Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Úsporný ohřev teplé vody

Minulý týden proběhla v prostorách Národního technického muzea tisková konference společnosti Ariston. Navzdory zvolenému místu nebyly náplní vzpomínky na vznik a počátky firmy (i když i ty by mohly být zajímavé), ale představení výrobků, od kterých si Ariston slibuje úspěšnou budoucnost.

Teplá voda neodmyslitelně patří ke standardu současného bydlení. Bez ní si náš život těžko dovedeme představit. Ale nebylo tomu tak od nepaměti. Plně si to uvědomujeme při cestách do zemí třetího světa, kde mít k dispozici teplou vodu je stále ještě určitým znakem luxusu. To v našem kulturním prostředí jsme se posunuli o pěkný kus dále. Už neřešíme otázku, zde teplá voda je či není, ale jak draho či lacino ji umíme připravit.

Částečně nás k tomu nutí prostý pud sebezáchovy, protože energie na ohřev vody nejenže není zadarmo, ona je na potvoru poslední dobou pěkně drahá, částečně všudypřítomná legislativa Evropské unie, která se rozhodla, že spasí svět prostřednictvím směrnice o Ekodesignu (ErP). Zatímco v nedávné době byla hlavním kritériem při volbě ohřívače teplé vody jeho velikost, dnes rozhoduje o preferenci zákazníka písmeno na energetickém štítku výrobku. Vše, co nemá minimálně „áčko“, a ještě lépe nějaký ten „plus“ navíc, začíná vypadat v očích spotřebitelů podezřele. Pokud se ovšem zaměříme na sortiment ohřívačů teplé vody, zjistíme, že zde se i velice kvalitní výrobky od renomovaných značek chlubí energetickou třídou B, a výrobků v energetické třídě A je jak šafránu.

Jak je to možné?

Ona totiž kritéria pro hodnocení energetické účinnosti výrobků v jednotlivých odvětvích nejsou nastavena jednotně. Takže zatímco kondenzační kotel v třídě B asi nebude žádným velkým zázrakem, stejně označený teplovodní zásobník představuje téměř vrchol pokroku. Ale údajně se napřesrok, nebo napřesdva, chystá sjednocení spočívající ve zpřísnění kritérií pro oblasti, kde pomalu A+++ začíná být málo, takže se opět můžeme těšit na pěkný guláš. Ať žije Evropská komise!

Tyto řádky píšu pod dojmem z prezentace jednoho z čelních světových výrobců tepelné techniky – italské společnosti Ariston Thermo Group. Ta ve čtvrtek 5. května představila na své tiskové konferenci tři výrobky právě uváděné na tuzemský trh, přičemž hned dva z nich jsou elektrické ohřívače teplé vody. Jedná se o Ariston řady VELIS EVO a Ariston řady ANDRIS LUX ECO. A na vysvětlenou: Úvodní odstavec svého textu jsem považoval za důležité zařadit pro ty, kteří se na nákup nového ohřívače teprve chystají, ale výběr nové ledničky, pračky nebo pneumatik již absolvovali.

VELIS EVO je dostupný v polární bílé barvě a stejně jako model VELIS EVO PLUS upoutá díky plochému tvaru, oblými hladkými liniemi a hloubkou jen 27 cm, čímž šetří místo.
VELIS EVO je v nabídce v několika objemových variantách pro pokrytí různých požadavků: 50 l, 80 l a 100 l a je dostupný také v polární bílé barv. Stejně jako model VELIS EVO PLUS upoutá díky plochému tvaru, oblými hladkými liniemi a hloubkou jen 27 cm, čímž šetří místo.

Modely VELIS EVO, resp. VELIS EVO PLUS (liší se povrchovou úpravou pláště výrobku) jsou ukázkou špičkového italského designu. Ten je nejen působivý, ale i velice účelný a praktický. Zapomeňme proto na tradiční válce nebo do prostoru vystupující hranaté krabice, italští designéři bojler doslova „připlácli“ na zeď. Instalovaný výrobek má ve všech velikostech (50, 80 nebo 100 litrů) hloubku pouhých 27 cm, díky čemuž zbytečně nezabírá cennou podlahovou plochu. Oblý tvar s čistými liniemi působí nadčasově a z na konferenci vystavené varianty VELIS EVO PLUS s pláštěm v dekoru broušeného kovu doslova dýchal luxus. Designéři pamatovali i na skutečnost, že v některých interiérech nebývá na stěnách místa nazbyt, a proto je tento model možné instalovat jak ve svislé, tak ve vodorovné poloze.

Samozřejmostí je dotykový display s intuitivním ovládáním funkcí ohřívače, mezi které patří denní programování anebo informace, kolik „sprch“ je aktuálně k dispozici a jak dlouho je potřeba čekat na další.


VELIS EVO PLUS je vybaven funkcí ECO EVO podporované elektronickým termostatem CoreTEC, která si pamatuje, kdy a kolik horké vody je používáno během dne a týdne nejvíce. Tím snižuje spotřebu elektrické energie až o 14 %. Horizontální umístění.

Když dva dělají totéž, nemusí to být totéž

VELIS EVO PLUS nevyniká jenom z pohledu estetiky, stydět se nemusí ani za technické parametry. Je například vybaven elektronickým termostatem s funkcí, která eviduje, kdy a kolik horké vody je v průběhu dne spotřebováno, a podle toho řídí ohřev vody v zásobníku. Podle informací výrobce se takto dá ušetřit oproti klasickým zásobníkům až 14 % energie.

K další úspoře energie přispívá inovativní konstrukce vodní nádrže. V dvojité nádrži se při odběru vody ze zásobníku smíchává přitékající studená voda s již ohřátou mnohem pomaleji a jen ve spodní části ohřívače, čímž je udržována teplota již ohřáté vody. Konstrukce napomáhá i rychlosti ohřevu, takže objem potřebný pro sprchování máme připravený již za 50 minut. Tepelné ztráty zásobníku potom minimalizuje ekologická polyuretanová izolace. Výsledkem těchto řešení je energetická třída B, tedy jak již bylo zmíněno výše, špička v dané oblasti.

Dlouhou životnost ohřívačů zajišťuje titanové smaltování dvojité ocelové nádrže, na jejíž prorezavění poskytuje Ariston prodlouženou sedmiletou záruku (ta se jinak vztahuje pouze na výrobky s nádrží z nerezu). Smaltované je rovněž topné těleso, jež má navíc samočisticí funkci. Kromě kvality je dbáno i na bezpečnost. Výrobek je vybaven bezpečnostním systémem pro případy přerušení dodávek elektřiny nebo vody.


Jednička ve své třídě

Druhou nepřehlédnutelnou novinkou společnosti Ariston na poli elektrických teplovodních ohřívačů je model ANDRIS LUX ECO. Jedná se o malý kompaktní ohřívač o objemu 10, 15 nebo 30 litrů vody určený pro instalaci nad i pod umyvadlo či dřez.

V segmentu malých ohřívačů do 30 litrů je dle směrnice o Ekodesignu zařazen v nejlepší možné energetické třídě A. Vybaven je podobnými funkcemi jako jeho větší sourozenec, přičemž přítomnost elektronického termostatu, který ve spolupráci s inteligentním LED displejem s indikací teploty umožňuje přesnou a jednoduchou regulaci ohřevu vody, je v této kategorii unikátem. Ohřev vody je opět predikativní podle zvyklostí domácnosti, což vede k úsporám energie kolem 15 %. Zaručena je rovněž dostatečná rychlost ohřevu, nízké tepelné ztráty zásobníku a bezpečnost provozu zahrnující ochranu proti přehřátí, zamrznutí, proti chodu na sucho a proti výskytu bakterie Legionella. Zárukou dlouhodobé životnosti je ocelová nádrž opatřená titanovým smaltem.