Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová oběhová čerpadla pro pitnou vodu

KSB AG poprvé představuje na letošních regionálních veletrzích Bautec a SHK a také na veletrhu ISH svá nová vysoce účinná oběhová čerpadla konstrukční řady Calio-Therm S NC. Bezúdržbová čerpadla s mokroběžným rotorem jsou konstruována pro čerpání pitné vody v uzavřených okruzích, které se vyskytují v rodinných domech a domech pro dvě rodiny a také ve větších stavebních projektech.

Nová vysoce účinná čerpadla konstrukční řady Calio-Therm S NC čerpají teplou pitnou vodu v uzavřených okruzích
Nová vysoce účinná čerpadla konstrukční řady Calio-Therm S NC čerpají teplou pitnou vodu v uzavřených okruzích

Analogicky k jiným čerpadlům Calio nabízejí nová oběhová čerpadla vysoce účinný motor s permanentním magnetem pro dosažení co možná nejvyšší účinnosti. Průtok lze přizpůsobit pomocí ovládání „one-touch“ a tří rychlostí otáček. V případě zablokování rotoru se motor automaticky vypne a indikuje se poruchové hlášení. Tři kontrolky LED podávají zpětné hlášení o provozním stavu.

Závitová připojení jsou k dostání buď v rozměru Rp ½ IG (EN 10266) nebo G 1 ¼ AG (DIN ISO 228). Maximální průtok činí 0,7 m3/h. Čerpadlo dosahuje maximální dopravní výšku 1,0 m. Teplota pitné vody by měla být mezi +5 °C až +65 °C.

Nové agregáty se dodávají ve čtyřech variantách, buď se zástrčkou, nebo s kabelem. To umožňuje montérovi provést elektrické připojení bez nářadí. Kromě jednoduché standardní varianty existuje také nové provedení s integrovanou zpětnou a uzavírací armaturou.

Spirálová tělesa nových čerpadel jsou zhotovena z mosazi, oběžná kola z technopolymeru a hřídele z nerezové oceli. Součásti přicházející do kontaktu s čerpaným médiem jsou zhotoveny z polyamidu.

Systém přípravy teplé vody sestává z topného kotle, centrálního zásobování vodou a z několika kohoutů. Čím dále je místo odběru od zásobníku s teplou vodou, tím více studené vody se musí nechat z vodovodu odpustit, dokud nepoteče teplá voda. Nové čerpadlo Calio-Therm S NC čerpá teplou vodu potrubím až k odběrným místům a cirkulačním potrubím zpět k zařízení na přípravu teplé vody. Tak je teplá voda v místech odběru k dispozici bez zpoždění.