvé materiály, např. polypropylénové potrubí STABI, které se upevní podle doporučení výrobce. Z ostatních materiálů se dnes často používají potrubí z mědi nebo z korozivzdorné oceli, jež mají menší tepelnou roztažnost než potrubí z plastů. Ocelové pozinkované potrubí se používá v případech, kdy je požadována nízká cena a odolnost proti požáru (požární vodovody). Z důvodu malé odolnosti dnes vyráběných ocelových pozinkovaných trubek proti korozi, je vhodné vedení tohoto potrubí po povrchu, aby byla snadná jeho výměna. Nové potrubí teplé vody s cirkulací a studené vody je nutno tepelně izolovat. Nejčastěji se dnes používají návlekové izolace.

3 Zařizovací předměty

Zařizovací předměty (záchodové mísy, umyvadla, vany apod.) se při rekonstrukci často vyměňují, neboť staré zařizovací předměty jsou morálně opotřebované nebo poškozené. Při výměně se používají moderní typy, které zvyšují komfort na úroveň bydlení v nových domech.

4 Rekonstrukce plynovodu

Plynovody ve starých domech jsou provedeny z ocelových závitových trubek spojovaných závitovými tvarovkami (fi tinky). Můžeme se setkat také s krátkými olověnými trubkami pro připojení plynoměrů (obr. 6). Staré plynovody mohou být problematické z hlediska vedení, dimenzí a těsnosti potrubí. Při tlakové zkoušce se staré závitové spoje mohou ukázat jako netěsné.

Nový domovní plynovod musí být proveden podle ČSN EN 1775, TPG 704 01, TPG 934 01, popř. TDG 704 02 a TPG 700 01.

4.1 Umístění stávajících plynovodních potrubí

Stará rozdělovací (ležatá) potrubí bývají vedena podél stěn nebo pod stropem podzemního podlaží.

Stoupací vedení bývají vedena pod omítkou v předsíních bytů, pod omítkou nebo po povrchu stěn na záchodech nebo schodištích. Plynoměry mohou být umístěny na schodištích nebo často uvnitř bytů v předsíních nebo na záchodech.

Staré spotřební rozvody od plynoměrů ke spotřebičům jsou často vedeny pod omítkou (mnohde dokonce v komínovém zdivu). Pokud byly připojovány nové spotřebiče, setkáme se i se spotřebními rozvody vedenými po povrchu zdí (obr. 6).

4.2 Řešení nového plynovodu

Nový plynovod musí splňovat zejména následující zásady:

  • hlavní uzávěr plynu je třeba umístit vně domu (ve sloupku v oplocení, v nice na fasádě, výjimečně pod terénem - se zemní soupravou nebo v zemním modulu s regulátorem tlaku plynu);
  • plynoměry musejí být umístěny mimo byty (na schodišti, v chodbách, podzemním podlaží apod.);
  • při dvou a více stoupacích vedeních musí mít každé stoupací vedení vlastní uzávěr;
  • prostupy potrubí dutými konstrukcemi (např. dřevěnými trámovými stropy) musí být opatřeny chráničkou;
  • na potrubí pod omítkou nesmějí být armatury a rozebíratelné spoje;
  • potrubí nesmí být vedeno nepřístupnými a nevětranými šachtami, otevřenými větracími šachtami o ploše menší než 1 m2, komínovými průduchy a komínovým zdivem a prostorami jiného uživatele (kromě stoupacího vedení).

Rekonstrukce plynovodu se provádí buď výměnou veškerého potrubí, nebo se mění pouze společné rozvody, popř. se část potrubí vyměňuje a část potrubí se závitovými spoji se dodatečně utěsní roztokem akrylátové disperze, např. přístupné rozdělovací potrubí vedené po stěnách v podzemním podlaží se vymění a ostatní potrubí vedená pod omítkou se dodatečně utěsní.

4.3 Vedení nového plynovodu

Trasu ležatého rozdělovacího potrubí (např. v suterénu) je obvykle možné zachovat. Vedení pod stropem a podél zdí je zde vyhovující.

Nová stoupací vedení je možné vést dvěma způsoby:

  1. ve schodišťovém prostoru (pod omítkou nebo volně), pokud jsou plynoměry na schodišti a jsou dodrženy požárně bezpečnostní předpisy (ČSN 73 0802) (umístění kohoutů, které automaticky uzavírají přívod plynu v případě požáru, před plynoměry);
  2. pod omítkou v předsíních, pokud jsou plynoměry umístěny, např. v podzemním podlaží (není dovoleno vedení plynovodu komínovým zdivem).

Pro vedení plynovodu nevyužíváme nevětrané instalační šachty nebo drážky, kde jsou vedena jiná potrubí. Umísťování plynoměrů v bytech dnes dodavatelé plynu většinou nepovolují.

Nové spotřební rozvody vedeme pod omítkou (není dovoleno vedení komínovým zdivem) nebo volně pod stropem, u stěn nad podlahou apod.

4.4 Materiál nového plynovodu

Kromě ocelového potrubí spojovaného dnes přednostně svařováním se v současné době používá potrubí měděné spojované tvrdým kapilárním pájením nebo lisováním a pro plynovody uložené vně budov v zemi také potrubí z polyetylénu. Aby se zamezilo riziku vzniku požáru při svařování nebo pájení, je v zařízených bytech vhodné provádět nové plynovody z měděného potrubí s lisovanými spoji.

4.5 Plynové spotřebiče

Spotřebiče, které nejsou schopné bezpečného provozu nebo jsou morálně opotřebované, se vyměňují za moderní typy. Pokud jsou spotřebiče připojené na nevyvložkovaný komín, je nutné vyvložkování komína. Vložka se zasouvá do stávajícího komínového průduchu po jeho vyčištění. Při větších průměrech vložek je někdy nutné zvětšení světlosti komínového průduchu vyfrézováním. V minulosti používané hliníkové vložky mají krátkou životnost. Vhodnější jsou vložky z korozivzdorné oceli. Proto je někdy nutná výměna stávající hliníkové vložky za vložku novou z korozivzdorné oceli.

4.5.1 Umístění spotřebičů

Při regeneraci (výměně) domovního plynovodu je třeba nově posoudit umístění plynových spotřebičů provedení A a B z hlediska nejmenšího požadovaného objemu místnosti a výměny vzduchu. V krajních případech může být zjištěno, že v místnosti, kde byl plynový spotřebič léta umístěn, není již jeho další provoz podle TPG 704 01 možný. Splnění požadavků na výměnu vzduchu a objem místnosti se často provádí propojováním sousedních místností otvory (např. ve dveřích).

Výměnu vzduchu v místnosti se spotřebičem provedení A (bez odtahu spalin, např. plynovým sporákem) zajištěnou průvzdušností okenních spár je možné posílit mechanickým větráním digestoří s odtahem do venkovního prostředí. Provoz spotřebiče má být potom závislý na provozu větrání (přívod plynu je otevřen, jen pokud je zapnuta digestoř).

Spotřebiče provedení B (připojené na komín, např. kotle nebo průtokové ohřívače vody) odebírají vzduch pro spalování z prostoru, v němž jsou umístěny. Při zavřených oknech má být přívod vzduchu z vnějšího prostředí zajištěn průvzdušností jejich spár, což u dnešních těsných oken není splněno. Pro zajištění spalovacího vzduchu je nejbezpečnější propojení místnosti se spotřebičem provedení B neuzavíratelným otvorem s venkovním prostředím, které je však možné provést jen v případě umístění tohoto spotřebiče v technické místnosti, komoře apod. (proudění studeného vzduchu do místnosti v zimním období). Možné, a při těsných oknech často nutné, je také umístění spotřebiče provedení B v oddělené uzavíratelné skříni spojené neuzavíratelným otvorem nebo potrubím s venkovním prostředím. Spotřebiče v provedení B nesmějí být umisťovány v místnostech, kde je podtlakové mechanické větrání. Není vhodné ani propojování místnosti s takovým spotřebičem s vedlejší místností, která je podtlakově větrána.

Pokud se při rekonstrukci domu zřizuje nový komín, je vhodné pro plynové kotle použít komín s průduchy pro odvod spalin a přívod vzduchu ke spotřebičům. Kotle jsou potom v provedení C (přívod vzduchu z vnějšího prostředí a odvod spalin do vnějšího prostředí) a nejsou tedy požadavky na objem a výměnu vzduchu v místnosti.

5 Výměna jiných technických zařízení

Při rekonstrukci instalací se často vyměňují také ohřívače vody. Staré zásobníkové ohřívače pro ústřední ohřev vody se, v případě, že je dostatečný zdroj tepla, mohou nahradit smíšeným ohřevem pomocí deskového výměníku se zásobní nádrží. Pokud není k dispozici zdroj tepla o dostatečném výkonu, nahradí se starý zásobník novým, kvalitnějším. Samotížná cirkulace teplé vody, která je u tepelně izolovaných stoupacích potrubí nefunkční, se nahradí cirkulací nucenou zajišťovanou čerpadlem.

Závěr

Jak vyplývá z výše uvedeného, je nutné na rekonstrukci zdravotně technických instalací nahlížet z mnoha hledisek. Každá rekonstrukce vyžaduje komplexní přístup a řadu informací, které musí mít majitel domu, projektant i prováděcí fi rma. Každou rekonstrukci je nutné dobře projekčně připravit, aby při provádění nebylo nutné příliš improvizovat, což by mohlo mít za následek nekvalitně provedenou montáž apod.

Literatura

[1] Kučera, E.: Domovní odvodnění (domovní kanalisace) podle nejnovějších předpisů a požadavků. Praha, F. Ziegner 1935.
[2] Ondřej, S.: Plány, detaily a rozpočet obytného domu. Praha 1940.
Zákon č. 274/2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích), ve znění zákona č. 76/2006 Sb.
ČSN 73 0802 Požární bezpečnost staveb - Nevýrobní objekty.
ČSN EN 806-1 až -3 Vnitřní vodovod pro rozvod vody určené k lidské spotřebě.
ČSN 73 6660 Vnitřní vodovody.
ČSN EN 1717 Ochrana proti znečištění pitné vody ve vnitřních vodovodech a všeobecné požadavky na zařízení na ochranu proti znečištění zpětným průtokem.
ČSN EN 12056-1 až -5 Vnitřní kanalizace - Gravitační systémy.
ČSN 75 6760 Vnitřní kanalizace.
ČSN EN 1775 Zásobování plynem - Plynovody v budovách - Nejvyšší provozní tlak ≤ 5 bar - Provozní požadavky.
TPG 700 01 Použití měděných materiálů pro rozvod plynu.
TPG 704 01 Odběrná plynová zařízení a spotřebiče na plynná paliva v budovách.
TDG 704 02 Dodatečné utěsňování domovních plynovodů.
TPG 934 01 Plynoměry. Umísťování, připojování a provoz.


Rezence prof. Ing. V. Skokana, DrSc.: Článek Ing. Jakuba Vrány se zabývá rekonstrukcí instalací starších (i velmi starých) zděných bytových domů. Zdůrazňuje se nutnost průzkumu stávajícího provedení kanalizace, vodovodu, plynovovdu a s tím spojených zařizovacích předmětů. Na zákaldě znalosti tehdejšího provedení instalací se uvádějí možnosti nového řešení. Informace a uváděné rozbory jsou přínosem pro současnou stavební praxi.
English Synopsis
Renovation of sanitary installations in buildings built before WWII

The second part of the article focuses particularly on water and gas supply plumbing. For the water supply plumbing the current need for metering must be taken into account and the location of the meters resolved. Changes occurred also in the pipelines and materials. Old gas supply lines can be problematic in terms of the dimensions and tightness of the pipelines. There will be vital changes in the requirements for the location of main valve and gas meters. The renovations will require the most accurate survey and carefully prepared project. In order to have a successful renovation, improvisation in the construction works must be most limited.

 
 
Reklama