Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vyberte si ohřívač vody ve čtyřech jednoduchých krocích

NIBE nabízí ohřívače vody pro všechny typy topných systémů a všechny typy domů. Náš moderní sortiment obsahuje také modely určené k použití v kombinaci s čistými zdroji energie, například tepelnými čerpadly nebo solárními kolektory, takže si můžete nainstalovat ohřívač vody NIBE jako součást své ekologické instalace - jak v rámci renovace, tak při stavbě nového domu.

1. Pro jaký typ budovy ho potřebujete?

 

2. Kolik litrů vody denně spotřebujete?

Zde je hrubý návod, který vám pomůže s výpočtem. Vezměte v úvahu, že níže uvedená množství platí pro odběr teplé vody s teplotou 40 °C:

  • Normální tří- až čtyřminutová sprcha: 40 litrů
  • Koupel ve vaně standardní velikosti: 140 litrů
  • Umytí rukou: 15 litrů

Dalším způsobem výpočtu je zvážení celkové denní spotřeby vody v domácnosti. Ta je zjevně závislá na velikosti rodiny, ale běžná spotřeba odpovídá následujícím údajům:

  • Rodina tvořená dvěma dospělými osobami a jedním dítětem: 400–500 litrů
  • Rodina tvořená dvěma dospělými osobami a dvěma dětmi: 500–650 litrů

3. Jaký typ vody máte ve vaší oblasti?

Většina ohřívačů vody NIBE je vyrobena z nerezové oceli nebo potažena měděnou či smaltovou vrstvou. Místní instalační technik ze společnosti NIBE vám bude schopen poskytnout příslušné informace o místní kvalitě vody a potřebné antikorozní ochraně.


  • Pokud voda pochází z vaší vlastní studny a má nízkou hodnotu pH, měli byste zvolit antikorozní ochranu ze smaltu nebo nerezové oceli.
 

4. Jaký máte typ topného systému?

Naše ohřívače vody jsou vyrobeny tak, aby optimálně fungovaly se všemi typy různých topných systémů. Chcete-li však připojit ohřívač vody např. k solárním kolektorům nebo tepelnému čerpadlu s nízkou spotřebou energie, potřebujete speciálně upravený model.

Pro chalupu nebo letní chatu

Následující ohřívače vody jsou vhodné k instalaci v chalupách nebo letních chatách. Pod každým výrobkem najdete stručné údaje o vhodnosti, objemu teplé vody a typu antikorozní ochrany.

NIBE™ EMINENT
Elektrický ohřívač vody

NIBE™ EMINENT
Objem35/55/100 litrů
Antikorozní vrstvaVolitelná
Doba ohřevu na 80 °C při 3,0 kW1,0/1,5/2,7 hodin
Čistá hmotnost17–40 kg
Výkon1 kW při 230 V
3 kW při 400 V
Výška/šířka/hloubka565, 750, 1120/467/455 mm

NIBE EMINENT se dodává ve třech velikostech a pokrývá řadu požadavků na teplou vodu – je určen zejména pro rekreační chaty a menší domy. S nejmenším modelem NIBE EMINENT 35 se můžete rychle osprchovat a stále budete mít vodu na umytí. Na druhém konci této řady stojí NIBE EMINENT 100, který pokryje všechny požadavky na teplou vodu během letních měsíců.

Štíty vnějšího plechového krytu jsou vyrobené z odolného plastu ve sladěných odstínech. NIBE EMINENT lze instalovat svisle na stěnu na držák vybavený přípojkami na spodní straně, nebo položit do vodorovné polohy. V případě modelu NIBE EMINENT-E, který má smaltovou antikorozní vrstvu, musí být nad ohřívačem volný prostor pro kontroly anody.

Vodní nádrž je tvořena nádobou, která je celá z nerezové oceli. Ohřívač NIBE EMINENT má vynikající tepelnou izolaci z lisovaného polystyrenu (EPS) s nulovým obsahem freonů a je vybaven kabelem se zástrčkou pro snadné zapojení do uzemněné 230V zásuvky (dosahuje výkonu 1 kW). Lze připojit také k dvoufázovému 400V napájení (dosahuje výkonu 3 kW).

Je vybaven kompletní sadou ventilů zahrnující směšovací ventil, uzavírací/zpětný ventil a pojistný ventil s vypouštěcí funkcí. Termostat je nastavitelný až na 80 °C.

NIBE™ PCU-R
Elektrický ohřívač vody

NIBE™ PCU-R
Objem80/100/120 litrů
Antikorozní vrstvaNerez
Doba ohřevu na 60 °C14 minut
Čistá hmotnost31/36/41 kg
Výška880/1065/1250 mm
Šířka470 mm
Hloubka455 mm

Ohřívač PCU-R 80/100/120 se používá k nepřímému ohřevu pomocí výměníku.

Po připojení výměníku ke stávajícímu vodnímu systému s kotlem lze PCU-R využívat k ohřevu pomocí plynového kotle, olejového kotle nebo kotle na dřevo v případě, že se vyžaduje krátká doba ohřevu. PCU-R lze také připojit ke kotli, aby v případě výpadku nahradil vestavěný ohřívač vody nebo trubkový výměník. Ohřívač PCU-R lze instalovat ve vzpřímené poloze (s přípojkami nahoře) nebo na stěnu (s přípojkami dole), což usnadňuje umístění.

Nádoba v ohřívači vody je vyrobena z nerezové oceli a má nerezový výměník. Vnější plechový kryt má práškový nátěr a bočnice z odolného plastu. Nádoba je navržena na maximální vypínací tlak 9 bar (0,9 MPa), což je ekvivalent výpočtového tlaku podle stávajících norem o velikosti 10 bar (1,0 MPa). Maximální tlak ve výměníku je 16 bar (1,6 MPa).

Vodní nádrž je izolována materiálem EPS (ekologickým pórovitým plastem), který zajišťuje dobrou tepelnou izolaci.

Upozornění! Vstupní teplota na výměníku nesmí překročit 95 °C.

NIBE™ COMPACT
Elektrický ohřívač vody

NIBE™ COMPACT
Objem145/185/275 litrů
Antikorozní vrstvaVolitelná
Doba ohřevu na 80 °C při 3,0 kW2,5/3,9/5,0/7,5 hodin
Čistá hmotnost62–125 kg
Výkon*1 kW při 230 V, 3 kW při 400 V, Steatite 2,2 kW při 400 V
Výška/šířka/hloubka820, 1120, 1310, 1710/600/615 mm
*6 kW je k dispozici na zvláštní objednávku. Čím vyšší výkon, tím rychlejší doplňování.

Tento populární ohřívač vody se dodává s řadou různých antikorozních ochran, proto je vhodný pro většinu samostatně stojících domů. NIBE COMPACT se dodává ve čtyřech velikostech: 100, 150, 200 a 300.

Řada NIBE COMPACT je navržena tak, aby se diskrétně integrovala do vašeho domu. Nejmenší model lze umístit pod kuchyňskou linku, zatímco největší modely se vejdou do komory nebo prádelny.

Tento ohřívač vody má plechový vnější kryt a souměrnou základnu, v níž lze skrýt potrubní instalaci (z podlahy, stropu a boční stěny). Samotná nádrž je tvořena nádobou, která je celá z nerezové oceli. Má izolaci z polystyrenu (EPS), aby se minimalizovaly tepelné ztráty.

Ohřívač vody se připojuje ke dvoufázovému 400V napájení (dosahuje výkonu 3 kW) nebo k jednofázovému 230V napájení (dosahuje výkonu 1 kW), ale je k dispozici také ve trojfázovém provedení s výkonem 6 kW*. Všechny modely NIBE COMPACT mají ochranné vypínače. Jsou vybavené kompletní sadou ventilů zahrnující směšovací ventil, uzavírací/zpětný ventil a pojistný ventil s vypouštěcí funkcí. Termostat je nastavitelný až na 80 °C.

Nahoru

Pro řadové či bytové domy

Následující ohřívače vody jsou vhodné k instalaci v řadových či bytových domech. Pod každým výrobkem najdete stručné údaje o vhodnosti, objemu teplé vody a typu antikorozní ochrany.

NIBE™ EL
Elektrický ohřívač vody

Objem150/230/300 litrů
Antikorozní vrstvanerezová ocel
Doba ohřevu na 80 °C při 3,0 kWES: 4,5–7,0 hodin
EL: 4–8 hodin
Čistá hmotnost55–140 kg
Výkon3 kW
Výška701/600/905 mm
Šířka1335 mm
Délka1615 mm
 

NIBE EL jsou ohřívače vody s robustní konstrukcí, vhodné k použití v samostatně stojících domech, nájemných domech, průmyslových objektech a rekreačních zařízeních. Díky snadno přístupnému potrubí jsou ideální např. pro sklepy, chladírny, garáže atd. Ohřívače NIBE EL se instalují vodorovně, takže je lze snadno umisťovat do špatně přístupných rohů, například pod schodiště.

Vnější kryt je vyroben z odolného plastu. Vodní nádrž modelu EL je vyrobena z nerezové oceli. Celá nádrž je izolovaná lisovaným pěnovým polyuretanem s nulovým obsahem freonů, který nemá žádné spáry, aby se maximalizovala tepelná izolace.

NIBE EL se připojuje ke trojfázovému 400V napájení (dosahuje výkonu 3 kW) nebo k jednofázovému 230V napájení (dosahuje výkonu 2 kW), ale lze objednat také variantu s výkonem 6 kW. NIBE EL obsahuje základní rám a kompletní sadu ventilů včetně směšovacího ventilu. Obě varianty jsou vybavené termostatem nastavitelným až na 80 °C.

Nahoru


NIBE ENERGY SYSTEMS CZ
Družstevní závody Dražice - strojírna s.r.o.
logo NIBE ENERGY SYSTEMS CZDružstevní závody Dražice - strojírna s.r.o.

Divize NIBE ENERGY SYSTEMS zastoupená společností DZ Dražice. V nabídce NIBE jsou tepelná čerpadla všech typů. Venkovní jednotky vzduch-voda využívající venkovní vzduch a jsou vyrobené z kvalitní nerezové oceli a efektivně pracují až do teploty -25 °C. ...