Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jaké ohřívače vody zvolit do rekreačních objektů a malých interiérů?

Víte, že v České republice existuje již mnoho desetiletí fenomén, v němž nám dokáže konkurovat pouze jedna evropská země – Švédsko? Tímto národním specifikem je chatařství a chalupářství. Aktivní trávení volného času v blízkosti přírody, neoddělitelně spjaté s historickým a společenským vývojem v minulém století, má stále své věrné příznivce. Možná mezi ně patříte právě vy. Pokud podobný rekreační objekt vlastníte, nebo o jeho koupi uvažujete, nemusíte se vzdávat základních výdobytků moderního života, k nimž patří např. energeticky úsporný ohřev vody. Družstevní závody Dražice, největší český výrobce ohřívačů vody, radí, jaké typy bojlerů je vhodné instalovat do chat a chalup. Obdobné modely se zároveň hodí i do malých prostor v bytovém interiéru.

Při účelném užívání průtokového ohřívače vody ušetříte

Průtokové ohřívače vody jsou svým tvarovým řešením a malými rozměry přímo určené k instalaci do malých prostor a rekreačních objektů, ve kterých se očekává nízká spotřeba vody. Tato zařízení ji totiž ohřívají pouze v okamžiku její spotřeby, např. při mytí rukou nebo nádobí, a neukládají ji do zásobníku k průběžnému dohřívání. Zvolit si můžete z několika typů, jež se liší podle zdroje energie, na který jsou napojené (plynové a elektrické), nebo podle počtu odběrných míst, do nichž rozvádí ohřátou vodu (tlakové a beztlakové). Pokud již využíváte starší plynový průtokový ohřívač, dbejte jen na to, abyste v menší místnosti zajistili dobré odvětrávání. Oxid uhelnatý nahromaděný ve spalinách totiž může způsobit výbuch nebo otravu. Pokud chcete u svého ohřívače vody dosáhnout optimálního a energeticky úsporného provozu, musíte ho používat efektivně, zcela v souladu s jeho funkcí. Předem byste totiž měli počítat s jeho poměrně vysokými nároky na okamžitý příkon. Není proto určený k příliš častému a intenzivnímu užívání, případně jako náhrada hlavního bojleru v domácnosti.

Elektrický beztlakový průtokový ohřívač vody PTO 0733 určený pro jedno odběrné místo (DZD)
Elektrický beztlakový průtokový ohřívač vody PTO 0733 určený pro jedno odběrné místo (DZD)
Elektrický beztlakový ohřívač vody BTO 5/10 UP (DZD)
Elektrický beztlakový ohřívač vody BTO 5/10 UP (DZD)

Průtokový ohřívač vody funguje nejefektivněji v rekreačních objektech s nepravidelným provozem, v nichž nedochází k velké a pravidelné spotřebě vody, případně jako dodatečný ohřívač vody v domácnosti vzdálený několik metrů od hlavního bojleru. Své využití proto najde rovněž v nájemních bytech, samostatných kuchyních, garážích nebo dílnách, ve kterých je žádoucí okamžitý a nárazový odběr vody. Např. dražický ohřívač vody PTO 0733 lze instalovat nad nebo pod dřez či umyvadlo, protože ho chrání vysoké elektrické krytí a výborně tak odolává vlhkosti. Je beztlakový, tudíž se používá se speciální baterií, která zabezpečí vypouštění, zastavení a směšování vody,“ vysvětluje Lukáš Formánek, technický ředitel Družstevních závodů Dražice.

Elektrický tlakový ohřívač vody TO 20 (DZD)
Elektrický tlakový ohřívač vody TO 20 (DZD)

Místo průtokového ohřívače vody můžete využít maloobjemový bojler

Kromě průtokového ohřívače vody můžete v rekreačních objektech nebo malých prostorech využít také zásobníkové ohřívače vody s malým objemem, které se dělí na tlakové a beztlakové se speciální směšovací baterií. Tlakové slouží k centrálnímu ohřevu vody a následnému rozvodu do všech odběrných míst v daném objektu či domácnosti, beztlakové jsou určené pro lokální ohřev a odběr vody z jednoho místa. Pokud vlastníte pětilitrový zásobník, který má nastavenou teplotu vody na 65 °C, připraví vám 10 litrů vody s teplotou 40 °C, což vám vystačí např. na mytí rukou. Jeho instalace v běžné domácnosti s velkým odběrem proto není příliš efektivní. Rodina s jedním dítětem totiž musí počítat s minimální denní spotřebou až 200 litrů teplé vody. „Pro rychlé osprchování na chatě vám velmi dobře poslouží např. dražický tlakový ohřívač TO 20 v energetické třídě A se zásobníkem na 20 litrů a kvalitní tepelnou izolací z polyuretanové pěny. Díky svým malým rozměrům je vhodný i k umístění do kuchyně nebo na záchod,“ dodává Lukáš Formánek.


DRUŽSTEVNÍ ZÁVODY DRAŽICE - strojírna, s. r. o.
logo DRUŽSTEVNÍ ZÁVODY DRAŽICE - strojírna, s. r. o.

Značka DZ Dražice, která existuje již od roku 1956, je Vaší zárukou kvality, výkonu a hodnoty ohřívače vody. Základem filosofie společnosti DZ Dražice je spokojenost zákazníků s našimi ohřívači vody. Právě tato spokojenost patří mezi hlavní důvody věrnosti ...