Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektrické ohřívače vody Bosch Tronic – další novinka na českém trhu

S úpravami legislativních požadavků se tradiční dodavatel plynových zařízení na vytápění a přípravu teplé vody zaměřuje na rozšíření nabídky o zařízení využívající elektrickou energii. Vedle nedávno zavedených a veřejnosti představených elektrických kotlů Bosch Tronic Heat 3000 / 3500 doplňuje svou nabídku o nové elektrické zásobníky Bosch Tronic 8000T, 6000T a 2000T na přípravu teplé vody. Elektrická energie je bezproblémová a dostupná všude, kde se požaduje. Navíc se nemusí řešit revize plynu a spalinových cest, jak jsme zvyklí u námi tradičně dodávaných topných a ohřívacích zařízení. Řeší se pouze připojení a revize elektrických rozvodů, které se bez velkých obtíží natáhnou téměř všude, kde jsou potřeba.

Čím především nové zásobníky Bosch Tronic vynikají?

  • Atraktivní nadčasový design a vysoká bezpečnost
  • Spolehlivý a energeticky úsporný provoz
  • Kompaktní rozměry a nízká hmotnost
  • Široký výběr z kompletních řad od 10 do 150 l
  • Jednoduchá a variabilní instalace na stěnu a bezproblémová údržba
  • Příznivá cena, vysoký komfort a jednoduchá obsluha




Pojďme se detailněji podívat na jednotlivé typy a jejich možnosti.

Nejmenším a možná nejuniverzálnějším typem bude tlakový zásobník Bosch Tronic 2000T. Na náš trh je dodávaný v objemu 10 nebo 15 litrů, s možností instalace pod umyvadlo/dřez nebo nad umyvadlo/dřez, Dle typu instalace má příslušné ½” horní nebo spodní vývody pro vstup studené a výstup teplé vody. Jde o kvalitní smaltované tlakové provedení s nutností instalace obvyklého pojistného ventilu, který je součástí dodávky. Design je řešen v kombinaci lakovaného plechu a plastu, vnitřní nádoba je smaltovaná s vyměnitelnou hořčíkovou anodou, což může při pravidelné kontrole příjemně prodloužit životnost zásobníku. Ovládání zásobníku umožňuje zapnutí a vypnutí provozu, manuální nastavování teploty na termostatu v rozsahu od 7 do 70 °C, navíc je na zásobníku kontrolka indikace provozu. Topné elektrické těleso o výkonu 1,5 kW je standardně ponořené, elektrické krytí je IPX4, proto můžeme zásobník poměrně pohodlně nainstalovat i v prostorách koupelny. Jeho hlavní předností jsou malé rozměry a možnost instalace co nejblíže k místu přímého odběru a výtoku. Zásobník by se měl instalovat do prostor, která jsou zabezpečená proti mrazu, přesto má ale nastavitelný tzv. Anti-Frost režim, při kterém se zásobník uvede do provozu, pokud v něm teplota vody poklesne pod 5 °C. Doba přípravy teplé vody je dle typu a objemu od cca 20 do 35 minut.

Dalším typem zásobníků je řada Bosch Tronic 6000T, která bude asi nejžádanější verzí na domácím trhu. Vyniká solidním zpracováním, úsporným provozem a hlavně příznivou cenovou relací. Na našem trhu budou akumulační zásobníky dodávány v objemech 35, 50, 80, 100, 120 a 150 litrů. Vnitřní nádrž zásobníku je smaltovaná s dodatečnou ochranou proti korozi – s vyměnitelnou hořčíkovou anodou, kterou pokud uživatel nechá servisem pravidelně kontrolovat, tak prodlouží životnost celého zásobníku. Instalace je na stěnu, na závěsnou lištu buď ve svislém, nebo vodorovném směru. Ovládání zásobníku je manuálním termostatem, na kterém je možnost nastavit teplotu výstupní vody od 7 do 70°C. Na ovládací ploše je umístěný vypínač/zapínač provozu a kontrolka indikace provozu. Velkou výhodou těchto nových zásobníků je tzv. suché elektrické těleso s výkonem dle velikosti zásobníku od 1,2 do 2,4 kW, které téměř nezarůstá vápencem a usazeninami z vody a udržuje se tak stejná účinnost ohřevu. Elektrické krytí zásobníků této řady je IP24. Instalace vyžaduje samozřejmě obvyklé příslušenství a musí být uděláno dle specifických norem, směrnic a předpisů platných na domácím trhu. Pojistný ventil je součástí dodávky zásobníkového ohřívače. Doba přípravy teplé vody je dle typu a objemu od cca 100 do 200 minut.




Třetím, nejkomfortnějším zásobníkem z nabízených typů bude Bosch Tronic 8000T. Tento typ je ve velikostech 80, 100, 120 a 150 litrů. Jeho konstrukce je velmi podobná, jako je u typu 6000T, ale s hlavním rozdílem v přesné elektronické regulaci teploty připravované vody. Zásobník je vybavený kontrolkou indikace provozu, zapínačem/vypínačem ohřevu, elektronickým displejem, na kterém je možné nastavit tlačítky pro nastavování teplotu od 8 do 70 °C po jednotlivých stupních. Na displeji bude možné odečítat nejen hodnotu aktuální teploty vody v zásobníku, ale i případná chybová hlášení.

Standardem značky Bosch je důraz především na bezpečnost uživatele, provozní spolehlivost, energetickou úspornost a ekologickou nezávadnost. Z tohoto důvodu jsou zásobníky dlouhodobě všestranně testovány a velmi dobře zajištěny. Jejich tepelná izolace je z polyuretanu, který neobsahuje škodlivé CFC. Zásobníky jsou testovány na vyšší tlaky, než je dovolený provozní tlak a jsou vybaveny automatickým pojistným zařízením, které odpojí zásobník teplé vody, pokud by v zásobníku stoupla teplota vody nad mezní hodnotu.

Z pohledu instalace samotné jsou zásobníky velmi přívětivé, mají malou hmotnost, nenáročnou instalaci na obvyklé zásuvky s 230 V AC/50 Hz, neboť mají standardně dodávaný elektrický kabel se zástrčkou, včetně závěsné lišty a ½” pojistného 8 bar ventilu. Zapojení proto zvládne i 1 instalatér. Údržba zařízení je velmi jednoduchá a nenáročná.

Věříme, že tímto zařízením splníme přání zákazníka, který požaduje cenově dobře dostupné spolehlivé elektrické, energeticky úsporné zařízení k ohřevu teplé vody, které může bezproblémově nainstalovat a využít v jakémkoli místě svého bytu či RD.

Bližší informace k novým elektrickým zásobníkům, ale i k ostatním výrobkům nabízených společností Bosch Termotechnika na našem trhu, k detailním instalačním manuálům a kontaktům na prodejní a servisní partnery najdete na našich stránkách www.junkers.cz.


Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize Bosch Junkers
logo Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize Bosch Junkers

Tepelná čerpadla, klimatizace, plynové kondenzační kotle, atmosférické kotle, elektrokotle, plynové průtokové ohřívače, zásobníky TUV, regulace, solární systémy.